Slovenia

Slovenia

67% din sloveni citesc macar o carte in 12 luni de zile. Totusi, ei stau mai bine la urmarit programe culturale la televizor (77%), dar mai prost la vizitat cladiri si locuri istorice (55%), mers la concerte (50%) si intr-o biblioteca publica (48%), vizionat filme la cinema (43%) sau vizitat muzee sau o galerie de arta (36%). In plus, doar 15% dintre ei merg la opera si 33% merg la teatru intr-un an.

Lituania

Lituania

La diferenta mica de Slovenia, 66% dintre cetatenii din Lituania reusesc sa citeasca o carte in 12 luni. In schimb, prefera sa consume cultura de la TV (80%) si mai putin sa mearga la cinema (41%), activitate intrecuta de vizitarea unui loc istoric (53%) si de participarea la un concert (51%).

Belgia

Belgia

Cel putin o data pe an, 65% dintre belgieni reusesc sa puna mana pe o carte. Si Belgia pune, totusi, cel mai mare accent pe televizor cand vorbim despre consum cultural (72%), dar si pe cinema (54%) si vizitarea unui loc istoric (51%). Totusi, spre deosebire de sloveni, belgienii merg mai mult la opera.

Spania si Ungaria

Spania si Ungaria

60% dintre spanioli, respectiv unguri, termina de citit macar o carte intr-un an de zile. Diferentele destul de mari intre cele doua tari sunt la consumul programelor culturale de la televizor (Spania – 74%, Ungaria – 57%), vizionarea unui film la cinema (49%, fata de 33%) sau vizitarea unei biblioteci publice (33%, fata de 10%).

Croatia, Italia si Polonia

Croatia, Italia si Polonia

La acelasi nivel, cititul a cel putin unei carti pe an se afla la 56% in cele trei tari. Cetatenii lor urmaresc, in principal, formatele culturale televizate (peste 60%), insa Italia sta cel mai bine la vizionarea unui film la cinema (53%), mai mult cu 20%, respectiv 13% fata de Croatia si Polonia. Opera este si in cazul lor pe ultimul loc la petrecut timpul liber.

Bulgaria si Malta

Bulgaria si Malta

Intr-un an de zile, cel putin o carte ajunge in mainile a 55% dintre bulgari si maltezi, care pun in topul activitatilor vizionarea programelor culturale de la televizor (71%, respectiv 77%), la distanta mare de mersul la cinema (39% - Bulgaria, 51% - Malta). Bulgarii si maltezii au, totusi. o preferinta comuna, vizionarea unei piese de teatru pe an (24%).

Cipru

Cipru

Nici cipriotii nu prea se inghesuie la citit carti. Intr-un singur an, doar 55% dintre ei reusesc sa termine macar un roman. Si nici de programele culturale de la televizor nu prea sunt atrasi (59%), spre deosebire de cetatenii din celelalte tari, iar intr-o biblioteca publica sau la opera merg doar 8%-9% dintre ei.

Romania

Romania

Aflati aproape de coada clasamentului, romanii citesc o carte pe an doar in proportie de 51%. Nici programele culturale de la televizor nu prea ne atrag (59% urmaresc aceste emisiuni). Si la capitolul cinema (20%) suntem in coada listei din Europa: suntem pe ultimul loc la platit pentru un bilet la film.

Totusi, stam mai bine ca alte tari pentru interesul fata de opera (11%), teatru (15%), biblioteca publica (17%) sau concerte (25%). De asemenea, admiram rar o galerie de arta sau tablourile dintr-un muzeu (21%), dar ne place sa vizitam locurile si monumentele istorice, castele, palate si biserici, unde ajung 33% dintre romani macar o data pe an.

Grecia

Grecia

Grecia are deficit si la citit, pentru ca 50% dintre cetatenii eleni stau cu ochii intr-o carte pe an, iar cu patru procente mai mult aleg sa se uite la programe culturale la televizor. Desi sunt sub noi la citit, Grecia ne intrece la vizionat filme la cinema (16%). In schimb, grecii sunt ultimii la consum cultural televizat (54%), la vizitat locuri si monumente istorice (22%) si muzee (16%).

Portugalia

Portugalia

La o distanta destul de mare de locurile doi si trei, Portugalia ia cupa campionilor la sfidarea culturii. Doar 40% dintre portughezi se trezesc citind o carte intr-un an intreg si sunt pe ultimul loc la mers la opera (8%), teatru (13%) si concert (19%). La fel ca toate statele, 61% dintre portughezi isi imbogatesc cultura generala in fata televizorului.