Planurile Real Hypermarket

Planurile Real HypermarketTjeerd Jegen, managing director al Real Hypermarket Romania, explica, intr-un interviu acordat Wall-Street, ce planuri are pentru anul acesta, cum va arata piata de retail si ce oportunitati, inca neexploatate, tinteste.

Cu o cifra de afaceri de 366 milioane de euro, de patru ori mai mare in 2007 decat in anul precedent, programul investitional al Real Hypermarket Romania se axeaza pe extinderea retelei de magazine cu inca 7 noi unitati in marile orase, investitie care se va cifra in jurul valorii de 140 de milioane de euro.

Planul final este ca reteaua Real Hypermarket sa ajunga la 21 de magazine, care sa acopere intreaga tara, insa daca evolutiile pozitive ulterioare vor permite, este posibil ca acest numar sa creasca, in functie de oportunitati.

Intr-o piata tot mai dinamica a retailului, care va ajunge sa valoreze 100 de miliarde de euro in doi ani, lantul de hipermarketuri trebuie ajunga din urma competitia, sa descopere locatii-cheie pentru viitoarele extinderi in teritoriu si sa aduca, in mai putin de 5 ani, profit companiei-mama, Metro Group.

Profit, in mai putin de 5 ani

Profit, in mai putin de 5 aniIn prezent, Real Hypermarket detine o retea formata din 14 magazine, investitia totala de pana acum ridicandu-se la 305 de milioane de euro. Anul acesta insa, Tjeerd Jegen se asteapta ca investitia per magazin sa creasca de la cele 15 milioane de euro din 2007, la 18-20 de milioane de euro in 2008, pe fondul majorarii preturilor la chirii, echipamente si produse.

”Exista destul potential pentru expansiune anul acesta si in urmatorii 2-3 ani. Intai, vreau sa ne atingem tinta de 21 de magazine, dupa care ne mai gandim daca ne vom opri acolo sau nu”, explica Tjeerd Jegen.

Pentru moment, operatiunele lantului de hipermarketuri din Romania nu sunt profitabile, Real Hypermarket intrand pe piata romaneasca acum 2 ani. “Speram sa devenim profitabili in mai putin de 5 ani”, adauga Tjeerd Jegen.

La nivel global, in 2007, vanzarile diviziei Real a Metro Group au crescut considerabil, cu 25,4%, pana la 11 miliarde de euro. La acest lucru au contribuit achizitiile Wal-Mart din Germania si Geant din Polonia. Din cauza investitiilor mari realizate in Europa de Est, EBIT este de -16 milioane de euro.

Bucurestiul, o piata dificila

Bucurestiul, o piata dificilaCea mai mare provocare pentru business-ul Real in Romania este Capitala, in conditiile in care piata de retail este destul de saturata, mai mult de 65% dintre bucuresteni facandu-si cumparaturile in supermarketuri sau in hipermarketuri, potrivit unui studiu intreprins de compania de cercetari de piata Gfk. In urmatorii ani, in Bucuresti vor mai aparea inca 20-25 de hipermarketuri, conform declaratiilor directorului general al Real Hypermarket.

“In Bucuresti, dureaza mai mult si este mai greu de organizat intreaga operatiune. De asemenea, dureaza mai mult sa gasim forta de munca pentru construirea magazinelor. De exemplu, anul trecut, a trebuit sa comandam structura de rezistenta si de ciment a magazinelor cu 12 luni inainte pentru ca fabricile, desi lucrau la capacitate maxima, nu puteau sa faca fata cererilor”, detaliaza managerul diviziei de hypermarketuri a Metro Group.

Ca solutie pentru problemele puse de lipsa unei suficiente forte de munca specializate, Real a infiintat, la Craiova, un centru de pregatire pentru angajatii lantului de magazine care vor sa se specializeze, in conditiile in care divizia pune accent pe segmentul alimentelor proaspete - brutarie, preparate, peste si carne.

“Cei mai multi care erau specializati in astfel de domenii au plecat din Romania si nu mai gasim personal pregatit. Ceea ce am facut noi a fost sa infiintam un centru de training la Craiova pentru unde sa ne pregatim propriii oameni sa se specializeze pentru ca nu avem alternativa. Luam oamenii din magazin, ii trimitem la Craiova pentru training-ul de cateva saptamani si apoi revin in magazinele unde lucrau”, spune Tjeerd Jegen.

Real accelereaza in lupta cu Carrefour

Real accelereaza in lupta cu CarrefourIn conditiile in care competitia prinde viteza, Carrefour anuntand un numar destul de mare de inaugurari, Real Hypermarket se asteapta la o crestere a preturilor la chirii si la ascutirea concurentei pentru gasirea celei mai bune locatii. Cu toate ca cei doi mari jucatori au propriile strategii de amplasare a magazinelor, Real si Carrefour vor deveni vecini la Sibiu, acesta din urma urmand sa deschida, anul viitor, in parcul comercial European Retail Parc.

“Cresterea preturilor la chirii nu va fi atat o problema pentru magazinele noastre cu o buna amplasare, cat pentru locatiile de marimi mijlocii si mici, care au devenit prea scumpe pentru tot ce pot oferi. Este tot mai dificil sa gasesti o locatie buna unde poti sa construiesti un magazin in care sa vina suficienti clienti – asta este cea mai mare provocare a noastra. Inca mai putem gasi locuri bune, dar daca te uiti la preturi si la ce primim noi, balanta inclina sa devina tot mai negativa”, spune directorul general al Real Hypermarket Romania.

In vara, lantul de hipermarketuri va lansa noi brand-uri proprii, care vor fi situate, ca pret, la nivel mediu. Real este deja prezenta pe segmentul celor mai mici preturi prin marca Tip. “Vor fi produse mai ieftine decat Pampers sau Ariel, insa de o aceeasi calitate”, a precizat Tjeerd Jegen.

Pe segmentul celor mai mai mici preturi, majoritatea marilor jucatori au propriile brand-uri care acopera o gama larga de produse, de la alimente de baza pana la electronice. Aro, Nr. 1, Winny, Clever sau Davio sunt doar cateva exemple de marci ale retailerilor Metro C&C, Carrefour, Cora, Billa si Altex.

Pe termen mediu, Real Hypermarket se va axa pe un segment mai putin exploatat pana acum de catre retailerrii de pe piata romaneasca, si anume produsele ne-alimentare. “O oportunitate foarte buna si inca foarte putin exploatata este cea a non-food-ului: textile, electronice, bricolaj. Piata produselor ne-alimentare va exploda in urmatorii ani. Va fi un adevarat boom al magazinelor specializate”, prevede Tjeerd Jegen.

Criza subprime si presiunea biocombustibililor salta preturile cu pana la 9%

Criza subprime si presiunea biocombustibililor salta preturile cu pana la 9%In Europa de Vest se estimeaza, in prima jumatate a anului, un trend crescator al preturilor de 8-9%. Pentru ultimele sase luni ale anului, se preconizeaza o usoara scadere ca urmare a unor masuri luate de Comunitatea Europeana precum extinderea culturilor de grau. “Desigur ca si Romania va fi afectata preturile vor urma si aici un trend usor crescator”, au mai precizat reprezentantii companiei.

Piata de retail, afectata de o inflatie in crestere, suporta si presiuni din partea masurilor Uniunii Europene cu privire la productia de biocombustibili. Potrivit cerintelor UE, biocombustibilul trebuia sa reprezinte 2% din consumul total din Romania pe 2007, urmand ca pana in 2020, cota sa se majoreze la 20%. Specialistii afirma ca productia romaneasca de biodiesel se va ridica pana in 2008 la circa 400 de mii de tone, obtinut in principal din floarea soarelui si din rapita.

“In SUA si in Germania exista o lege conform careia trebuie sa adaugi o anumita cantitate de biocombustibili la cei clasici, ca urmare, preturile la faina si la porumb au crescut dramatic, s-au dublat in ultimii ani. Chiar si fara volatilitatea leului, preturile cresc pe toate pietele”, a explicat directorul companiei.

Romania, o piata atipica de retail

Romania, o piata atipica de retail“Daca privim in Europa, exista doi mari jucatori care sunt castigatori pe piata de retail - hipermarket-urile si discounterii. Piata de retail romaneasca va creste in continuare, insa nu cred ca saturarea este prea aproape. Nu cred ca discounterii vor creste in mod spectaculos”, crede directorul general al lantului de hipermarketuri.

Acesta explica si de ce discounterii vor pierde tot mai mult teren in fata hipermarketurilor, punand accent pe diferentele culturale dintre romani si vest europeni.

“Romanilor le place sa cumpere mancare variata, le face placere sa manance bine, iar daca mergi intr-un discounter nu prea ai de unde alege. De exemplu, in Cehia, care apropie de cultura germanica, nu exista un accent atat de mare pus pe placerea de a manca si de a bea, de aceea discounterii sunt mai puternici acolo. Romania se aseamana mai mult cu Spania, cu Italia. In viitor, discounterii vor avea cota lor de piata, insa nu una foarte mare in Romania”, a conchis Tjeerd Jegen.

Piata totala a produselor de larg consum (FMCG) a crescut, anul trecut, in volum, cu 9,9% si cu 19,5% din punct de vedere valoric, comparativ cu cu 2006. Magazinele de proximitate raman in topul preferintelor cumparatorilor romani, pozitionandu-se ca cel de-al doilea mare canal de distributie de pe piata de profil, potrivit studiilor MEMRB.

Dintre canalele de distributie, supermarketurile si hipermarketurile si-au adjudecat, anul trecut, peste 50% din totalul pietei, vanzand, ca volum, cu 53% mai mult decat anul precedent si ca valoare, cu 42%.

In acest context, comertul traditional pierde tot mai mult teren in fata celui modern, insa micile si marile magazine de cartier raman cel de-al doilea mare canal de distributie de pe piata de profil.

Micile magazine de cartier au fost, si in 2007, cele mai importante canale de distributie pe piata de retail, inregistrand o cota de piata de 40%, ceea ce inseamna o imbunatatire fata de 2006. Supermarketurile si hipermarketurile au inregistrat cele mai mari cresteri, ce 2,2% in volum si 1,1% in valoare.

Real a intrat pe piata romaneasca in 2006 cu deschiderea primului magazin la Timisoara si pana la sfarsitul anului curent intentioneaza sa aiba operationale 21 de hipermarketuri din care patru in Bucuresti.

Pana in prezent suma totala investita in cele 14 magazine este de 300 de milioane de euro. Real Hypermarket a intrat pe piata internationala in 1997, odata cu deschiderea primelor magazine din Polonia.

Astazi compania are peste 80 de magazine in Polonia, Turcia, Rusia si Romania. In 2007 grupul a preluat magazinele din Germania ale lantului american Wal-Mart, in Polonia a preluat magazinele franceze sub brand Geant.