5 / 8

Achizitia Bancii Populare a Georgiei: un domeniu care i-a prins

In septembrie 2009, alaturi de un fost prim-ministru georgian, Dinu Patriciu a cumparat prin intermediul unui fond de investitii creat de ei doi a saptea cea mai mare banca din Georgia, in schimbul sumei de 15 milioane dolari.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a cumparat, in parteneriat cu fostul premier al Georigei Vladimir Gurgenidze, Banca Populara a Georgiei de la compania Eurooil, o subsidiara a RAKInvestment din Emiratele Arabe Unite.

Banca Populara a Georgiei a fost infiintata in octombrie 2002 si dispunea la acel moment de o retea de 211 sucursale in intreaga tara.

Experienta in domeniul bancar se pare ca i-a prins omului de afaceri, astfel ca la finele anului trecut Liberty Bank a ocupat pozitia a treia in topul bancilor georgiene in functie de active.
Liberty Bank avea la 31 decembrie 2013 active totale in valoare de 745,6 milioane de dolari, activele bancii crescand cu peste 365% de la preluarea bancii de catre miliardarul roman.

Conform Bloomberg, banca georgiana ar fi fost cumparata la un pret cu peste 80% sub pretul mediu de tranzactionare din acea perioada. Capitalizarea bancii georgiene in 2009 era de circa 95 milioane de dolari, iar Dinu Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, desi capitalizarea pachetului cumparat de el era de 87,5 milioane dolari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri