1. Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial

1. Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial

Tichetele de masa exista de peste 45 de ani in Europa, iar in Romania de 15 ani, fiind cel mai utilizat beneficiu extra-salarial acordat de companii catre salariati. Circa doua milioane de persoane primesc in Romania astfel de beneficii.

In Romania, tichetele de masa sunt scutite de contributiile sociale patronale, care reprezinta pana la 35% din costul salarial total platit de angajator.

De asemenea, tichetele sunt scutite de contributiile sociale salariale, care reprezinta pana la 16,5% din salariul brut al angajatului.

Acelasi regim fiscal il vor avea si cardurile de masa, care vor beneficia de aceleasi facilitati fiscale.

2. Salariatii vor putea alege daca vor tichetele de masa pe hartie sau pe card

2. Salariatii vor putea alege daca vor tichetele de masa pe hartie sau pe card

Pentru cardurile de masa, companiile emitente vor crea retele de acceptare distincte.

Cele doua tipuri de beneficiu de masa vor exista in paralel, iar companiile impreuna cu reprezentantii salariatilor vor putea alege daca doresc tichete de masa pe hartie sau in pe card.

"Tichetele de masa Ticket Restaurant, cele mai utilizate in Romania, de catre un milion de salariati din 35.000 de companii pot fi cheltuite intr-o retea de peste 40.000 de magazine alimentare, supermarket-uri, restaurante sau firme de catering", au declarat pentru Wall-Street.ro reprezentantii Edenred.

Sursa foto: Imagine casa de marcat de la Shutterstock

3. Cardurile de masa nu sunt carduri bancare, ci carduri speciale pentru acest beneficiu extra-salarial

3. Cardurile de masa nu sunt carduri bancare, ci carduri speciale pentru acest beneficiu extra-salarial

Cardurile de masa vor fi carduri speciale pentru acordarea beneficiului extrasalarial reprezentand o alocatie de hrana, nu carduri bancare, iar salariatii le vor putea utiliza doar in unitatile comerciale afiliate.

Cardurile de masa nu vor avea un cont bancar asociat, si vor fi reincarcate lunar cu sumele acordate de angajatori salariatilor.

Cardurile de masa nu vor permite retrageri de numerar. Aceste masuri, specificate in proiectul legislativ, au menirea de a asigura utilizarea corecta a sumelor aferente cardurilor de masa, si anume, hrana si produse alimentare.

4. Tichetele si cardurile de masa sunt finantate de compania angajatoare, iar Statul acorda facilitati fiscale

4. Tichetele si cardurile de masa sunt finantate de compania angajatoare, iar Statul acorda facilitati fiscale

Pentru Stat, tichetele si cardurile de masa sunt atat o masura de protectie sociala, cat si mai ales un instrument de reducere a evaziunii fiscale

Valoarea tichetelor de masa este finantata de compania angajatoare. Acordand tichete sau carduri de masa, fata de varianta unei mariri de salariu net echivalente, companiile economisesc 35%, multumita facilitatilor fiscale asociate tichetelor (scutire de contributii sociale).

Tichetele de masa, fie pe suport de hartie sau pe card, nu sunt un instrument de plata, ci un bilet de valoare cu un regim fiscal favorabil – sumele aferente sint scutite de contributii sociale atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Aceste masuri se regasesc atat in legislatia actuala din Romania, cat si in legislatia europeana si comunitara.

Statul acorda aceste facilitati fiscale cu scopul de a diminua platile informale si pentru a incuraja o nutritie mai buna pentru populatia angajata (aceasta insemnand, pe termen mediu si lung, productivitate crescuta si costuri reduse pentru sistemul de sanatate)

5. Tichetele valorice, deja pe carduri

5. Tichetele valorice, deja pe carduri

Compania emitenta de tichete valorice, inclusiv de masa, Edenred este prezenta deja pe piata din Romania cu o solutie de card pentru tichetele cadou, incepand din 2010, ca alternativa electronica la cele pe hartie.

Tichetele de masa electronice vor putea fi emise in Romania dupa ce vor fi publicate normele de aplicare ale legii.