1. Fuziunea dintre Fabryo-Atlas Paints - 4 martie 2013

1. Fuziunea dintre Fabryo-Atlas Paints - 4 martie 2013

Fabryo Corporation si Atlas Paints – producatorul de materiale si finisaje pentru constructii, desprins din compania Atlas Corporation, au finalizat fuziunea anuntata la finalul anului trecut, dupa ce au primit si avizul din partea Consiliului Concurentei.

In urma tranzactiei, grupul de companii Fabryo Corporation-Atlas Paints, se afla in plin proces de implementare a planului de integrare. In 2013, grupul va continua sa activeze in piata prin cele doua entitati legale.

2. Henkel inaugureaza fabrica din Roznov, in urma unei investitii de 10 mil. - 13 aprilie 2013

Producatorul german de bunuri de larg consum Henkel (Ceresit) a inceput in luna aprilie productia in cea de-a treia fabrica in Romania, construita in judetul Neamt in urma unei investitii de aproximativ 10 milioane euro
Noua fabrica este amplasata la Roznov si a fost realizata in urma unei investitii de 45 milioane lei, cofinantata cu fonduri europene, prin POS CCE, valoarea eligibila maxima nerambursabila ridicandu-se la 12 milioane lei.

Proiectul a fost derulat in perioada mai 2011- aprilie 2013.

Grupul german mai detine doua fabrici de adezivi in Romania, la Pantelimon si Campia Turzii, deschise in 2000, respectiv 2007, valoarea investitiilor Henkel in unitatile de productie locale depasind 45 milioane euro.

3. Kingfisher preia reteaua de bricolaj Bricostore 19 aprilie 2013

Grupul britanic de bricolaj Kingfisher a preluat de la compania franceza de retail Group Bresson cele 15 magazine Bricostore din Romania, cu vanzari de 131 milioane de euro anul trecut, si ia in calcul posibilitatea cresterii afacerii pe termen lung la circa 50 de magazine.

Magazinele din Romania urmeaza sa fie reconfigurate in formatul Brico Depot, utilizat de grupul britanic in Franta si Spania.

Kingfisher a platit 35 milioane lire sterline (41,5 milioane euro) cash pentru cele 15 magazine achizitionate de la Bricostore Romania, la care se adauga preluarea unor datorii de 35 milioane lire, care au fost stinse imediat

4. Rezilierea contractului cu Bechtel -28 mai 2013

4. Rezilierea contractului cu Bechtel -28 mai 2013

Contractul semnat in 2003 cu Bechtel pentru constructia Autostrazii Transilvania a fost reziliat, iar statul roman va plati companiei americane despagubiri de 37,2 milioane de euro, a anuntat in luna mai - Dan Sova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura.

Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana cel tarziu in 2012.

Pe fondul disputelor politice initiate de partidele care s-au succedat la guvernare si fara bani alocati de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat intr-un ritm lent, iar pana in prezent au fost executati doar 52 de kilometri.

5. Inaugurarea podului peste Dunare - Calafat-Vidin 14 iunie 2013

Poate unul dintre cele mai importante evenimente ale anului in domeniul constructiilor a fost cel al inaugurarii podului dintre Calafat si Vidin, care uneste Romania de Bulgaria.

Cele doua state au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in martie 2000, insa initierea proiectului a intarziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul, de doi kilometri peste Dunare, este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).

Costurile totale ale proiectului au necesitat 226 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar se ridica la 60,7 milioane de euro. Proiectul beneficiaza de imprumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.

6. Insolventa Alpine Bau 20 iunie 2013

Compania austriaca de constructii Alpine Holding, cu contracte si in Romania, a declansat cel mai mare caz de insolventa produs in Austria dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial

Alpine Holding este detinuta de Fomento de Construcciones&Contratas (FCC), cea mai mare companie de constructii de Spania.

Alpine Bau, divizia Alpine Holding cu operatiuni in Austria, Germania si Europa de Est, a facut cerere de intrare in insolventa la Curtea Comerciala din Viena, potrivit unui comunicat al asociatiei de protejare a creditorilor Kreditschutzverband von 1870 (KSV).

7. AdePlast finalizeaza investitii de 20 de milioane de euro in patru facilitati de productie 2 august 2013

AdePlast, unul dintre cei mai mari producatori de materiale pentru constructii din Romania, detinut de catre omul de afaceri Marcel Barbut, a fost unul dintre cei mai activi investitori in domeniul constructiilor in acest an, finalizand nu mai putin de 4 noi facilitati de productie in 2013, investitii care s-au ridicat la circa 20 de milioane de euro.

Compania a inaugurat in acest an platforma industriala de la Roman, a finalizat platforma industriala din Ploiesti prin deschiderea unei noi fabrici de vopsele precum si finalizarea fabricii de polistiren de la Oradea.

8. Numirea Ramonei Manescu la conducerea ministerului Transportului 26 august 2013

Presedintele Traian Basescu a semnat in luna august decretul pentru numirea Ramonei Manescu in functia de ministru al Transporturilor.

Ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functia de ministru al Transporturilor de catre Ramona Manescu a avut loc la Palatul Cotroceni.

9. Saint-Gobain Glass a investit 6 mil. in a treia facilitate de productie de la Calarasi 6 septembrie 2013

Saint-Gobain Glass Romania, cel mai mare producator de sticla de pe piata locala, a inaugurat o noua linie de productie a sticlei laminate din cadrul fabricii de la Calarasi, in urma unei investitii de 6 milioane de euro.

Urmare a inaugurarii noii linii de productie, reprezentantii Saint-Gobain Glass estimeaza o crestere a business-ului de cel mult 10% in acest an, la peste 70 de milioane de euro.

10. Esecul listarii AdePlast 16 octombrie 2013

In mijlocul unei perioade in care lucrurile pareau ca merg cum nu se poate mai bine pe Bursa de la Bucuresti, prima tentativa din ultimii cinci ani a unui antreprenor de a-si lista compania in piata de capital romaneasca a esuat. “Prea scump” – spun brokerii si investitorii institutionali, “nu ati fost gata pentru noi” – spune Marcel Barbut (foto), seful AdePlast.

Parerile sunt impartite insa doua lucruri sunt clare: AdePlast putea sa fie mai bine pregatita pentru listare, iar imaginea Bursei va fi cea mai afectata, in special in relatia cu antreprenorii locali.

Compania de constructii AdePlast a anuntat ca oferta publica initiala (IPO) pe care a desfasurat-o pe BVB in perioada 2-15 octombrie s-a incheiat fara succes, subscrierile neajungand la pragul minim de 70% prevazut in prospect.

11. Inaugurarea primelor doua statii de metrou din proiectul Drumul Taberei-Pantelimon 8 noiembrie 2013

Premierul Victor Ponta a vizitat impreuna cu ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, santierul Orizont al noii magistrale de metrou Drumul Taberei – Pantelimon, care face legatura intre primele doua statii de metrou finalizate din proiect.

"Vreau sa asist impreuna cu doamna ministru Manescu la un moment simbolic, practic cel in care legatura intre primele doua statii este gata. Lucrarile merg mai repede decat ne asteptam, banii sunt toti asigurati", a declarat seful Guvernului la acel moment, potrivit Hotnews.ro.

Cartita Varvara - echipamentul care sapa primul tunel al metroului din Drumul Taberei (Tunnel Boring Machine - TBM), a atins vineri peretii statiei Orizont. TBM-ul a intrat, practic, in prima statie de pe traseul sau la 45 de zile de cand si-a inceput forajul si cu aproape doua saptamani mai repede decat se asteptau autoritatile.

12. Tenaris Silcotub investeste 50 de milioane de euro intr-o noua unitate de productie la Zalau 20 noiembrie 2013

TenarisSilcotub, parte a grupului italian Techint si unul din cei mai importanti producatori si furnizori de produse tubulare si servicii conexe pentru industria energetica, a inaugurat in luna noiembrie o noua linie de productie in Zalau, in urma unei investitii de 62 de milioane de dolari (circa 46 de milioane de euro), iar planul investitional va continua si in 2014, cand are in plan mai multe investitii in dezvoltarea facilitatii de productie.

Compania va putea produce astfel, in Romania, tevi pentru explorari de petrol si gaze derulate de clienti din intreaga lume.

In noua capacitate se vor produce tevi cu conexiuni ce sunt utilizate de companiile petroliere in operatiuni in medii dificile precum offshore, la mare adancime, corozive, in puturi cu temperaturi si presiuni ridicate.

13. Dedeman si Ambient, singurii retaileri din bricolaj care au deschis magazine in 2013 9 decembrie 2013

Retailerii romani Dedeman si Ambient, controlati de catre fratii Paval, respectiv omul de afaceri Ioan Ciolan au fost singurii care au inaugurat maagazine de bricolaj in 2013.

Dedeman, cel mai mare retailer DIY din Romania, a ajuns la 36 de unitati in toata tara, dupa ce in 2013 a inaugurat 6 noi magazine

Retailerul DIY a inaugurat pe 13 decembrie, magazinul din Ploiesti, cel de-al 36-lea al retelei nationale.
Magazinul din Ploiesti este cel de-al saselea deschis anul acesta, investitia in valoare de 15 milioane de euro fiind finalizata la circa o luna si jumatate dupa inaugurarea magazinului din Targu Mures.

Amplasat in zona Bariera Bucov, magazinul are o suprafata construita de 15.000 mp si dispune de 380 de locuri de parcare.

Ambient Sibiu, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de distribuitie a materialelor de constructii, finisaje si amenajari interioare, a inaugurat un nou centru comercial in orasul Borsa din regiunea Maramuresului.

Cu 16 unitati la nivelul intregii tari, Ambient Sibiu isi consolideaza astfel prezenta in partea de nord a tarii.
Noul centru comercial Ambient se intinde pe o suprafata de de 650 mp.