Retailerii gusta din online

Retailerii gusta din online

Carrefour a lansat magazinul online, in varianta beta, in luna aprilie a acestui an. Wall-Street.ro a fost una dintre primele publicatii care a urmarit in amanunt subiectul, de-a lungul mai multor articole. De la acea data, compania a avut “mii de clienti”, rata de retentie fiind de 45%.

In luna octombrie, Avon a lansat o platforma de livrari online in care toti reprezentantii companiei pot sa isi deschida propriile "puncte de vanzare", clientii putand alege vanzatorul preferat si sa ii ofere punctaj. Dupa o investitie de 2 mil. euro, compania estimeaza ca in 2-3 ani, circa 10% din cifra de afaceri a Avon Romania va proveni din business-ul online.

Din acelasi segment, cel al cosmeticelor, s-a remarcat si Ivatherm, care a deschis in luna martie primul sau magazin online. Rucsandra Hurezeanu, fondatoarea Ivatherm, estima ca online va acapara 15% din business pana la finalul acestui an.

Ultimul "intrat" in acest an pe segmentul online este Cora, care a investit in primul proiect online din Romania cu livrare de tip drive. Serviciul este disponibil initial pentru magazinul Cora Lujerului, hypermarket care urmareste ca intr-un an acest sistem sa insemne 5% din afaceri.

Liber la scandal: calul, puiul, curcanul si laptele

Liber la scandal: calul, puiul, curcanul si laptele

Romania a fost implicata de la inceputul anului in patru mari scandaluri alimentare, cel mai amplu fiind cel referitor la carnea de cal, urmat de incidentul cu aflatoxina din lapte, cel cu privire la un lot de carne de curcan exportat catre Germania in care s-au descoperit urme de antibiotice sau carnea de pui alterata gasita in mai multe magazine.

Primul an in care comertul modern devine majoritar

Primul an in care comertul modern devine majoritar

Anul acesta s-a remarcat printr-o expansiune agresiva a marilor lanturi de magazine, campioni fiind retelele Mega Image, Carrefour, Profi si La Doi Pasi, franciza apartinand Metro Cash&Carry. In aceste conditii, retailerul modern a devenit majoritar anul acesta, 53% din cheltuielile pentru bunuri de larg consum fiind realizate in acest format de comert, potrivit datelor GfK.

Investitie gigant: Coca-Cola pompeaza 20 mil. euro la Ploiesti

Investitie gigant: Coca-Cola pompeaza 20 mil. euro la Ploiesti

Muhtar Kent, cel care conduce Coca-Cola, cel mai mare producator de sucuri din lume, un business de 48 mld. dolari, a inaugurat o investitie de 22 mil. euro la Ploiesti, unde compania detine cea mai mare fabrica din sud-estul Europei. Intr-un discurs calculat cu precizie a explicat de ce orasul prahovean va deveni un centru de export pentru 100 de milioane de consumatori din regiune.

Valoarea investitiilor realizate de gigantul american de la intrarea pe piata din Romania se ridica la 525 de milioane de euro, compania creand 2.000 de locuri directe de munca. In ultimii patru ani Coca-Cola a investit la Ploiesti 45 de milioane de euro.

Real devine Auchan

Real devine Auchan

Anul acesta Auchan a remodelat sapte din cele 20 de magazine Real preluate in 2012 de la Metro Group. Procesul a durat doar trei luni, primul magazin redeschis sub brandul Auchan fiind cel din apropierea statiei de metrou Anghel Saligny, in urma unei investitii de 2 mil. euro.

Bugetul alocat acestor investitii depaseste 40 de milioane de euro, potrivit declaratiilor lui Patrick Espasa, director general Auchan Romania.

Paine mai ieftina?

Paine mai ieftina?

Reducerea TVA la 9% pentru panificatie a avut ca efect scaderea cu circa 6% a pretului de vanzare a painii la raft, jumatate din diferenta de pret rezultata la un TVA de 24%, astfel ca incasarile la producatori si in zona de retail au crescut, potrivit Consiliului Concurentei.

TVA la paine a fost modificat incepand cu 1 septembrie anul acesta, modelul fiind analizat in vederea introducerii si in cazul altor bunuri alimentare, precum carnea.

Surprins recent la cumparaturi, Presedintele Traian Basescu a remarcat faptul ca pretul painii nu a scazut dupa modificarea TVA.

"Uite, painea nu s-a ieftinit, uite, iti arat pe eticheta, citeste si tu: 2,50 aceeasi paine, acelasi pret. Si inainte si acum", a punctat Traian Basescu.

Elmiplant se muta in Grecia dupa 21 de ani

Elmiplant se muta in Grecia dupa 21 de ani

Grupul elen Sarantis va inchide fabrica de cosmetice Elmiplant din Romania, pe care a cumparat-o in 2007 de la fondatorii companiei, si va transfera productia in Grecia pana la finalul primului trimestru din 2014, pentru a sustine economia si exporturile Greciei.

Compania a sustinut insa ca va mentine pe plan local activitatile de cercetare-dezvoltare si distributie, insemnand 240 de locuri de munca. In fabrica Elmiplant lucrau 49 de angajati. Dintre acestia 19 vor fi reabsorbiti in cadrul Sarantis Romania pe diferite pozitii.

Fabrica Elmiplant din Berceni, Bucuresti, realiza o productie anuala de aproximativ 6 milioane de unitati. Brandurile fabricate erau Elmiplant, Bioten – inclusiv linia pentru export - si Kolastyna – un brand polonez apartinand grupului Sarantis.

Gigantii din lapte, sub lupa Concurentei

Gigantii din lapte, sub lupa Concurentei

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a Legii concurentei de catre Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) si de catre membrii acesteia.

Investigatia are ca obiect posibile intelegeri pe piata colectarii, procesarii si comercializarii laptelui si produselor lactate.

Cu aceasta ocazie s-au efectuat inspectii inopinate la APRIL si 14 membri ai asociatiei, ridicandu-se documente si informatii.

Membrii APRIL care au fost inspectati sunt: Albalact, Covalact, Danone, FrieslandCampina, Almera International, Dorna Lactate, Hochland Romania, Lactate Natura, Napolact, Lactag, Lacto-Solomonescu, Teletext, Unicarm, Unilact Transilvania.

Berea, din ce in ce mai scumpa

Berea, din ce in ce mai scumpa

Calcularea accizelor prin ajustarea cu inflatia medie anuala va face berea mai putin accesibila pentru romani si va scadea veniturile colectate la buget, estimeaza Asociatia Berarii Romaniei, care arata ca majorarea accizei de la inceputul anului a dus la o scadere cu 8% a pietei berii.

Premierul Victor Ponta a declarat ca accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb afisat de BCE in data de 1 octombrie. Guvernul estimeaza ca va incasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calcularii accizei in functie de inflatie.

Cel mai puternic executiv din lume vine din Romania

Cel mai puternic executiv din lume vine din Romania

Actionarii celor mai importanti patru imbuteliatori ai Coca-Cola din Japonia au aprobat fuziunea operatiunilor, noua companie urmand sa se numeasca Coca-Cola East Japan Co. Calin Dragan a fost numit in functia de presedinte al grupului format si devine astfel cel mai puternic executiv roman din lume.

Noua companie va genera aproximativ 47% din volumul total al vanzarilor realizat de Coca-Cola pe piata japoneza, va avea circa 7.000 de angajati, 10 unitati de productie si 150 de centre de distributie.

Dupa sapte ani la carma Coca-Cola HBC Romania si Republica Moldova, Calin Dragan a preluat in 2011 pozitia de corporate office and executive director of operations&business transformation in cadrul Coca-Cola West.

O intrare silentioasa pe piata lactatelor

O intrare silentioasa pe piata lactatelor

Dupa ce israelienii de la Tnuva au pierdut pariul pe care l-au pus pe piata lactatelor din Romania, turcii de la Sütas au cumparat fabrica din Popesti-Leordeni si intentioneaza sa inceapa productia cel tarziu in primavara anului viitor.

Compania intentiona sa angajeze anul acesta 300 de persoane, echipa urmand sa se extinda pana la 500 de oameni odata cu finalizarea investitiilor. Aceasta este cea de-a doua investitie realizata de producatorul turc in afara tarii de origine, dupa ce anul trecut a achizitionat procesatorul de lapte Swedmilk din Macedonia, aflat in faliment.

Un an spectaculos in insolvente

Un an spectaculos in insolvente

Insolventele au crescut pana in 2010 constant incepand din 2008, an in care au fost inregistrate 14.000 de astfel de dosare. In 2009, 19.900 de firme au intrat in incapacitate de plata, iar numarul acestora a crescut la 21.700 in 2010. Dupa acest moment s-a consemnat o stabilizare a situatiei, avand in vedere ca in 2011 si 2012 s-a inregistrat un numar comparabil de insolvente.

Peste 70% dintre firmele care au intrat in insolventa anul trecut activeaza in domeniul comertului, transporturilor si depozitarii, industriei prelucratoare si constructiilor.

Firma Retail D&I 2011, care detine franciza pentru supermarketurile Spar, a intrat anul acesta in procedura generala de insolventa, a doua dupa cea din 2009.

Sa curga vinul

Sa curga vinul

Romania va avea anul acesta un record al ultimilor trei ani din punct de vedere al productiei de struguri si de vin, producatorii estimand o crestere de cel putin 20% fata de 2012, respectiv peste 4 mil. hectolitri, potrivit Patronatului National al Viei si Vinului.

De asemenea, productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai buna din ultimii opt ani. Productii record s-au inregistrat si la orz si orzoaica (1,5 mil. tone), ovaz (362.137 tone), rapita (647.811 tone).