5 / 7

Criza subprime si presiunea biocombustibililor salta preturile cu pana la 9%

In Europa de Vest se estimeaza, in prima jumatate a anului, un trend crescator al preturilor de 8-9%. Pentru ultimele sase luni ale anului, se preconizeaza o usoara scadere ca urmare a unor masuri luate de Comunitatea Europeana precum extinderea culturilor de grau. “Desigur ca si Romania va fi afectata preturile vor urma si aici un trend usor crescator”, au mai precizat reprezentantii companiei.

Piata de retail, afectata de o inflatie in crestere, suporta si presiuni din partea masurilor Uniunii Europene cu privire la productia de biocombustibili. Potrivit cerintelor UE, biocombustibilul trebuia sa reprezinte 2% din consumul total din Romania pe 2007, urmand ca pana in 2020, cota sa se majoreze la 20%. Specialistii afirma ca productia romaneasca de biodiesel se va ridica pana in 2008 la circa 400 de mii de tone, obtinut in principal din floarea soarelui si din rapita.

“In SUA si in Germania exista o lege conform careia trebuie sa adaugi o anumita cantitate de biocombustibili la cei clasici, ca urmare, preturile la faina si la porumb au crescut dramatic, s-au dublat in ultimii ani. Chiar si fara volatilitatea leului, preturile cresc pe toate pietele”, a explicat directorul companiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri