1 / 13

Chevron, interesat de afaceri cu gaze de sist in Romania si Polonia

In luna martie din 2011, publicatia americana The Wall Street Journal relata faptul ca gigantul energetic Chevron este interesat de afaceri in Romania si Polonia in domeniul gazelor de sist, o sursa neconventionala de gaze cu potential ridicat de dezvoltare. Chevron avea deja in Romania un perimetru de explorare / exploatare in Barlad, cumparat in toamna anului 2010 de la firma Regal Petroleum, cu 25 milioane dolari, fara taxe.


Companii precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy conduc campania de explorare a gazelor din roci de sist, din Polonia pana in Romania si Bulgaria. Gazele naturale astfel obtinute ar putea acoperi cererea din regiune pentru aproape 80 de ani si implicit reduce dependenta energetica fata de Rusia, potrivit EIA, o agentie guvernamentala americana.


Explorarea gazelor de sist este un procedeu controversat, ce presupune forarea a sute de puturi si fracturarea hidraulica a rocilor. Statul american New York a interzis temporar acest tip de explorare, pentru a dezvolta un set de reguli care sa previna contaminarea apelor cu chimicalele. Si Franta a amenintat ca va retrage permisele de explorare a gazelor de sist.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri