1 / 6

Un semestru linistit pentru Enterprise Investors

Dupa ce la finele anului trecut Enterprise Investors a vandut pachetul integral de actiuni al retelei de magazine Artima catre Carrefour dupa doi ani de investitii, o perioada de timp foarte redusa comparativ cu durata medie de investitie pentru un fond de private equity de 4-5 ani, era de asteptat ca polonezii sa continue sirul de investitii cu intrari in alte companii romanesti cu potential de crestere.

Chiar daca Enterprise Investors a lansat in 2006 fondul Polish Enterprise Fund VI, pentru care sumele atrase s-au ridicat la peste 600 de milioane de euro, Romania nu a absorbit investitii considerabile in primul semestru din 2008. “Mai mult de atat nu am putut face in primul semestru, chiar daca astazi mai avem peste 300 de milioane de euro pentru investitii in regiune”, spune Cristian Nacu (foto), partener in cadrul Enterprise Investors.

Concret, anul 2008 a insemnat pentru polonezii de la Enterprise Investors doar achizitia grupului de firme Simcor Oradea de la oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu, prin intermediul producatorului de materiale de constructii Macon Deva, in cadrul unui ‘deal’ de 53 de milioane de euro.

Spre comparatie, fondul de investitii Advent International, a avut un prim semestru mai dinamic. A doua mare tranzactie din primul semestru si cea mai mare care a implicat si un fond de private equity a fost incheiata de fondul american de private equity Advent, care a preluat, prin intermediul firmei Eurogenerics, producatorul roman de medicamente LaborMed. Advent, un specialist al tranzactiilor in piata pharma, a platit pentru LaborMed 123 milioane de euro. Mai mult, americanii de la Advent au cumparat Bengoss, prin intermediul düfa Deutek, pentru 18,9 mil. euro.

De asemenea, un al fond mare de investitii, GED, a achizitionat reteaua de magazine PlusGSM, pe care o va fuziona cu lantul Fonomat.

Potrivit lui Cristian Nacu, Enterprise Investors este in permanenta in discutii avansate pentru trei patru preluari pe piata locala, fiind posibil ca una sa fie incheiata pana la finele acestui an. “Pe plan regional, facem in medie 5-7 tranzactii anual. Pana acum am inchis doar trei”, spune Nacu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri