Iulian MATACHE, secretar de stat MDRAP: Vrem sa finalizam intai proiectele incepute. Apoi demaram constructiile noi!

Iulian MATACHE, secretar de stat MDRAP: Vrem sa finalizam intai proiectele incepute. Apoi demaram constructiile noi!Invitat la evenimentul de presa “Mediafax Talks about Construction”, Iulian Matache (foto), secretar de stat in cadrul MDRAP, a declarat ca in acest an autoritatea isi va canaliza activitatea cu precadere pe finalizarea celor 3.000 de proiecte existente, care se ridica la o valoare de circa 5 miliarde de lei.

“Vom continua proiectele deja incepute . Nu vom face investitii noi si ne vom canaliza activitatea pe cele vechi. Sunt peste 3.000 de santiere deschise, in special pe zona de reabilitare a apelor, canalelor sau a altor proiecte importante. Vrem intai sa vedem rezultatele investitiilor anterior demarate”, a precizat Matache la eveniment.

In opinia acestuia ultimii ani pentru constructii au consemnat un regres, dar problematica trebuie abordata pentru termen lung.

“Constructiile sunt un domeniu extrem de important pentru economie, fiind unul din principalele motoare de crestere ale PIB in Romania. Avem in plan dezvoltarea unei strategii durabile si impulsionarea investitiilor in Romania. MDRAP isi propune sa demareze programe in infrastructura, pe segmentul rezidential, dar si constructii in general, iar acestea se vor prioritiza in functie de mai multe criterii in urmatorii cinci ani”, a mai spus acesta.

Cristian ERBASU, FPSC: Lipsa finantarilor este cea mai mare problema din piata

Cristian ERBASU, FPSC: Lipsa finantarilor este cea mai mare problema din piataCristian Erbasu (foto), omul de afaceri care conduce grupul de firme Erbasu SA si presedinte in cadrul Patronatului Societatilor din Constructii a precizat in cadrul evenimentului de presa ca este necesara o comunicare deschisa care sa ii vizeze pe toti actorii din piata, fie ca sunt autoritati, constructori sau producatori, precizand ca actualmente cea mai mare problema din piata este data de lipsa finantarilor.

“Trebuie sa existe o comunicare intre toti actorii din piata (autoritati, producatori). Trebuie sa gasim solutii in aceasta conjunctura extrem de dificila si sa continuam proiectele incepute pentru care din pacate acum nu exista resurse”, a spus Erbasu.

Potrivit acestuia, cele mai multe din contractele aflate in derulare sunt suspendate ori au un ritm de evolutie incetinit din cauza intarzierii platii arieraretelor. El a precizat totodata ca lipsa finantarilor este poate cea mai mare problema din piata.

“S-au inregistrat scaderi ale numarului de licitatii in constructii. Proiectele cu fonduri structurale trebuie continuate si trebuie indeplinite si realizate in timp util. Pentru acest lucru este nevoie de investitii, dar mai mult decat de bugete de investitii. Trebuie sa ne uitam cu un ochi la aerierate si cu celalalt la problemele reale din piata cum ar fi de exemplu finantarea proiectelor si demararea sau deblocarea licitatiilor pentru proiectele extrem de necesare pietei locale”, a completat Erbasu.

El a mai precizat ca este absolut necesara introducerea unui certificat de atestare a constructorilor, prin care sa fie promovate companiile serioase din piata, un model practicat deja in tari precum Franta, Italia, Germania sau Marea Britanie.

Numarul angajatilor din constructii a scazut

Numarul angajatilor din constructii a scazut in ultimii ani ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat companiile din piata, spune de asemenea Erbasu, care sustine ca munca la negru sau la gri nu are efectul de a crea angajati, iar in cazul in care cei care muncesc la negru sunt trimisi in somaj ei nu beneficiaza de acesta din cauza lipsei constributiilor sociale.

El a incheiat totusi intr-o nota optimista spunand ca in urmatoarea perioada procentul companiilor care intra in faliment sau insolventa va scadea, dar solicita autoritatilor sa ofere constructorilor “macar sperante, daca nu chiar certitudini”.

“Ne trebuie predictibilitate!”

Constructorii si actorii din piata de profil au nevoie de predictibilitate mai mult ca orice, este de parere si Tiberiu Andrioaiei (foto stanga), membru in consiliul director al Federatiei Patronatelor din Constructii.

“Ne trebuie predictibilitate si avem nevoie de bugete care trebuie directionate acolo unde isi au rostul. Avem de asemenea nevoie de reglementare, Romania neavand o problema in privinta calitatii ci a perceperii acesteia. Proiectele nefintantate sunt periculoase, exista bani in piata, dar nu exista un control al acestora, iar daca statul se retrage din investitii, si investitorul privat renunta la orice intentie de a dezvolta ceva”, a declarat pe un ton apasat Andrioaiei.

El a subliniat ca exista posibilitati de start ale activitatii prin atragerea de fonduri europene, dar abia in toamna.

“Suntem in al patrulea an de criza, iar resursele aproape s-au epuizat. Sustinem proiectele de tipul PPP (parteneriat public privat – n.red) si consideram ca sunt cea mai buna varianta in aceste vremuri dificile. Totodata, atragerea deinvestitori privati este una dintre cele mai bune solutii, iar acestia trebuie sa vada si sa se convinga de potentialul pietei din Romania”, a incheiat reprezentantul FPSC.

Mihai ROHAN, CIROM: Sunt foarte multe santiere deschise dar care bat pasul pe loc

Mihai ROHAN, CIROM: Sunt foarte multe santiere deschise dar care bat pasul pe locMihai Rohan (foto), presedintele Patronatului din Industria Cimentului si al altor Minerale (CIROM) a precizat in cadrul aceleiasi dezbateri ca desi se anunta multe proiecte noi, sunt foarte multe santiere deja deschise dar care bat pasul pe loc.

“Constructiile la metroul din Drumul Taberei stau pe loc, iar acest lucru ne ingrijoareaza foarte mult. Nu stim de ce nu sunt bani ca sa continue. Portiunea de autostrada Deva-Lugoj a fost de asemenea demarata de anul trecut, dar lucrarile sunt impiedicate in ciuda finantarilor si totul tine de o decizie politica. Autoritatile trebuie sa prioritizeze investitiile si trebuie sa aloce fondurile si sa ne informeze in privinta deciziilor pe care le iau”, a declarat Rohan.

El a subliniat totodata ca la nivelul anului trecut industria constructiilor din Romania a cunoscut o crestere de 2%, la 7,6 milioane de tone, sustinuta in principal de lucrarile ingineresti care au avut un avans de 8% fata de anul 2011. Piata cimentului, spune Rohan, a raportat o evolutie de numai 1%, dar a mers “in ritm cu aceasta”.

“Industria cimentului este in pas cu tendintele si incercam sa producem la calitatea folosita si in strainatate. Pana in prezent s-au investit peste un miliard de euro in fabrici si productie, principala preocupare a industriei fiind reducerea consumului de noxe si alinierea la standardele UE”, a incheiat acesta.



Cristian USTINESCU, DTZ Echinox: Romania este plina de oportunitati de investitii, dar conteaza mai mult increderea pe care o avem noi in ea

Cristian USTINESCU, DTZ Echinox: Romania este plina de oportunitati de investitii, dar conteaza mai mult increderea pe care o avem noi in eaCristian Ustinescu (foto), director de investitii in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, a declarat, mutand discutia pe segmentul lui de activitate, ca Romania este o tara plina de oportunitati de investitii, dar ceea ce este cu adevarat necesar este ca noi, romanii, sa ne recapatam increderea in tara noastra.

“Constructiile trebuie adaptate pietei din Romania, o tara plina de oportunitati pentru investitii. Ceea ce ne trebuie, insa, este ca noi sa ne dam seama de valoarea ei si sa credem din nou in potentialul sau si tocmai de aceea piata trebuie sa fie transparenta”.

El apreciaza ca ultimii ani au fost dictati de evolutia retailului, mai cu seama a constructiei de spatii comerciale.

“Retailul a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii ani, dar are foarte mult de acoperit pana ar putea ajunge la un nivel de saturatie. Sunt orase cu 50.000 de locuitori care inca nu au o acoperire comerciala. Companiile din acest domeniu sunt dinamice, continua constructiile si investitiile, achizitioneaza materiale constructii si fac acest lucru contra-ciclic deoarece nevoia de consum a impins oamenii catre centrele comerciale si metoda aceasta moderna de comert”, a subliniat Ustinescu.

Reprezentantul DTZ Echinox a mai spus ca pentru a putea ajunge la nivelul mediei europene ar fi nevoie de inca 7-10 ani de dezvoltare sustinuta ca in ultimii ani.

Chiar si asa el sustine ca retaiulul se extinde in tara, in orase suprasaturate precum Suceava, Pitesti, Arad iar orase precum Galati si altele sunt lipsite de spatii comerciale importante, deci investitii.

Trebuie sa fim atenti la orasele monoindustriale si la dinamica veniturilor din regiunea respectiv. Targu-Jiu este un oras cu o dinamica fantastica a veniturilor, dar un oras ca Galati depinde foarte mult de combinatul Arcelor Mittal.

Directorul de achizitii din cadrul companiei de consultanta a mai punctat ca la nivelul anului 2012 s-au realizat tranzactii comerciale in valoare de 110 milioane de euro, putand in acest an depasi pragul de 400 de milioane de euro.

Aurelia CIONGA , Reiffeisen Banca pentru Locuinte: Este necesar ca si clientul sa contribuie la lucrarile de termoizolare

Aurelia CIONGA , Reiffeisen Banca pentru Locuinte: Este necesar ca si clientul sa contribuie la lucrarile de termoizolareLa evenimentul de presa a fost invitata si Aurelia Cionga (foto), presedinte in cadrul Reifeisen Banca pentru Locuinte, care a tinut sa precizeze ca este necesar ca oamenii sa contribuie cu un anumit procent din costul total pentru lucrarile de termoizolare deoarece isi pot asuma intr-o anumita masura si rolul de controlor al calitatii produselor utilizate.

“Este necesar ca si clientul sa contribuie la lucrarile de termoizolare. El poate functiona ca si controlor al calitatii lucrarilor de reabilitare. Persoanele cu venituri mici trebuie sa isi permita avansul, iar creditele trebuie facute in asa fel incat sa fie accesibile”, a precizat Cionga.

Ea a mai spus ca la fiecare 10 credite pentru locuinte acordate sapte dintre ele sunt destintate modernizarii casei.