Directorul Dell Romania va fi sef peste pietele emergente

Directorul Dell Romania va fi sef peste pietele emergenteCel mai recent exemplu este reprezentat de compania americana Dell, producator de PC-uri, care l-a numit pe directorul general al reprezentantei din Romania si Bulgaria, Dragos Mateescu, in functia de manager pentru pietele emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Locul sau la conducerea filialei din Romania va fi luat de Mihai Guran, in prezent business development manager pentru Dell Romania.

“Incepand cu luna februarie am preluat alte atributiuni in cadrul companiei Dell si anume aceea de Regional Business Development Manager pentru regiunea KEM (Key Emerging Markets) din Dell EM-EMEA. Country manager pentru Romania si Bulgaria va fi Mihai Guran care este de doi ani in echipa Dell si a avut atributiuni de LCA/SMB Manager ”, ne-a declarat Mateescu.

Dell este al doilea producator de PC-uri din lume. In 2007 compania a inregistrat o cota de piata de 14,3% si a vandut 38,7 milioane de unitati, cu 1,7% mai mult decat in 2006. In trimestrul al patrulea al lui 2007, Dell a vandut 10,9 milioane de unitati de PC-uri, detinand o cota de piata 14,5%.

Seful Oracle Romania va dezvolta programe educationale in regiune

Seful Oracle Romania va dezvolta programe educationale in regiuneProducatorul american de aplicatii software Oracle l-a numit in postul de director general al reprezentantei sale din Romania pe Sorin Mandrutescu (poza stanga), care a ocupat diferite functii in echipa manageriala a companiei, in locul lui Stefan Cojanu (poza dreapta), care va dezvolta programe educationale in regiune.

"Romania este recunoscuta de analisti drept o piata cu o extraordinara dinamica de crestere, iar de catre Oracle drept o locatie de exceptie pentru talente regionale si locale. Incepand cu 1 februarie 2008, Sorin Mindrutescu a preluat rolul de director general al Oracle Romania, pentru a continua obiectivele de crestere stabilite de companie pentru Romania", a declarat vicepresedintele Oracle pentru Europa de Est si Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Noul director general al Oracle Romania a detinut diferite functii de management atat la nivel de tara, cit si in regiunea Europei de Est, si face parte din echipa Oracle din 2001.

De fapt, Corporatia Oracle are, incepand de la 1 august 2006, un nou vice-presedinte in cadrul regiunii Europa de Est si Comunitatea Statelor Independente (EE&CIS), in persoana lui Stefan Cojanu.

Acesta a fost director general al Oracle Romania inca de la infiintarea biroului de reprezentanta la Bucuresti al companiei americane, in 1995, rol pe care l-a indeplinit si dupa numirea in functia de vicepresedinte Oracle.

Subsidiara locala este controlata de Oracle East Central Europe Service BV (Olanda) in proportie de 99,9%.

Angela Cretu, sefa peste opt tari

Angela Cretu, sefa peste opt tariAngela Cretu, in varsta de 33 de ani, sefa companiei de cosmetice Avon Romania, a fost desemnata sa conduca operatiunile producatorului de cosmetice in Europa de Sud-Est. Din aceasta functie, Angela Cretu va coordona activitatea companiei in opt tari.

Cretu controleaza tari ca Romania, Bulgaria, Macedonia, Albania, Moldova, Croatia, Slovenia si Bosnia, care fac parte dintr-o regiune care a generat in 2006 afaceri de peste un miliard de euro, potrivit Ziarului Financiar.

Angela Cretu intra in grupul celor 17 romani care lucreaza in pozitii de middle si top-management in filiale Avon din intreaga lume.

Sefa Avon este absolventa a Facultatii de Cibernetica din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Cretu s-a alaturat echipei Avon in 1999, cand, in urma unui anunt din ziar si a unei conjuncturi favorabile, s-a prezentat la un interviu.

Compania Avon Products Inc., cel mai mare comerciant de cosmetice din lume, a afisat un profit trimestrial peste estimari si a anuntat previziuni privind vanzarile din 2008.

Previziunile de crestere a vanzarilor cu circa 5% in 2008, in ciuda temerilor legate de economia Statelor Unite, sunt bazate pe actiunile companiei de sustinere a cresterii activitatii si de a reveni la un nivel ridicat al vanzarilor, a declarat directorul executiv al companiei, Andrea Jung.

Romanii, la conducerea multinationalelor din regiune

Romanii, la conducerea multinationalelor din regiunePonderea expatilor in managementul companiilor autohtone a inceput sa scada in urma cu doi ani, iar locul acestora este luat de romanii care au ajuns chiar sa conduca reprezentantele regionale ale companiilor.

Directorul de tara al ABB pentru Romania, Peter Simon, a fost numit in decembrie 2006 director de tara si pentru Bulgaria si Republica Moldova.

Managerii romani se dovedesc a fi buni strategi si coordonatori eficienti ai afacerilor, iar numirea lor in pozitii cheie se dovedeste a fi o idee buna. Atributiile regionale ale managerilor autohtoni au crescut treptat, iar functia de CEO devine astfel o pozitie la indemana multor oameni care au obtinut performante in cadrul subsidiarelor deschise pe plan local.

Catalin Cretu (foto dreapta), Vicepresedinte Visa International CEMEA, este unul dintre acestia. Catalin Cretu a intrat in lumea bancara in anul 2000 cand inceput colaborarea cu HSBC Bank, pe un proiect ce viza impactul operatiunilor si produselor financiare ale bancii asupra mediului inconjurator. Astfel, timp de trei ani a gestionat proiecte de integrare, lichidare sau implementare a unor unitati de business, de introducere a unor produse de retail banking noi si de outsourcing.

Manageri romani la conducerea multinationalelor

Manageri romani la conducerea multinationalelor• Catalin Cretu care conduce din august 2004, afacerile VISA International CEMEA, raspunzand de operatiunile din Romania si Bulgaria.

• Silviu Hotaran, care a preluat in 2004 managementul afacerii celui mai mare producator de software din lume pe intreaga regiune a Europei de Sud-Est

• Liliana Solomon (foto) este CEO al Vodafone Romania, din noiembrie 2005;

• Alexandra Gatej , presedinte al diviziei gigantului mondial de bunuri de larg consum Unilever pentru intreaga regiune a Balcanilor - Unilever South Central Europe.

• Theodor Alexandrescu, care se afla lac onducerea companiei AIG Life Romania, divizie a grupului financiar american AIG;

• Calin Dragan, director general al Coca-Cola HBC Romania, jucatorul numarul unu de pe piata autohtons a bauturilor non-alcoolice.

• Bogdan Enache, directorul general al companiei de curierat rapid TNT Romania, filiala firmei de origine olandeza TNT.

• Alexandru Gheorghe, directorul comercial DHL International Romania, divizia uneia dintre cele mai importante companii de curierat din lume, DHL International