Cati romani risca sa isi piarda locul de munca din cauza automatizarii

Cati romani risca sa isi piarda locul de munca din cauza automatizarii

Aproape 62% dintre locurile de munca din Romania sunt in pericol sa dispara din cauza automatizarii activitatilor, rata fiind cea mai ridicata din Uniunea Europeana (UE), unde media se situeaza la 54%, conform unui studiu publicat de institutul Bruegel. In randul celor 28 de state UE, riscul de computerizare a locurilor de munca variaza de la 46,69% in Suedia la 61,93% in Romania, arata studiul, publicat de economistul Jeremy Bowles.

Sursa foto: Robot, Shutterstock.com

Cum ii convingi pe copii sa manance fructe si legume

Cum ii convingi pe copii sa manance fructe si legume

Copiii sunt mai inclinati sa refuze alimentele, precum fructele si legumele, daca parintii incearca sa ii convinga sa le manance spunandu-le ca sunt bune pentru sanatate. In timpul unui experiment, oamenii de stiinta de la Universitatea Northwestern din Illinois au citit in fata a doua grupuri de copii cu varsta cuprinsa intre trei si cinci ani o poveste despre o fetita care obisnuia sa manance la gustare biscuiti sau morcovi.

Copiilor din primul grup li s-a spus ca gustarea pe care o manca fetita o ajuta sa creasca puternica sau sa invete sa numere, in timp ce copiilor din al doilea grup nu li s-a spus nimic despre beneficiile respective. Ulterior, copiii din ambele grupuri au primit gustarea, iar cercetatorii au observat ca acei copii care nu au primit niciun mesaj despre mancare au mancat mai mult decat cei din celalalt grup.

Sursa foto: Fructe, Shutterstock.com

Inteligenta emotionala te ajuta sa avansezi in cariera

Inteligenta emotionala te ajuta sa avansezi in cariera

Conform unui studiu realizat de revista Forbes, 90% dintre angajatii lor de top au un grad ridicat de inteligenta emotionala, pe cand doar 20% dintre cei care ocupa pozitii joase inregistreaza un nivel ridicat al acesteia. Acelasi studiu spune ca, in general, oamenii inteligenti emotional castiga ȋn medie cu 29.000 de dolari mai mult pe an si fiecare punct crescut de EQ se poate materializa cu o crestere de 1.300 de dolari la salariul anual.

Sursa foto: Inteligenta emotionala, Shutterstock.com

Conversatiile cu persoanele necunoscute cresc nivelul de fericire

Conversatiile cu persoanele necunoscute cresc nivelul de fericire

In urma unui experiment, cercetatorii americani au observat ca atunci cand oamenii au fost incurajati sa initieze conversatii cu ceilalti, de exemplu in timpul deplasarii cu trenul, calatoria li s-a parut mai placuta. Echipa de cercetatori, coordonata de Nicholas Epley si Juliana Schroeder, de la Universitatea din Chicago, a adunat 100 de navetisti in localitatea Homewood, din Illinois, pe care i-a impartit in trei grupuri.

Primul grup a fost rugat sa initieze o conversatie cu persoanele necunoscute, al doilea sa nu spuna nimic, iar al treilea sa se comporte normal. Fiecare grup a primit la sfarsit un card-cadou in valoare de cinci dolari pentru lantul de cafenele Starbucks. La sfarsitul calatoriei, voluntarii au fost rugati sa evalueze calatoria, in functie de cat de mult le-a placut. Persoanele care au initiat o conversatie cu o persoana pe care nu o cunosc au avut o calatorie mai placuta, in timp ce membrii grupului care au pastrat tacerea au declarat ca au avut o calatorie mai putin placuta si chiar au spus ca se simt mai putin productivi.

Sursa foto: Conversatie, Shutterstock.com

Secretul elegantei

Secretul elegantei

Incercand sa raspunda la intrebarea de ce anumite tinute sunt mai elegante decat altele, cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord au rugat un grup de 239 de subiecti sa evalueze o serie de desene ale unor tinute, atat feminine, cat si masculine, in functie de eleganta acestora. "Gradul maxim de eleganta este obtinut cand tinutele nu sunt nici prea asortate, nici prea diferite", a fost concluzia participantilor la sondaj.

Subiectii au fost rugati sa evalueze 30 de combinatii de culori diferite prezente pe patru articole vestimentare (o jacheta, un sacou, un tricou si o fusta), care fie se asortau, fie contrastau intre ele sau erau undeva la mijloc intre asortare si contrast. Cercetatorii au descoperit ca principiul Goldilocks, conform caruia oamenii prefera un "echilibru intre doua extreme", se aplica si articolelor vestimentare. De exemplu, unele persoane considera ca asortarea culorilor este cheia elegantei, in timp ce, pentru altele, faptul de a fi la moda inseamna sa fie remarcate si folosesc combinatii de culori care "sar in ochi".

Sursa foto: Eleganta, Shutterstock.com

Sursa foto: Studiu, Shutterstock.com