Criza internationala se resimte si in sectorul de M&A din Romania

Criza internationala se resimte si in sectorul de M&A din RomaniaValoarea fuziunilor si achizitiilor incheiate in Romania in primele noua luni ale acestui an a ajuns la 1,426 miliarde de dolari, dupa un trimestru al treilea, cu un total de 126 milioane de euro, mai slab decat T3 din 2007, potrivit calculelor Wall-Street.

Daca in primul semestru din 2008 s-au incheiat 24 de tranzactii, cu o valoare totala de 1,3 miliarde de euro, ultimele trei luni au adus pe piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii), pe fondul crizei internationale, doar 7 tranzactii relevante, cu o valoare agregata de 126 milioane de euro.

Cele mai importante tranzactii anuntate in perioada iulie-septembrie 2008 au fost preluarea de catre Piraeus Bank a 51% din casa de investitii Capital Partners, pentru 32 milioane de euro, tranzactia in valoare de 53 de milioane de euro dintre Macon Deva, companie detinuta de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, si Simcor Oradea, grup controlat de oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu, si deal-ul prin care ITC Networks, din Bucuresti, a fost preluata de compania rusa Luxoft, pentru 20 mil. Euro.

Luna august a fost caracterizata printr-un numar foarte redus de tranzactii si de mici dimensiuni: Centrul Medical Unirea a achizitionat 50% din actiunile grupului AvaMedica, in urma unei 'deal' de aproximativ 700.000 euro, RTC Holding, detinut de omul de afaceri Octavian Radu, a vandut divizia de distributie de produse IT&C ProCA grupului de firme RHS, controlat de Dragos Popescu, pretul platit fiind cuprins intre 3 si 5 milioane de euro. De asemenea, este notabila si miscarea prin care Marius Ghenea a vandut producatorul de tigle metalice VikingProfil catre grupul polonez Pruszynski, intr-o tranzactie de aproximativ 3 milioane de euro.

Numarul de tranzactii, cat si dimensiunea acestora au scazut in ultimul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut si comparativ cu primele doua trimestre din 2008 luate separat. Bancherii de investitii consultati de Wall-Street spun ca impactul crizei financiare se resimte si pe piata de M&A din Romania.

“Totul se circumscrie situatiei de pe pietele financiare internationale – e un sentiment generalizat de asteptare din partea tuturor jucatorilor. In momente de incertitudine, cum traim astazi, putini sunt cei care fac miscari strategice, asa cum e o tranzactie de M&A. Asteptarea de acum pregateste insa, cred eu, un val de tranzactii dupa ce se mai linistesc apele – noi simtim deja aceasta boare”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu (foto), partener principal la una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, Capital Partners.

Doru Lionachescu remarca cum criza internationala incepe sa fie resimtita in piata de M&A din Romania, fiind posibil sa urmeze o lunga perioada de tatonare nehotarata, atat din partea vanzatorilor, cat si a cumparatorilor. “Pe de alta parte, teoria spune ca in astfel de momente se creeaza premisele unor oportunitati de achizitii fenomenale, vom vedea cum si cand se va concretiza in Romania”, enunta Lionachescu.

Raportul intre intentiile de vanzare si cele de cumparare s-a inversat brusc in 2008

Raportul intre intentiile de vanzare si cele de cumparare s-a inversat brusc in 2008Matei Paun, proprietarul bancii de investitii BAC Investment, considera ca, in cazul in care nu luam in considerare segmentul financiar si cel de real-estate, piata de fuziuni si achizitii din Romania nu resimte criza internationala. “Din contra, companiile straine vor fi mai nerabdatoare sa intre pe anumite sectoare libere care au potential de crestere sau ofera costuri mai reduse cu forta de munca”, spune Matei Paun (foto), care adauga ca numarul de mandate de cumparare si de vanzare ale BAC Investment a crescut anul acesta fata de 2007.

In cazul casei de investitii Capital Partners, in mod previzibil, spune Doru Lionachescu, raportul intre intentiile de vanzare si cele de cumparare s-a inversat brusc anul acesta: sunt mult mai multi clienti interesati sa exploreze posibilitatea unei vanzari, in general pe fondul reducerii apetitului de achizitii al strainilor in Romania. “Noi am ramas in general consecventi ideii de a reprezenta cu precadere vanzatorii locali, pe care dorim sa-i asistam si in perioade mai dificile, cum se prefigureaza in prezent. Diferenta este ca fata de anul trecut am inceput sa acceptam punctual si citeva mandate mai deosebite pe partea de cumparare, dar numai in situatii in care sintem convinsi ca se urmaresc tranzactii strategice, echitabile si pentru vanzatori”, explica Lionachescu.

Chiar daca fondurile de private equity au franat proiectele de investitii in Romania, bancherii de investitii spun ca aceasta tendinta nu se simte in piata. “Cred ca fondurile de investitii sunt cel putin la fel de dornice ca inainte de a incheia tranzactii. Problema lor consta in dificultatea de a identifica pe piata locala tranzactii suficient de mari si de atragatoare”, spune Matei Paun.

“Nu am semnale ca fondurile de investitii ar fi mai reticente, dimpotriva. De altfel, se contureaza si in Romania o conjunctura economica favorabila in general investitorilor tip private equity – preturi mai accesibile, pozitie de negociere a cumparatorului, presiuni de consolidare, proiectii de crestere mai rezonabile”, opineaza Doru Lionachescu.

Si pe piata locala, evaluarile companiilor au de suferit din cauza contextului creat de criza financiara. “Deja pentru majoritatea sectoarelor nimeni nu mai poate spera evaluari comparabile cu cele de acum 9-12 luni. Cel mai rapid indicator este fara indoiala bursa, care ne da tuturor in timp real o prima apreciere asupra perceptiei investitionale a momentului”, spune Lionachescu, care lamureste ca, in intreaga lume, tranzactiile mari sunt astazi o exceptie si par a se face in conditii de extrema urgenta, mai mult din nevoie decit din dorinta, si in mod cert in avantajul disproportionat al cumparatorului.

Matei Paun crede ca, exceptand piata imobiliara si segmentul financiar, astazi exista o usoara corectie a evaluarilor companiilor romanesti, insa in linie cu multiplii inregistrati in restul tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est. “Nu anticipez o corectie serioasa in ceea ce priveste evaluarile companiilor, mai ales in cazul tranzactiilor mari”, adauga proprietarul BAC Investment.

Antreprenori locali, deveniti milionari intr-un context de criza financiara

Antreprenori locali, deveniti milionari intr-un context de criza financiaraMai mult de 30 de antreprenori locali au devenit milionari ori si-au marit averea, ca urmare a exit-urilor realizate in primele noua luni ale acestui an.

Daca in prima jumatate a lui 2008, in top au fost fostii actionari Bere Mures, care au primit 150 mil. euro pentru actiunile detinute in cadrul companiei, ultimul trimestru l-a scos in evidenta doar pe Doru Mardare, fondatorul si proprietarul ITC Networks, care a vandut 95% din companie pentru aproximativ 15 milioane de euro, suma vehiculata in presa de specialitate. Aceasta este si cea mai relevanta tranzactie incheiata anul acesta in sectorul IT. Compania ITC Networks, fondata in anul 2000 cu o investitie initiala de 200.000 de dolari, este specializata in outsourcing pentru industria telecomunicatiilor.

“La noi, astazi, nu as incuraja potentialii vanzatori locali sa avanseze in discutii decat pe tranzactii a caror componenta strategica pentru cumparator le face macar partial imune la situatia internationala. Cate astfel de companii, atractive oricand, avem astazi e insa o chestiune delicata”, spune Doru Lionachescu.

Daca in 2008 preluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro, ramane cea mai mare tranzactie si dupa noua luni, anul trecut, vanzarea pachetului de 75% din Rompetrol de catre Dinu Patriciu a fost cea mai importanta tranzactie, atat ca dimensiune, cat si ca impact asupra pietei romanesti. Prin aceasta tranzactie, Dinu Patriciu, presedintele The Rompetrol Group, a incasat 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro), dupa ce vandut 75% din pachetul sau de actiuni catre compania petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan.

Vanzarea pachetului de 75% reprezinta al doilea mare 'deal' ca valoare cu actionariat romanesc, dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane, l-a propulsat pe Patriciu pe pozitia de cel mai bogat roman, surclasandu-l pe Ion Tiriac.

Care au fost fost cele mai interesante miscari ale antreprenorilor locali sau ale fondurilor de investitii care si-au vandut afacerile in primele noua luni din 2008? Wall-Street prezinta, pentru al treilea an consecutiv, cele mai 'tari' 20 de dealuri corporate din primele noua luni ale acestui an, luand in considerare doua criterii: valoarea tranzactiilor si impactul avut in piata de profil.

Locul 1: Asiban-Groupama

Locul 1: Asiban-GroupamaPreluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro, ocupa prima pozitie in ierarhia celor mai importante 20 de tranzactii din primele noua luni ale lui 2008, aceasta fiind si cea mai mare tranzactie din istoria pietei asigurarilor din Romania.

Grupul francez de asigurari Groupama a platit actionarilor BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca.

Dupa ce a cumparat BT Asigurari cu 100 milioane euro la sfarsitul anului trecut, Groupama a acceptat sa preia si divizia OTP Garancia Insurer de la banca OTP, una dintre cele mai importante companii de asigurari din Ungaria. In tranzactie au fost incluse si subsidiarele acesteia din Bulgaria, Romania si Slovacia.

Asiban, al treilea asigurator de pe piata romaneasca, ajunsese pe buzele multor grupuri financiare importante, ca AXA (Franta), Eureko (Olanda), Fondiaria (Italia), Aegon (Olanda), sau Generali (Italia), insa marii castigatori au fost francezii de la Groupama.

Achizitia Asiban de catre grupul francez Groupama este cea mai spectaculoasa tranzactie realizata in istoria pietei asigurarilor din Romania, iar consultantul francezilor, Raiffeisen Investment, a avut un rol decisiv in realizarea dealului.

Groupama se gandeste sa-si dirijeze afacerile din Romania in mod unitar, insa forma nu a fost inca stabilita si nici daca firmele controlate de asiguratorul francez vor fuziona, a declarat Jean-Francois Lemoux (foto), international general manager Groupama.

Locul 2: VIG - Unita

Locul 2: VIG - UnitaA doua mare tranzactie corporate provine din asigurari. Vienna Insurance Group a ajuns la un acord cu Uniqa Austria Group, in ceea ce priveste preluarea integrala a asiguratorului romanesc Unita de catre Uniqa.

Tranzactia va trebui sa fie aprobata de autoritatile de supraveghere, si in special de autoritatea europeana antitrust.

"Am anuntat cu ceva timp in urma vanzarea diviziei Unita, din cadrul grupului, si am contractat banca JPMorgan pentru a organiza licitatia. Pe baza ofertelor primite, am decis sa intram in negocieri cu Uniqa", a declarat directorul executiv al Vienna Insurance Group, Günter Geyer (foto).

Grupul austriac Uniqa ar putea plati circa 230 milioane de euro pentru societatea Unita, daca pretul a fost stabilit pe baza unui raport similar cu cel al asiguratorului Asiban, au spus surse apropiate afacerii.

Munich Re, cel mai mare asigurator german, a oferit sub 150 milioane euro, pierzand astfel licitatia.

Vienna Insurance Group este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din Europa Centrala si de Est, avand sediul in Viena. In afara Austriei, grupul activeaza, prin intermediul subsidiarelor si companiilor de asigurari, in Albania, Bulgaria, Germania, Estonia, Grecia, Croatie, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Macedonia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Cehia, Turcia, Ucraina, Ungaria si Belarus. Grupul detine, de asemenea, subsidiare in Italia si Slovenia.

Locul 3: Heineken - Bere Mures

Locul 3: Heineken - Bere MuresCea mai mare tranzactie incheiata anul acesta in FMCG a fost realizata de grupul olandez Heineken, care a cumparat producatorul roman de bere Bere Mures. Tranzactia va intari pozitia de lider de piata pentru Heineken in Romania, prin cresterea cotei de piata pana la 31%.

Heineken, care nu a oferit detalii legate de valoarea tranzactiei, a anuntat ca noua achizitie va avea efecte asupra rezultatelor grupului incepand cu 2009 si asupra valorii acestuia din 2012. Heineken va finanta achizitia din rezervele de lichiditate existente in prezent.

Potrivit unor surse din piata de profil, valoarea tranzactiei depaseste 150 milioane de euro. Bere Mures are o capacitate de productie de 1,6 milioane hectolitri, potrivit Heineken.

Compania Bere Mures, infiintata in anul 1992, a inregistrat anul trecut un volum al vanzarilor de 1,2 milioane de hectolitri, si are o capacitate de productie de 1,6 milioane de hectolitri.

Locul 4: Advent - LaborMed

Locul 4: Advent - LaborMedA patra mare tranzactie din primul semestru si cea mai mare care a implicat si un fond de private equity a fost incheiata de fondul american de private equity Advent, care a preluat, prin intermediul firmei Eurogenerics, producatorul roman de medicamente LaborMed. Advent, un specialist al tranzactiilor in piata pharma, a platit pentru LaborMed 123 milioane de euro.

Emma Popa-Radu (foto), in varsta de 34 de ani, conduce biroul local al fondului american de investitii Advent International, locul 13 in topul celor mai mari fonduri de private equity.

Producatorul si distribuitorul de generice Labormed isi propune ca in urmatorii 3-4 ani sa-si cvadrupleze cifra de afaceri, pana la 100 de milioane de euro, si sa-si extinda afacerile prin achizitii, atat pe plan local, cat si regional.

LaborMed Pharma a fost infiintata in 1991 de un grup de medici si farmacisti romani. Grupul include producatorul de medicamente LaborMed Pharma SA si reteaua de distributie LaborMed Pharma Trading SRL.

In 2007, compania a inregistrat vanzari brute de 28 milioane de euro, sustinute de nou-deschisa fabrica, care numara circa 500 angajati si produce 80 de linii de produse.
Fondata in 1984, Advent International este una dintre cele mai mari firme de private equity din lume, cu 12 miliarde de dolari capital cumulat si prezenta in 13 tari din Europa, America de Nord, America Latina si Asia.

Advent International a intrat in Romania in 1997, investitiile sale incluzand, de-a lungul timpului, companii ca Dufa, Terapia, Brewery Holdings, Euromedia, Mobifon si Ceramica Iasi.

Locul 5: Lactalis - LaDorna

Locul 5: Lactalis - LaDornaJean Valvis, presedintele producatorului de lactate LaDorna, a incheiat in luna aprilie vanzarea companiei pe care o conduce catre producatorul francez Lactalis, printr-o tranzactie evaluata de presa la circa 100 de milioane de euro.

Grupul Lactalis a cumparat divizia de lactate a LaDorna, cu scopul de a-si extinde zonele de colectare a lapteluri si de a investi pe piata locala, mai ales in conditiile identificarii unui potential mare de crestere a pietei de profil, informatiilor emise de companie.

Jean Valvis (foto), creatorul brand-ului LaDorna, isi va continua activitatea in cadrul companiei circa inca sase luni, pana la finalizarea perioadei de tranzitie. Cat despre planurile de viitor, Jean Valvis nu ia in calcul intrarea pe piata imobiliara, in conditiile in care nu crede in posibilitatile acesteia de a creste intr-un ritm la fel de sustinut ca pana acum.

Grupul Lactalis, cu sediul in Laval, Mayenne, in regiunea lactaliera din vestul Frantei, este prezent in peste 150 de tari din intreaga lume. Compania are o cifra de afaceri de 9,6 miliarde euro, un numar de 33.500 de angajati si aproximativ 125 de platforme industriale. Printre marcile Lactalis se numarar President, Galbani si Lactel, Rochefort-Societe.

LaDorna are un numar de 1.200 angajati pe opt platforme industriale de productie si a realizat o cifra de afaceri de 40 millioane euro in 2007. In prezent, colecteaza aproximativ 35 milioane de litri de lapte. Prin aceasta achizitie, Grupul Lactalis este activ deja in Serbia, Moldova, Ucraina si Grecia, unde Grupul LaDorna a dezvoltat propria-i structura de distributie si vanzari.

Locul 6: PPF Investments - Ardaf si RAI

Locul 6: PPF Investments - Ardaf si RAIGenerali PPF Holding cumpara la pachet societatile Ardaf si RAI printr-un acord incheiat cu actualul actionar majoritar, fondul de investitii PPF Investments, tranzactie in urma careia va controla 72,7% din Ardaf si 99,9% din RAI.

Fondul de investitii PPF Investments va incasa circa 80 milioane euro din vanzarea la pachet a societatilor romanesti de asigurari Ardaf si Rai catre Generali PPF Holding, dublu fata de investitia initiala, au spus surse din piata.

PPF Investments, fond de investitii cu capitaluri cehesti cu sediul in Insulele Jersey (teritoriu britanic din Canalul Manecii), a preluat in urma cu doi ani cei doi asiguratori - Ardaf si RAI (Roumanie Assurance International) pentru 40 milioane euro.

Tranzactia este in curs de aprobare de autoritatile de reglementare.

"Romania este o piata strategica pentru noi si una care a inregistrat in ultimii ani cele mai inalte ritmuri de crestere. In urmatorii ani, fundamentele economice excelente ale tarii vor sustine o crestere intr-un ritm cu doua cifre a pietei de asigurari", a comentat presedintele Generali PPF Holding, Sergio Balbinot (foto).

In urma tranzactiei, cota de piata a Generali pe piata romaneasca se va dubla, ajungand la 11,7%, iar forta de vanzari va se va majora la 8.000 de agenti in toata tara, potrivit reprezentantilor grupului.

Locul 7: DHL - Cargus

Locul 7: DHL - CargusCompania germana DHL a cumparat integral firma de curierat intern Cargus, valoarea tranzactiei fiind estimata la 50 de milioane de euro, au declarat, pentru Wall-Street, atat surse din piata de profil, cat si mai multi consultanti financiari.

Achizitia se va finaliza dupa obtinerea aprobarii din partea Consiliului Concurentei si incheierea procedurilor de auditare fiscala aferente unei astfel de tranzactii. Ambele companii isi vor dezvolta in continuare serviciile, printr-o serie de investitii importante in infrastructura operationala si prin eficientizarea proceselor interne.

"Cargus a inregistrat performante deosebite pe piata romaneasca si datorita promovarii unei abordari proactive a afacerii, asemanatoare culturii de business a DHL. Ne asteptam ca DHL si Cargus sa devina numarul unu pe piata de curierat intern din Romania", a declarat directorul general DHL International Romania, Gian Sharp (foto).

In urma finalizarii tranzactiei, DHL si Cargus vor continua sa actioneze ca entitati separate, isi vor pastra angajatii, brandul si tipurile de servicii oferite. Gian Sharp va conduce echipa de management nou formata, iar Augustin Plesea, presedintele Cargus, va continua sa faca parte din echipa de conducere a Cargus.

Locul 8: New Europe Property Investments - IGD

Locul 8: New Europe Property Investments - IGDCompania de investitii New Europe Property Investments, inregistrata in Insula Man, a cumparat doua firme, care detin impreuna 18 proprietati in diferite orase din Romania, de la o companie din cadrul grupului Avrig 35, pretul net al investitiei, dupa scaderea datoriilor, fiind de circa 46,3 milioane euro.

Operatiunle NCH sunt conduse de cunoscutul om de afaceri Andrei Siminel (foto).

Portofoliul pe care IGD il va prelua de la fondurile de investitii Ivington Enterprises si Broadhurst Investment cuprinde 15 magazine Winmarkt cu o suprafata totala de 147.000 metri patrati, dar si un spatiu comercial inchiriat in totalitate de catre o banca. Afacerea este preconizata a fi incheiata in aprilie. Grupul IGD este activ in domeniul retailului si al imobiliarelor si este listat la bursa italiana.

IGD a incheiat, de asemenea, un acord preliminar pentru achizitionarea unui alt centru comercial in Sinaia pentru suma de 16,24 milioane euro, tranzactie conditionata de restructurarea cladirii si atingerea unui nivel al chiriei de 1,35 milioane euro.

In plus, IGD va prelua integral si compania Winmarkt Management, pentru suma de 258.000 euro. Winmarkt Management este specializata in servicii profesioniste de management.

"In concordanta cu planul nostru de afaceri pentru 2008-2012, IGD profita de o oportunitate interesanta pentru a-si extinde operatiunile pe piete externe. Prin aceasta achizitie am facut primul pas in Romania, o tara care a avut printre cele mai ridicate rate de crestere din Uniunea Europeana", a declarat direcorul executiv al IGD, Filippo Carbonari.

Locul 9: Piraeus Bank - Capital Partners

Locul 9: Piraeus Bank - Capital PartnersCei patru parteneri ai casei de investitii Capital Partners, Doru Lionachescu, Victor Capitanu, Andrei Diaconescu si Vlad Busila au vandut 51% din casa de investitii Capital Partners, in tranzactia anului de pe piata consultantei financiare. Valoarea deal-ului a fost de 32 de milioane de euro, iar cumparatorul a fost divizia de investitii a grupului elen Piraeus.

Tranzactia care evalueaza Capital Partners la cel putin 64 milioane de euro include si o optiune de cumparare ulterioara pentru restul actiunilor in urmatorii cinci ani.

“Negociem de trei-patru luni cu grecii de la Piraeus. Mai multe grupuri financiare au fost interesate de Capital Partners, printre care islandezii de la Straumur (n.red.: cea mai mare banca de investitii din Islanda), un Big Four si un alt grup financiar care nu are prezenta pe piata locala”, declara, intr-o discutie cu Wall-Street, Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners.

In procesul de negociere, cel mai mult a contat faptul ca firma Capital Partners va deveni centrul regional pentru operatiuni de investment banking ale grupului elen. “Vom raspunde de regiunea de Sud-Est privind operatiunile de investment banking si de asset management, zona in care vom administra active de zeci de milioane de euro”, a mai spus Lionachescu, fost bancher si jurnalist de business.

Capital Partners activeaza in zona de corporate finance, fuziuni si achizitii si consultanta pentru tranzactii in real estate.

Tranzactia s-a derulat foarte repede datorita mecanismului care a facilitat o derulare rapida, contractul de SPA (Share Purchase Agreement), dar si dorintei ambelor parti de a inchide deal-ul. “Este o etapa normala pentru noi. Modelul acesta de banca de investitii independenta este discutabil daca nu ai in spate un grup financiar care sa te sustina. De acum, vom avea o capacitate mai mare de finantare a tranzactiilor”, explica Lionachescu.

Obiectivul celor patru parteneri nu a fost, potrivit lui Lionachescu, sa maximizeze pretul, mai ales ca ultimele tuse financiare s-au pus cu cateva ore inaintea semnarii contractului. Pretul a devenit o chestiune secundara din momentul in care actionarii Capital Partners s-au convins ca Piraeus este partenerul potrivit, ca impartaseste viziunea lor asupra dezvoltarii firmei si ca are un angajament pe termen lung in regiune.

Locul 10: Enterprise Investors - Simcor Oradea

Locul 10: Enterprise Investors - Simcor OradeaProducatorul si distribuitorul de materiale de constructii Macon Deva a cumparat de pe Bursa pachetele de 53,34% din actiunile Simcor Oradea si 40% din Simbeton.

Tranzactia se ridica la 53 de milioane de euro.

Proiectul Enterprise Investors-Macon Deva a inceput in 2006, cand polonezii au achizitionat compania Macon, printr-o tranzactie de 35 de milioane de euro, de tip Leveraged Buyout.

Avand in portofoliu un grup mare de constructii, polonezii de le Enterprise Investors au simtit nevoia consolidarii. Cristian Nacu (foto), partener in cadrul Enterprise Investors, unul dintre cei mai influenti manageri din private equity-ul local, spune ca primul contact cu actionarii Simcor s-a produs pe 9 noiembrie 2006, iar negocierile s-au intins pana in luna aprilie a acestui an cand cele doua parti au batut palma.

Enterprise Investors a fost consiliata in cumpararea Simcor Group de RTPR Allen & Overy, PricewaterhouseCoopers si Raiffeisen Capital Investment.

Negocierile, care au tinut un an si jumatate au dat de lucru celor doua parti si in week-end-uri, dupa cum spune Cristian Nacu.

Astfel, grupul va ajunge la o capacitate cumulata de productie de 800.000-850.000 de metri cubi de BCA si la 60.000 de metri cubi de prefabricate beton, iar afacerile celor doua companii vor creste, in lei, cu 60% in perioada 2007-2010, la 202 milioane de lei pentru Macon si cu 56% in cazul Simcor, la 144 milioane de lei, in 2011 fata de 2007.

Unul dintre punctele slabe ale grupului nou format consta in organizarea prea complicata a companiei Simcor, care este compusa practic din sapte firme - Simcor Oradea, Simterac, Simcor Var, Simcor Management, Simpromat, Simterac si Simsped. Potrivit lui Cristian Nacu, acestea vor fi organizate, sub forma unui holding, unele firme urmand sa fie inchise.

Locul 11: TCE - Curiero

Locul 11: TCE - CurieroTCE, divizia de logistica a grupului RTC, a fuzionat cu firma Curiero, rezultatul acestui "mariaj" creand al treilea jucator in topul firmelor de curierat, dupa Fan Courier si Cargus.

Consiliul Concurentei a autorizat in august concentrarea economica realizata de catre RTC Holding prin dobandirea controlului unic asupra companiei Curiero SA, respectiv asupra celor doua societati controlate de aceasta Curiero Express SRL si Curiero Spedition SRL.

"Analiza concentrarii economice efectuata de catre Consiliul Concurentei a ilustrat faptul ca aceasta operatiune nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante, care sa conduca la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe pietele pe care acestea isi desfasoara activitatea. Astfel (...) nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea operatiunii cu un mediu concurential normal", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Curiero SA este prezenta pe piata serviciilor postale si pe piata de transport marfa. Curiero a inregistrat o cifra de afaceri de 15 milioane de euro in 2007, cu 85 % mai mare fata de anul precedent. Compania detine peste 70 de puncte de lucru in tara, pe langa cel din Bucuresti, prin care asigura acoperirea nationala pentru servicii de curierat rapid, curierat expres local, curierat postal si cargo.

Curiero detine controlul unic direct asupra societatii Curiero Express SRL, avand ca obiect principal de activitate alte activitati de curier (altele decat cele de posta nationala) si asupra societatii Curiero Spedition SRL, care desfasoara activitati in domeniul transporturilor rutiere de marfuri.

Locul 12: Oresa - Somaco

Locul 12: Oresa - SomacoFirma Sonriso Investments, controlata de fondul suedez de investitii Oresa Ventures, a ajuns la un acord cu producatorul de materiale de constructii Somaco Bucuresti si va prelua sucursalele din Buzau, Roman si Adjud, pentru 32,5 milioane de euro.

Somaco (SOMZ) a incheiat astfel un antecontract de vanzare-cumparare cu Sonriso, in timp ce contractul propriu-zis va fi incheiat in jurul datei de 10 august.

Suma va fi platita in doua transe. Prima, in valoare de 22,5 milioane euro, va fi achitata la data semnarii contractului, iar diferenta in termen de trei ani.

Fondurile obtinute in urma tranzactiei urmeaza sa fie folosite pentru sustinerea programului de investitii, de circa 15 milioane euro, pentru retehnologizare, modernizari, precum si achizitia de masini si utilaje de transport.

O data cu cele trei sucursale, cumparatorul intentioneaza sa preia integral si cei peste 500 de angajati ai acestora, se mai arata in comunicat.

Cele trei sucursale, organizate ca structuri independente, desfasoare ca activitati productia, vanzarea si distributia caramizilor din BCA.

Locul 13: Raiffeisen Banca pentru Locuinte - HVB Banca pentru Locuinte

Locul 13: Raiffeisen Banca pentru Locuinte - HVB Banca pentru LocuinteRaiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB Banca pentru Locuinte, specializate in economisire-creditare, au fuzionat anul acesta, procesul de integrare incheindu-se pana la jumatatea anului viitor, a declarat, presedintele Raiffeisen BpL, Alexandru Ciobanu.

"Asteptam aprobarile de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Consiliul Concurentei si ne-am propus sa incepem procesul de fuziune pana la finalul acestui an. Ideal ar fi ca, pana la jumatatea anului viitor, sa incheiem fuziunea", a explicat Ciobanu.

HVB Banca pentru Locuinte a fost preluata in luna iulie de Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwabish Hall Germania si Raiffeisen Bausparkasse Austria, cei trei fiind actionarii Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

La sfarsitul anului trecut, HVB Banca pentru Locuinte avea aproximativ 10.000 de contracte active cu o valoare a depozitelor de la clienti de aproximativ 5 milioane euro.

Locul 14: Aegis - Tempo Media

Locul 14: Aegis - Tempo MediaDragos Grigoriu, fondatorul Tempo, a vandut divizia de media grupului britanic Aegis.

Consiliul Concurentei (CC) a autorizat recent concentrarea economica realizata de catre Aegis Media GmbH prin preluarea controlului unic asupra SC Tempo Media Advertising SRL, potrivit unui comunicat al consiliului.

Autoritatea de concurenta a analizat operatiunea notificata, in conformitate cu prevederile Legii Concurentei si Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice si a constatat ca prin aceasta operatiune nu se creeaza sau consolideaza o pozitie dominanta pe piata relevanta.

Aegis Media (Central Europe & Africa) este o societate membra a grupului Aegis, avand ca obiect de activitate prestarea de servicii in domeniul publicitatii, in special consultanta de planificare media, servicii de media si achizitie de media. In Romania, Aegis Media detine intregul capital social al societatii comerciale Carat Romania SRL, societate specializata in domeniul serviciilor media.

Tempo Media Advertising SRL este o societate infiintata in anul 2007 si este activa in sectorul publicitatii, pe piata serviciilor media.

Tempo Media detine active de 1,3 milioane euro.

Achizitionarea Tempo Media, anuntata la inceputul lui mai, a fost primul pas al grupului britanic Aegis pentru consolidarea prezentei pe piata media din Romania. Urmeaza rebranding-ul Tempo Media, care isi va schimba denumirea in Vizeum, infiintarea unei agentii digitale si numirea unui country manager: pe Dragos Grigoriu.

Inainte de achizitionarea Tempo Media, Aegis Group era prezent in Romania prin agentia de media Carat si prin compania de cercetare de piata Synovate. La nivel global, afacerile Aegis se impart intre media si cercetare de piata. Aegis Media, compania care aduce 60% din venituri si 80% din profiturile grupului, detine patru branduri: Carat, agentie de media de origine franceza, Isobar, o retea digitala globala, Posterscope, specializat in cumpararea de spatiu outdoor, si Vizeum, un brand media de linia a doua.

“Voiam sa crestem. Urmaream sa cumparam Tempo de mult timp si am decis ca achizitia Tempo Media ne-ar crea un avantaj semnificativ pe piata”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Robert Lerwill, CEO Aegis Group (foto). In urmatoarea perioada, Tempo Media va trece printr-un proces de rebranding si va fi integrata retelei Vizeum.

Locul 15: Luxoft - ITC Networks

Locul 15: Luxoft - ITC NetworksCompania rusa Luxoft a cumparat 95% din actiunile companiei ITC Networks, din Bucuresti, controlata de directorul general, Doru Mardare, valoarea tranzactiei nefiind anuntata.

ompania ITC Networks, fondata in anul 2000 cu o investitie initiala de 200.000 de dolari, este specializata in outsourcing pentru industria telecomunicatiilor.

In urma acestei tranzactii, veniturile grupului Luxoft urmeaza sa se ridice la 150 milioane dolari pe an.

“Am avut prima intalnire cu rusii de la Luxoft la finele anului trecut, iar in februarie am intrat in procesul de due-dilligence. De-a lungul timpului, am avut oferte si din partea unor fonduri de investitii”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Mardare, directorul general si actionarul principal al companiei, care va ramane in urmatorii trei ani la conducerea companiei.

Preluarea ITC Networks are ca scop extinderea potentialului de afaceri al Luxoft in Uniunea Europeana si reprezinta o noua etapa in programul de dezvoltare a companiei din Rusia, dupa deschiderea unei filiale in Vietnam, in luna aprilie.

ITC Networks va inregistra in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 28 milioane de dolari, numarul angajatilor ajungand in acest moment la 630.

Locul 16: BCR - Omniasig Pensii

Locul 16: BCR - Omniasig PensiiGrupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii, cu 66.700 de participanti, pentru preluarea acestuia.

Contractul de vanzare-cumparare a actiunilor a fost semnat de BCR Leasing, divizia de leasing a grupului BCR, si de actionarii companiei Omniasig Pensii.

Administratorul Omniasig Pensii, care administreaza fondul Omniforte - al zecelea din piata, cu o cota de 1,5% -, este controlat de TBIH Financial Services Group NV, care detine 90% din capital, restul de 10% din actiuni fiind in posesia asiguratorului Omniasig-Vienna Insurance Group (VIG), controlat de austriecii de la VIG.

BCR Administrare Fond de Pensii, administratorul de pe pilonul II al grupului BCR, este detinut in proportie de 99,99% de BCR si are o cota de piata de 3,1%, cu 135.628 participanti atrasi de fondul BCR, potrivit ultimelor date publicate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS).

TBIH Financial Services Group NV estimeaza ca va incasa circa 12 milioane euro pentru pachetul de 90% de actiuni pe care il detine la adminsitratorul de pe pilonul II Omniasig Pensii, in urma vanzarii acestuia catre grupul BCR, a anuntat Kardan NV.

Valoarea tranzactiei a fost calculata la un pret de 208 euro pe participant. La pretul anuntat de Kardan, valoarea intregii companii se ridica la circa 13-13,5 milioane euro.

Locul 17: Exit RAEF - Policolor

Locul 17: Exit RAEF - PolicolorFondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF) a iesit din actionariatul Policolor Bucuresti, dupa ce a vandut, la Bursa, participatia pe care o mai detinea, reprezentand 33,23% din capitalul producatorului de lacuri si vopsele, pentru 101,1 milioane lei (27,6 milioane euro).

Actiunile au fost cedate fondurilor de investitii cipriote Romanian Investment Fund (RIF) si RC2 Limited, in baza unui contract de optiune semnat cu cele doua fonduri la jumatatea lunii mai, pentru preluarea pachetului de 33,23% din capital controlat de RAEF.

Suma incasata de RAEF este de 6,5 ori mai mare fata de investitia din 1997, momentul in care fondul de investitii a intrat in actionariatul Policolor.

Horia Manda (foto) este managing partner in cadrul companiei de investitii care administreaza fondul RAEF.

Locul 18: Polimex-Mostostal - Coifer

Locul 18: Polimex-Mostostal - CoiferGrupul Polimex-Mostostal, lider pe piata constructiilor din Polonia, a facut un pas hotarat pe piata locala prin achizitia producatorului de structuri metalice Coifer, tot mai curtata de investitorii straini. Valoarea finala a tranzactiei ar putea ajunge la aproximativ 25 milioane de euro.

Polimex-Mostostal a achizitionat, intr-o prima etapa, 75% din actiunile Coifer, la un pret agreat la 18,75 milioane de euro, urmand ca, in a doua etapa, polonezii sa preia si pachetul de 25% ramas, cu o suma cuprinsa intre 2,5 si 6,25 milioane de euro, in functie de rezultatele financiare ale companiei in intervalul 2008-2010.

Am decis sa ne extindem afacerea in productia de structuri metalice in pietele pe care le consideram cele mai promitatoare si profitabile in viitorul apropiat. Bazandu-ne pe experienta noastra, apreciam ca Romania este una din cele mai interesante piete din Europa, cu un potential real de crestere in industrie si sectorul constructiilor”, a declarat pentru Wall-Street Marcin Gesing, directorul de comunicare al Polimex-Mostostal.

“Produsul Intern Brut al Romaniei este mai mare fata de cel al tarii noastre. Romania beneficiaza puternic si de fondurile europene structurale”, continua Gesing, amintind ca principalele obstacole ar fi lipsa infrastructurii, standardele de calitate si forta de munca insuficienta.

Acesta a refuzat sa precizeze nivelul investitiilor bugetate pentru Coifer in aceasta etapa a tranzactiei, adaugand ca, pe viitor, grupul “se va concentra pe identificarea tintelor de achizitii din regiune, in special Romania”.

Polimex-Mostostal este lider in inginerie si constructii pe piata poloneza, fiind unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de produse din otel din regiune.

Locul 19: CBRE - Eurisko

Locul 19: CBRE - Eurisko(CBRE), una dintre cele mai mari agentii imbiliare din lume, a anuntat in ianuarie achizitionarea concurentului Eurisko, numarul doi si cel mai mare jucator independent de pe piata imobiliara din Romania, pentru suma de 35 mil. de dolari.

Procesul de vanzare a companiei a inceput inca in octombrie 2006, iar in ultima jumatate de an, sase petitori (patru investitori strategici si doi financiari) si-au manifestat interesul de preluare a companiei, in finala ramanand doi ofertanti: CBRE si Jones Lang LaSalle.

“Tranzactia trebuia sa se fi incheiat in urma cu doua luni, insa venirea Sarbatorilor si inceputul de an au prelungit momentul inchiderii dealului”, ne declara, dupa inchiderea tranzactiei, Andrei Diaconescu (foto), partener in cadrul casei de investitii Capital Partners, care a fost adviser in procesul de vanzare a companiei de real-estate.

Potrivit acestuia, cel mai greu moment din istoria tranzactiei a fost generat de criza internationala. “Aceasta tranzactie a fost un succes extraordinar in conditiile de piata actuale”, enunta Andrei Diaconescu.

Evenimentele din ultimele luni de pe piata imobiliara din Statele Unite au influentat si piata europeana a investitiilor. Investitiile in proiecte imobiliare au scazut puternic si in Europa, astfel incat CBRE a pierdut, atat din venituri, cat si din valoarea de piata.

Pretul de vanzare a companiei s-a dublat pe parcursul procesului competitiv, ajungand la peste 24 milioane de euro, potrivit lui Andrei Diaconescu. “Decizia managerilor a fost inca de la inceput sa vanda unor investitori strategici”, a mai spus Diaconescu.

Locul 20: Mega Image - La Fourmi

Locul 20: Mega Image - La FourmiAchizitionarea magazinelor La Fourmi de catre Mega Image inseamna nu numai o tranzactie de 18,6 milioane de euro, ci si transformarea subsidiarei romanesti a marelui retailer belgian Delhaize Group in cel mai extins lant de supermarketuri la nivel national, fiind o amenintare la adresa celorlalti mari jucatori de pe piata de profil, precum supermarketurile Carrefour Express (fostele Artima) sau Spar.

Cumpararea lantului de supermarketuri La Fourmi, care a generat anul trecut venituri de 30 de milioane de euro, vine ca o confirmare a politicii grupului Delhaize de a-si intari prezenta pe piata romaneasca prin achizitii de magazine cu o buna localizare in zonele urbane.

“Aceasta tranzactie se potriveste perfect strategiei de crestere a Mega Image, prin intermediul magazinelor bine localizate din zonele urbane. Cele 14 supermarketuri La Fourmi ne vor intari reteaua de magazine. Ne asteptam la ample oportunitati din punct de vedere al vanzarilor si sinergii comerciale in urma acestei achizitii”, a declarat John Kyritsis (foto), fostul director general al Mega Image.