1 / 11

Violeta Luca, CEO al eMag: Important este sa administrezi banii companiei ca si cand ar fi ai tai

Violeta Luca a devenit vice presedinte si director executiv eMAG, pastrandu-si si pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie Flanco Retail in februarie 2014, dupa ce in 2012, la 32 de ani, fusese numita CEO al Flanco.

Ce sfaturi de management da Violeta Luca


“Trebuie sa iti faci treaba bine pentru a reusi. Munceam foarte mult, am pus cariera pe primul loc. Eu nu aveam nimic cand am venit la Bucuresti – nici pile, nici parinti care faceau una-alta, care sa aiba afaceri. In schimb am avut si am foarte multa vointa, mostenita de la parinti, un creier destul de bun si un dram de noroc”, spune intr-un interviu acordat anterior Wall-Street.ro Violeta Luca.


“Important este sa administrezi banii companiei ca si cand ar fi ai tai. Am avut bugete, in 2002, de peste 2 milioane de euro. Nimeni nu ma controla, dar intotdeauna mi-am facut treaba corect, sa fie bine brandului. Este un diferentiator, sa nu te sperii, sa muncesti constant, sa te inconjori cu oameni de incredere, eficienti, competenti. Sa te contrazica daca nu este de acord cu ceva, niciodata n-am cautat oameni comozi”, mai spune Violeta Luca, subliniind ca a fost dispusa sa sacrifice lucruri pentru rezultat.

Cum si-a inceput cariera Violeta Luca


Domeniul electro-IT nu a fost insa primul cu care Violeta Luca a luat cunostiinta in campul muncii. La jumatatea anului doi s-a angajat, in asigurari, la AIG. A fost providenta si norocul care au trimis-o acolo. Intr-o zi vorbea cu o prietena in autobuz de angajare si dintr-o data un domn vine la ele, le intinde o carte de vizita si se prezinta ca fiind team leader in asigurari de viata la AIG. Initial, Violeta a ignorat intamplarea dar apoi, curioasa, a inceput sa cerceteze informatii despre companie.


“Am mers pe net, am vazut ca este o companie foarte mare, puternica. Mi-a placut personalitatea lui Maurice Greenberg care pe atunci era seful companiei. Imi place ideea de a cerceta bine o companie inainte de a initia contact cu ei, e bine sa le vezi filozofia, de la manangement in jos”, subliniaza CEO-ul eMag.ro. Inca de la inceputul carierei i se parea “super interesant sa fii lider”, sa conduci o echipa de oameni. Inceputul anilor 2000 nu era insa cel mai bun pentru vanzarea de asigurari de viata. Oamenii erau reticenti, era greu sa-i convingi de utilitatea acestui sistem, a povestit Violeta Luca intr-un interviu anterior acordat Wall-Street.ro.

De la asigurari in industria electroIT


Un client de asigurari a intrebat-o intr-o zi daca nu vrea sa isi schimbe jobul. A acceptat, intrucat head office-ul din AIG i-a spus ca vinde bine asigurari si ca nu este ok sa ii schimbe pozitia. Ambitia actualei sefe Flanco a trimis-o pe aceasta la Whirlpool, ca si asistent de marketing. “Nu ma speria foarte tare ca trebuie sa incep ceva de la Adam si Eva. La AIG aveam o echipa de vreo 40 de oameni, eram pregatita sa fac fata. Imi placea ca faceam lucruri noi, am fost ca «un mic burete» in perioada aceea, dupa 2002, cand mi-am dat licenta. Am invatat multe lucruri noi, dar am si dat”, povesteste ea.


In 2003 a trecut de la marketing la vanzari, dupa ce a castigat un concurs pentru acel post. “Eram printre putinele femei care era in acea divizie. A fost complicat pentru ca toti barbatii parca incercau sa-mi puna bete in roate, imi «incurcau/furau» marfa, sa-mi faca tot felul de sicane, sa ma pacaleasca”. In mintea ei, atunci, si-a spus “lasa ca ajung eu sefa voastra intr-o zi!”. “Am mai avut, in timp, probleme de a ma impune. Sunt femeie, si blonda pe deasupra! Da, oamenii au preconceptii, dar poti sa-i dovedesti cu fapte, nu cu piciorul sau cu forta”, spune Violeta Luca.


De principiu, Luca are un stil de management democratic dar daca este situatie critica, devine autoritara si directiva. Daca este ceva de creat, invita oamenii la discutii deschise, libere, sa isi spuna opinia. Nu isi propune sa fie “un manager popular”. Se considera un manager preponderent pragmatic desi daca ceva arata bine pe hartie si instinctul ii spune ca este ceva gresit, se gandeste mult pana sa accepte si sa mearga mai departe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri