O fabrica cu 76 de angajati, mutata in Bulgaria

O fabrica cu 76 de angajati, mutata in BulgariaNestle va transfera de la 1 septembrie, productia de inghetata din Bucuresti, la fabrica pe care o opereaza in Varna, Bulgaria, ca urmare a reorganizarii operatiunilor din sud-estul Europei.

Nestle va asigura pachete salariale compensatorii tuturor celor 76 de angajati afectati de aceasta reorganizare si isi va continua investitiile pe piata de inghetata din Romania, mai ales in forta de distributie si cea comerciala.

In 2006, Nestle a achizitionat compania greceasca Delta Ice-Cream la nivel regional, iar filiala din Romania a devenit Nestle Ice-Cream Romania. Achizitia a inclus o unitate de productie in apropierea Bucurestiului.

Nestle Romania, companie condusa de Paul Nuber (foto), a realizat vanzari totale de peste o jumatate de miliard de lei in 2007, cu 30 % mai mult fata de 2006 si o contributie importanta a avut-o diversificarea portofoliului de produse.

In prezent, portofoliul Nestle Romania este format dintr-o gama larga de produse, dintre care napolitanele Joe, specialitatile Nescafe 3 in 1, Nescafe 2 in 1 si mustarul Maggi sunt produse in Romania.

Compania elvetiana Nestle a raportat pentru anul 2007 vanzari de 107,6 miliarde franci elvetieni si o crestere a profitului cu 15,8 %.

Colgate-Palmolive a mutat in Polonia fabrica de la Brasov

Colgate-Palmolive a mutat in Polonia fabrica de la BrasovCompania Colgate-Palmolive a inchis in prima parte a acestui an fabrica din Brasov si a transferat productia in Polonia, ca urmare a unui program de reorganizare a activitatii.

Colgate-Palmolive isi declara atunci intentia de a consolida productia de produse de curatat din Europa de Est. Anuntul facea parte din programul de reorganizare al activitatii anuntat anterior, program ce va eficientiza si intari operatiunile acesteia.

Planurile de consolidare vor fi implementate treptat, de-a lungul unei perioade de tranzitie, urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2008. Ca urmare a acestui proces, fabrica companiei din Brasov va fi inchisa, productia urmand sa fie transferata la fabricile companiei din Polonia.

"Compania si-a asigurat angajatii din Brasov ca intentia de a inchide fabrica nu este rezultatul contributiei lor si a performantelor acestei fabrici. Angajatii au fost de asemenea informati si asigurati ca tuturor celor afectati compania le va oferi asistenta si ca planurile organizate vor reflecta valorile companiei", spuneau in luna martie oficialii companiei.

Si Coca-Cola a inchis fabrica din Bucuresti

Si Coca-Cola a inchis fabrica din BucurestiCoca-Cola HBC Romania a inchis anul trecut fabrica de bauturi racoritoare carbonatate din Bucuresti, trasferand la unitatea din Ploiesti cele doua linii de imbuteliere cu o capacitate totala de 663.000 de litri pe zi.

Cat priveste restructurarea companiei, Coca-Cola sustinea in luna ianuarie ca "pentru angajatii fabricii Bucuresti au fost create oportunitati de angajare in Ploiesti si Bucuresti, iar pentru cei care au respins aceste oferte, oportunitati de angajare in alte companii, impreuna cu pachete compensatorii. Pe durata celor trei luni de zile ale acestui proces, ei au fost asistati de o companie de consultanta, care i-a consiliat si indrumat in ocuparea acelor posturi din alte companii".

Compania Coca-Cola este cel mai mare producator si distribuitor de bauturi non-alcoolice din lume si a avut in 2006 venituri totale de peste 24 miliarde dolari. In afara de Coca-Cola, compania mai produce si alte bauturi printre care Sprite, Fanta si Nestea.

Friesland Foods si-a inchis fabrica din Deta

Friesland Foods si-a inchis fabrica din DetaChiar in urma cu un an, producatorul de lactate Friesland Foods Romania, filiala locala a grupului olandez Friesland Foods, a inchis fabrica de la Deta, judetul Timis, pentru ca unitatea avea o capacitate de productie mica.

Din cauza capacitatii relativ reduse a fabricii din Deta, judetul Timis, precum si a costurilor ridicate necesare alinierii la standardele de mediu si de productie, Friesland Foods Romania a luat decizia este de a nu extinde capacitatea de productie din aceasta locatie, ci de a transfera productia la celelalte fabrici din Romania.

Compania a anuntat atunci ca relocarea activitatii nu va avea implicatii asupra activitatilor de colectare a materiei prime si de distributie din zona Timis.

Procesul de reorganizare a activitatii va incepe in septembrie, iar Friesland Foods Romania a propus unei parti din cei 134 angajati ocarea la operatiunea din Timisoara sau la alte unitati ale grupului.

Romania Bulgaria; Bulgaria- Romania (I)

Anul trecut, Bunge, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de uleiuri vegetale din Romania, isi inchidea fabrica de uleiuri Kaliakra din Bulgaria si isi reloca productia in Romania.

De asemenea, Bunge a investit anul trecut 25 de milioane de euro in modernizarea fabricii detinute in Buzau, unde a transferat si productia de ulei de la unitatea din Iasi, care a fost inchisa.

Planul de restructurare a presupus concentrarea intr-un singur loc, la Buzau, a tuturor operatiunilor de zdrobire, rafinare si imbuteliere pe care Bunge le desfasoara in Romania.

Aleasa datorita apropierii de cea mai importanta regiune cultivata cu floarea soarelui si de portul Constanta, fabrica de la Buzau mai este pozitionata strategic si datorita proximitatii fata de Bucuresti si granita cu Bulgaria.

Ca urmare a inchiderii fabricii de la Iasi, Bunge a anuntat inceperea consultarilor cu reprezentantii angajatilor pentru gasirea de solutii pentru acestia.

Prezent in Romania din 2002, grupul american Bunge a achizitionat fabrica de ulei de la Buzau si marcile produse de aceasta in luna martie a anului trecut de la compania Agricover.

Romania Bulgaria; Bulgaria- Romania (II)

In luna martie a anului trecut, Unilever isi informa angajatii despre decizia de a reloca productia brandului Kaliakra din Bulgaria in Romania.

Acea decizie era parte a planului companiei de a isi concentra operatiunile de productie in locatii strategice, capabile sa sustina cresterea pe termen lung.

Ca si consecinta a acelei decizii, operatiunile de productie ale fabricii din Dobrich, Bulgaria, incetau imediat. Toata productia fabricii din Dobrich se va transfera pe platforma industriala de la Ploiesti, unde sunt produse brandurile Knorr, Rama si Delma ale companiei Unilever.

"Nu a fost o decizie usor de luat. Suntem constienti de implicatiile sociale asupra angajatilor nostri din Dobrich, de aceea as dori sa le promit fiecaruia dintre ei ca ne vom comporta responsabil si ii vom trata cu respectul si demnitatea pentru care compania Unilever este cunoscuta", a declara atunci Marc Engel, vicepresedintele pentru operatiuni logistice al Unilever Europa.

Decizia de a opri operatiunile de productie de la Dobrich a afectat un total de 70 de angajati directi ai companiei Unilever si 30 de persoane aflate sub contract de colaborare.

Salariile din Bulgaria

Salariile din BulgariaDaca in Romania, plata saptamanala intr-o companie privata este de 89 de euro, in Bulgaria aceste costuri sunt de 50 de euro, brut.

Astfel, Romania este statul european care a inregistrat in ultimii patru ani cel mai mare salt al salariului minim, a carui evaluare in euro arata o crestere anuala cu 18%, pana la 114 euro, dar care "a beneficiat din plin de pe urma aprecierii leului", potrivit Institutului european de statistica Eurostat.

Salariul minim din Romania a crescut de la nivelul de 90 de euro din ianuarie 2006 sau 72 de euro din ianuarie 2005.

Conform acestui studiu, salariul minim legal in Romania se ridica in 2007 la 114 euro pe luna in timp ce pentru Bulgaria salariul minim legal nu depaseste valoarea de 92 de euro pe luna.

Diferentele intre statele membre sunt insa foarte mari, media variind intre 92 de euro (Bulgaria).

Guvernul bulgar intentioneaza sa majoreze salariul minim de la 220 leva (110 euro) la 240 leva, de la 1 ianuarie 2009 si sa majoreze salariile functionarilor cu 10% de la 1 iulie 2009.

Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeana in 2007, ramane cel mai sarac stat dintre cele 27.

In ciuda unei cresteri de 6,2% in 2007 si de 7% in primul trimestru din 2008, statul se confrunta cu o inflatie record, de 14,7% anual in iunie, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.

Spre comparatie, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) vede pentru acest an un salariu mediu brut de 1.507 lei (418 de euro).