Grafic WS Afirma, specialistii din constructii dau note

Grafic WS Afirma, specialistii din constructii dau note

#1 Criza in domeniul constructiilor va lua sfarsit in 2014

#1 Criza in domeniul constructiilor va lua sfarsit in 2014

Marius Vacaroiu (foto), director general Policolor-Orgachim: nota: 4

In 2014 vom vedea imbunatatiri in domeniu dar, cel mai probabil, aceastea vor fi minore. Nu cred ca o criza, combatuta prin investitii, inovatie, cercetare & dezvoltare si marketing, poate lua sfarsit doar prin trecerea unui Revelion.

Rudolf Vizental, CITR: nota 2

Domeniul constructiilor are in 2014, doua directii care pot aduce crestere: lucrariile de infrastructura si constructiile civile. Din pacate, de prima oportunitate vor putea beneficia doar marile companii multinationale, iar cea de-a doua nu este suficienta pentru a redresa un intreg domeniu de activitate. Ranile cauzate de ultimii 5 ani de criza, care au generat pierderi continue si multe creante neincasate, vor scoate la iveala in anul urmator multe companii aflate in dificultate.

Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO: nota 3

Criza in domeniul constructiilor nu va lua sfarsit. Eventuala revenire pe crestere, asteptata si dezirabila, nu va insemna si iesirea din criza. Efectele creantelor platite foarte tarziu sau inca neplatite, insolventele in derulare, competitia exterm de agresiva, competitivitatea afectata a multor actori din sector, fiscalitatea apasatoare si modul de aplicare a legislatiei achizitiei publice vor fi factori consistenti in extinderea perioadei in care sectorul se va confrunta cu efectele crizei.

Marius Dragne, CEO Xella/Ytong: nota 5

Criza e un fenomen mai complex, care tine de un cumul de factori. Pentru a vorbi de o depasire a recesiunii in constructii ar trebui sa intram pe o traiectorie ascendenta pe o perioada mai indelungata. Anul 2014 ar putea fi un an in care sa se inregistreze o usoara crestere in domeniul constructiilor, dar acest fenomen nu cred ca va aduce cu sine un reviriment major al sectorului.

Anul 2013 a fost unul in care investitiile publice au scazut foarte mult, iar diminuarea fondurilor publice alocate pentru dezvoltare s-a reflectat direct in sectorul constructii. Anul viitor sunt sanse ca implicarea autoritatilor publice in dezvoltarea infrastructurii sau in cresterea perfomantei energetice a cladirilor existente sa fie mai mare, ceea ce ar putea influenta piata in mod pozitiv. Evolutiile din perioada 2014-2015 vor fi cele care ne vor indica daca putem sau nu sa vorbim de o depasire a recesiunii.

Andrei Sulyok, director general Lindab Romania: nota 1

Criza, defapt, a devenit normalitate si ca atare nu o mai putem numi criza atata timp cat este o stare de fapt care dureaza de ani de zile si va continua sa existe cel putin in Romania multi ani de acum incolo.

Aurel Vlaicu, director general Gealan: nota 2

Tendintele de revenire sau de evolutie nu sunt imbucuratoare, ceea ce ne reconfirma faptul ca inca exista o reticenta pentru investitii nu doar din partea utilizatorului final cat si a statului, a companiilor, fapt ce va prelungi criza pietei de constructii.

#2 Piata constructiilor va fi influentata pozitiv in 2014 de alegerile prezidentiale si cele parlamentare si va cunoaste o crestere de 10%

#2 Piata constructiilor va fi influentata pozitiv in 2014 de alegerile prezidentiale si cele parlamentare si va cunoaste o crestere de 10%

Marius Dragne, CEO Xella/Ytong: nota 8

In mod traditional orice an electoral a influentat in mod direct piata de constructii, dar este dificil sa estimam daca impactul va fi unul major, care sa duca spre o crestere de doua cifre a domeniului de constructii.
Ramane de vazut in cel fel va fi influentata activitatea de pe santiere in special de alegerile europarlamentare. Exista fonduri importante in cadrul Uniunii Europene care pot fi accesate atat pentru dezvoltarea infrastructurii cat si pentru termoreabilitarea blocurilor. Romania s-a dezvoltat destul de lent in aceste directii, iar forurile europene chiar au atras atentia in privinta intarzierilor in ceea ce priveste atingerea unor obiective asumate in comun.

Aurel Vlaicu, director general Gealan: nota 6

Este probabil ca pe fondul cuceririi masei de alegatori, alegerile prezidentiale sa influenteze artificial anumite proiecte, insa acest lucru se va simti pe termen scurt si in final va fi nesustinut.

Andrei Sulyok, director general Lindab Romania: nota 4

Alegerile programate pentru 2014 vor avea o influenta pozitiva, dar piata va avea o crestere de doar cateva procente, 3-4, cel mult.


Rudolf Vizental, CITR: nota 1

Pentru 2014 putem avea o prognoza de crestere, insa, in conditiile actuale ale pietei constructiilor, ea nu poate depasi un prag de 5%.

Marius Vacaroiu, director general Policolor-Orgachim: nota 7

Este adevarat ca anul electoral aduce de obicei o dezmortire a investitiilor si din cat se poate observa, la nivel guvernamental, au fost alocate pentru anul viitor fonduri mai mari pentru investitii de dezvoltare a infrastructurii. Trebuie sa vedem acum si cat din discutiile pe marginea proiectelor de anvergura nationala se va realiza. Piata constructiilor va fi influentata, dar o estimare de crestere de 10% este prea mare.

Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO: nota 5

Estimarile noastre sunt pozitive din perspectiva existentei unor premise pozitive in ceea ce priveste influentele contextuale pozitive generate de cele 2 runde de alegeri.

Nu suntem insa atat de optimisti in ceea ce priveste gradul de crestere estimat.

#3 Segmentul rezidential va inregistra un ritm accelerat de crestere incepand cu 2014

#3 Segmentul rezidential va inregistra un ritm accelerat de crestere incepand cu 2014

Laurentiu Plosceanu (foto), ARACO: nota 3
Segmentele care vor sustine eventuala crestere sunt ancorate in infrastructura de transport, infrastructura energetica, proiectele de mediu si cele de eficientizare energetica a imobilelor. Segmentul rezidential va reincepe sa creasca dupa ce bancile vor reusi sa se debaraseze de stocul de cladiri finalizate sau nu ca au fost executate ca garantii in anii precedenti.

Andrei Sulyok, Lindab: nota 1
Nu exista motive pentru care am putea estima o crestere, deci nici intr-un caz una accelerata. Vedem numarul autorizatiilor de constructie oarecum constant, numarul de constructii aflate in stadiu de proiectare mic dar constant.

Marius Dragne, Xella: nota 6
Potential in segmentul rezidential exista, putem discuta despre o posibila crestere in 2014, dar semnalele actuale nu sunt extrem de pozitive si nu cred ca putem vorbi inca de un ritm accelerat de crestere. In 2013 statul a construit foarte putine locuinte sociale. Numarul locuintelor livrate a fost de zece ori mai mic decat in anul precedent. Anul viitor implicarea autoritatilor in dezvoltarea de locuinte ar putea fi mult mai mare. De asemenea, s-a remarcat o crestere a interesului unor dezvoltatori privati pentru acest domeniu, dar este foarte important ca si finantarea sa fie deblocata, astfel incat sa fie incurajat consumul din partea beneficiarilor finali. A crescut in 2013 numarul de locuinte realizate cu fonduri private, trend care daca se va mentine si in 2014 nu poate fi decat un semn bun.

Aurel Vlaicu, Gealan: nota 6

Ne dorim ca acest segment sa inregistreze cresteri fapt ce ar atrage un plus business-ului Gealan, insa nu putem stii cat de accelerat va fi acest ritm, de la sezon la sezon avem surprize si trebuie sa ne readaptam pietei.

Rudolf Vizental, CITR: nota 6

Constructiile civile sunt o oportunitate de crestere pentru piata in 2014. A construi ieftin apartamente cu suprafete mici si medii reprezinta o adaptare la cererea din acest moment. Insa acesta cerere este totusi moderata, beneficiarii finali avand inca un apetit investitional limitat.

Marius Vacaroiu, Policolor-Orgachim: nota 5
Este corect sa spunem ca va inregistra crestere dar „acceleratia” va fi redusa. Deocamdata segmentul rezidential nu da semne de revitalizare rapida iar masuri/ surse de „apa vie” care sa o stimuleze prompt nu au fost inca identificate

#4 Facilitatile de productie din Romania vor lucra la o capacitate de sub 50%, in lipsa de comenzi

#4 Facilitatile de productie din Romania vor lucra la o capacitate de sub 50%, in lipsa de comenzi

Rudolf Vizental (foto), CITR: nota 3

Conditiile economice dificile afecteaza si in acest moment unitatile de productie, unele dintre ele lucrand deja la 60-70% din capacitate. Scaderea productiei la capacitate sub 50% ar fi un adevarat dezastru.

Aurel Vlaicu, Gealan: nota 7

Chiar daca este evident ca nu mai functionam la capacitate maxima, o scadere de sub 50% a facilitatilor de productie din Romania ar insemna pentru piata de constructii o lovitura foarte dura. Tocmai pentru a evita acest lucru, tot mai multi producatori s-au orientat catre export, catre alte piete unde puterea de cumparare si proiectele sunt pe un trend de ascensiune.

Marius Vacaroiu, Policolor-Orgachim: nota 9

Se intrevad toate conditiile ca aceasta predictie sa se adevereasca. In acest moment se lucreaza in jurul zonei de 30% iar o apreciere de 60% pentru 2014 este nerealista. Putem admite ca predictia are sanse mari de a ilustra cu acuratete realitatea.

Marius Dragne, Xella: nota 6
Capacitatile de productie din piata de materiale de constructii sunt intr-adevar mult mai mari decat cererea actuala din piata, fiind inca setate pentru un nivel de activitate specific anilor 2007- 2008. Din pacate multi din producatorii romani se concentreaza exclusiv pe vanzarea unor volume cat mai mari, in vederea securizarii capacitatilor de productie. Totusi, consideram ca sunt sanse mici sa mai atingem acest nivel prea curand. Ritmul inregistrat in acel interval a fost direct influentat de un cumul de factori extrem de pozitivi, de un optimism datorat integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si nu cred ca va mai exista prea curand un factor psihologic care sa influenteze atat de mult activitatea dintr-o piata.

In ultimii ani au fost si jucatori din piata care au investit foarte mult in dezvoltarea tehnologica a capacitatilor de productie in vederea realizariiunor produse superioare calitativ, nu neaparat pentru o marire a capacitatilor de productie. Aceasta va fi miza in anii urmatori. Nu va conta sa ai o capacitate de productie foarte mare, important este sa poti realiza produse de cea mai inalta calitate si sa raspunzi cat mai rapid nevoilor consumatorilor din Romania.

Andrei Sulyok, Lindab: nota N/A
Nu cunosc capacitatea de productie utilizata la acest moment, dar dupa parearea mea utilizarea ei va creste cu pana la 10% datorita orientarii producatorilor catre export.

Laurentiu Plosceanu, ARACO: nota 3
Estimam un grad mai ridicat de utilizare a capacitatilor de productie.

#5 Guvernul si autoritatile locale vor debloca fondurile structurale iar sumele vor fi alocate in special infrastructurii

#5 Guvernul si autoritatile locale vor debloca fondurile structurale iar sumele vor fi alocate in special infrastructurii

Marius Vacaroiu, Policolor: nota 4

Este foarte putin probabil ca aceste lucruri sa fie realizate. Se vor face progrese, dar credem ca vor fi minore. Cerere, nevoie de investitii in infrastructura si de locuinte noi exista, dar ramane problema finantarii. Vedem ca exista planificari, alocari de buget, proiecte de infrastructura care ies la licitatie, dar ramane de vazut cat din fondurile de pe hartie va ajunge real in santiere si cat va fi taiat la urmatoarele rectificari bugetare.

Marius Dragne, Xella: nota 7
Infrastructura e un domeniu prioritar in economie. Ar fi ideal daca ar fi demarate proiecte ample in aceasta directie deoarece aceste investitii ar influenta pozitiv economia pe termen lung. Fondurile structurale sunt o oportunitate de care ar fi foarte bine sa profitam. Ne e greu insa sa facem un pariu in acest sens si sa spunem ca va exista o activitate intensa in domeniu.

Andrei Sulyok, Lindab: nota 7
Infrastructura va fi unul dintre beneficiari daca o astfel de deblocare va avea loc.

Rudolf Vizental, CITR: nota 3
In privinta deblocarii fondurilor structurale, argumentele sunt subiective si reflecta un vot de neincredere, rezultat din experiente repetate anterioare.

Aurel Vlaicu, Gealan: nota 7
Nu avem certitudinea acestor lucruri, insa cred ca o alocare a bugetelor catre dezvoltarea infrastructurii poate face bine pietei de constructii intrucat se vor atrage noi investitori, se vor dezvolta proiecte noi, se vor creea locuri de munca, fapt ce va misca din nou industria.

Laurentiu Plosceanu, ARACO: nota 7

Lucrurile deja s-au intamplat in 2013 si efectele se vor vedea anul viitor.

#6 Termoizolarea va fi principalul segment de crestere si de sustinere al pietei in cursul anului viitor

#6 Termoizolarea va fi principalul segment de crestere si de sustinere al pietei in cursul anului viitor

Andrei Sulyok (foto), Lindab: nota 6

Termoizolarea va continua sa fie un segment de crestere, nu stiu daca este principalul. Daca da, atunci va continua sa fie.

Marius Dragne, Xella: nota 7
Reabilitarea termica a cladirilor publice si a celor de locuit trebuie sa fie prioritate in 2014, mai ales din perspectiva cerintelor EU privind anul 2020 si considerand stocul actual de locuinte din Romania si nevoia imbunatatirii consumului energetic.

Marius Vacaroiu, Policolor-Orgachim: nota 5
Principala linie de crestere a domeniului ramane cea de renovari, de reparatii. Constructiile noi, si termoizolarea intr-o anumita masura, au dobandit un handicap in ultimii ani si au mult de recuperat pana la a deveni segment principal de crestere.

Aurel Vlaicu, Gealan: nota 7
In conditiile in care se vor demara din nou proiecte de reabilitare sau rezidentiale, segmentul de termoizolare va creste simtitor fata de anul acesta, insa nu cred ca poate ajunge sa reprezinte un pilon principal, de crestere si sustinere a pietei de constructii.

#7 Romanii nu vor mai alege exclusiv pe baza pretului, iar calitatea va prima in schimbul acestuia

#7 Romanii nu vor mai alege exclusiv pe baza pretului, iar calitatea va prima in schimbul acestuia

Aurel Vlaicu (foto), Gealan: nota 8
Observam aceasta situatie inca de anul acesta, consumatorul vine cu noutatea alegerii de produse premium, foarte calitative, fiind astfel mult mai atent in ce tip de produse investeste. Este un trend bun care ne demonstreaza o schimbare de mentalitate, iar pentru noi ca producator o diferentiere si incredere pe care ne-o acorda clientii nostri.

Laurentiu Plosceanu, ARACO: nota 3

Clasa mijlocie ar rezolvata in cvasitotalitate problema locativa. In Romania nivelul ridicat al proprietatii imobilelor este dublat de faptul ca mai multe generatii locuiesc in acelasi imobil. Din aceasta perspectiva si tinand cont de pauperizarea care s-a extins in anii de criza, de absenta creditarii in zona celor cu venituri modeste, noi estimam ca locuintele sociale ar trebui sa fie un element care sa fie prezent in politicile guvernamentale pe termen scurt.

Andrei Sulyok, Lindab: nota 1

Ar fi foarte bine, dar din pacate nu se va intampla asa o schimbare.

Marius Dragne, Xella: nota 6

Mereu va exista o categorie importanta de clienti sensibili la pret, categorie incurajata si de unii jucatori din piata, care aleg pretul ca instrument principal de prmovare a produselor proprii, in detrimentul calitatii. Imbucurator insa este ca se simte o crestere a ponderii clientilor care pun accent pe calitate.

Rudolf Vizental, CITR: nota 3

Daca privim in urma la parcursurile celorlalte crize economice, vedem ca momentul actual coincide cu mijlocul crizei. 2014 va fi un an de stagnare, eventual de usoara crestere. Oamenii au un comportament de consum retinut in aceste conditii, si isi aloca veniturile pentru plata ratelor si a cheltuielilor de subzistenta. Ce ramane e mult prea putin pentru a alege calitatea.

Marius Vacaroiu, Policolor: nota 5

Este destul de putin probabila o asemenea turnura, care ar necesita o educare rapida a consumatorului, educare si informare pe care noi punem accent de ceva vreme. O asemenea schimbare ar necesita si o imbunatatire foarte mare si imediata a puterii de cumparare la nivel national, ceea ce nu se va intampla mai devreme de 5 ani.

#8 Numarul companiilor cu activitate in zona constructiilor, care vor intra in insolventa, se va dubla fata de 2013

#8 Numarul companiilor cu activitate in zona constructiilor, care vor intra in insolventa, se va dubla fata de 2013

Marius Dragne (foto), Xella: nota 5
In ultimii ani au intrat foarte multe companii in insolventa, in special din domeniul constructiilor. Anul viitor insa sunt sanse mari ca activitatea din constructii sa fie una mai intensa, domeniul ramane unul sensibil, dar nu cred ca exista premise pentru a vorbi chiar de o dublare a insolventelor in constructii.

Laurentiu Plosceanu, ARACO: nota 3
Numarul acestora in 2012 si 2013 este deja foarte mare. Nu credem ca va fi o dublare. Dar trendul se va mentine ca o metastaza intretinuta de clientii rau platnici si de efectele in cascada dintre partenerii de afaceri.

Rudolf Vizental, CITR: nota 6
Companiile mari din domeniul constructiilor au intrat deja in insolventa in perioada 2012-2013. Piata nu le-a fost deloc favorabila in ultimii ani si e posibil ca si alte companii mai mici sa le urmeze in 2014. Unele dintre ele vor fi nevoite sa intre in procedura ca efect al nerecuperarii creantelor de la alte companii mai mari care au intrat in insolventa in anii precedenti.

Marius Vacaroiu, Policolor-Orgachim: nota 7
Este posibil ca o astfel de situatie sa aiba loc in 2014, dar nu atat de acut incat chiar jumatate dintre companii sa inchida portile. Am putea asista la o realitate in care licitatiile cu statul, pentru proiecte precum cele de infrastructura, sa se consolideze in jurul companiilor „de curte” iar celelalte companii sa aiba acces la din ce in ce mai putine lucrari. Fara lucrari si cu blocaje in cash flow, sunt multe companii amentintate de situatii incomode dar nu in numar foarte mare precum cel prognozat.

Aurel Vlaicu, Gealan: nota 3
Da, este posibil ca numarul companiilor care vor intra in insolventa sa mai creasca, dar nu credem ca procentul va fi de dublare.

Andrei Sulyok, Lindab: nota 1
Este greu de crezut ca in 2014 vor fi mai multe insolvente decat in 2013, probabil cel mai negru an din acest punct de vedere.

#9 Companiile vor cauta metode de eficientizare a costurilor si vor renunta la cel putin 10% din personal

#9 Companiile vor cauta metode de eficientizare a costurilor si vor renunta la cel putin 10% din personal

Rudolf Vizental, CITR: nota 4
Reducerea costurilor prin disponibilizari de personal este o masura specifica fazelor incipiente ale crizelor, care in ultimii ani au fost depasite. In acest moment, optimizarile de costuri sunt mai complexe si nu se mai concentreaza pe sfera personalului.

Andrei Sulyok, Lindab: nota 1

Vor cauta, insa la personal renunta marea majoritate dupa ce intra in insolventa. Asa s-a intamplat si probabil ca romanul nu a devenit un manager mai bun peste noapte. Gandeste cu mintea si judeca cu inima.

Marius Dragne, Xella: nota 6
In ultimii ani reducerile de cost au fost principalele instrumente pe care companiile le-au avut la indemana pentru a gestiona scaderile de pret din piata.

Aurel Vlaicu, Gealan: nota 9
Este o masura pe care multe companii au aplicat-o deja anul acesta, iar cei care nu au facut-o deja vor fi constransi sa o implementeze din cauza instabilitatii pietei, a lipsei de proiecte, a costurilor tot mai mari.

Marius Vacaroiu, Policolor-Orgachim: nota 8
Este o situatie posibila dar nu si probabila, cu mentiunea ca majoritatea reducerilor de personal au fost operate deja in ultimii ani. In acest moment aspectele de productivitate au fost deja ajustate si nu cred ca se mai poate vorbi despre ineficienta personalului in companii care se lupta cu efectele crizei si scaderea consumului de peste 3 ani. Eficientizarile au fost deja implementate dar, daca avem in vedere reducerile de personal, acestea vor fi facute de catre companiile care nu mai pot sustine un anumit nivel si practic nu mai pot functiona.

Laurentiu Plosceanu, ARACO: nota 7
In mod cert costurile trebuie sa fie eficientizate pentu a prezerva competitivitatea companiilor. Ultimii ani arata ca firmele de constructii au facut eforturi mari pentru a mentine personalul calificat. Curba declinului productiei e mai ampla decat cea a reducerii de personal. iar salariul mediu a crescut constant in acesti ani. Societatile de constructii nu pot renunta usor la personal dar o vor face daca nu vor avea contracte si nici perspective certe pe termen mediu.

#10 Investitiile in marketing si promovare vor creste cu cel putin 20% in 2014

#10 Investitiile in marketing si promovare vor creste cu cel putin 20% in 2014

Aurel Vlaicu, Gealan: nota 8

Investitiile in promovare au devenit tot mai semnificative, similare ca importanta cu cele in training-uri tehnice sau de produs, fapt pentru care credem ca se vor aloca in 2014 bugete si mai mari in campanii si proiecte speciale.

Andrei Sulyok, Lindab: nota 1
Din ce resurse si cine sa suporte costurile? Consumatorul exclus, alte resurse nu exista decat majorarea preturilor cu costurile de promovare pe care clientul final nu este dispus sa le plateasca pentru ca nu-i aduc plus valoare.

Marius Vacaroiu, Policolor-Orgachim: nota 9
Toate conditiile spun ca o astfel de predictie are sanse mari sa devina reala: piata prezinta un nivel concurential ridicat, puterea de cumparare este inca redusa iar investiile in marketing vor juca un rol important si vor face diferenta. Probabil ca o crestere de 20% nu este intru totul sustenabila, dar in mod sigur va avea loc o crestere.

Rudolf Vizental, CITR: nota 1
2014 va fi un an de stagnare, in continuare dificil, dar cu usoare cresteri pe diferite zone. Pentru multe companii, investitiile in marketing si promovare nu sunt o prioritate, nu reprezinta o nevoie de baza. Cel mult estimam ca bugetele de marketing si promovare vor creste cu maximum 5%.

Marius Dragne, Xella: nota 4
Pentru ca suntem inca intr-o perioada tulbure, iar recesiunea se manifesta constant la nivelul pietei, exista o reticienta si din partea jucatorilor din piata pentru o majorare a investitiilor in comunicare si marketing si nu consideram ca nivelul acestor investitii va creste cu mai mult de 5-7% la nivelul anului 2014, atata timp cat nu se vor observa semnale vizibile de revenire a pietei. Vor exista si companii care vor aloca probabil bugete mai importante pentru activitati de promovare, dar in aceeasi masura vor exista companii care isi vor reduce resursele deja firave din acest domeniul, din perspectiva optimizarii sau a reducerii costurilor.

Laurentiu Plosceanu, ARACO: nota 1

Este improbabil, pentru ca actorii din piata se cunosc foarte bine, fie ca sunt locali, fie internationali, iar procedurile de achizitie au filtre care evidentiaza elementele de competitivitate actualizate.