1 / 24

Criza internationala se resimte si in sectorul de M&A din Romania

Valoarea fuziunilor si achizitiilor incheiate in Romania in primele noua luni ale acestui an a ajuns la 1,426 miliarde de dolari, dupa un trimestru al treilea, cu un total de 126 milioane de euro, mai slab decat T3 din 2007, potrivit calculelor Wall-Street.

Daca in primul semestru din 2008 s-au incheiat 24 de tranzactii, cu o valoare totala de 1,3 miliarde de euro, ultimele trei luni au adus pe piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii), pe fondul crizei internationale, doar 7 tranzactii relevante, cu o valoare agregata de 126 milioane de euro.

Cele mai importante tranzactii anuntate in perioada iulie-septembrie 2008 au fost preluarea de catre Piraeus Bank a 51% din casa de investitii Capital Partners, pentru 32 milioane de euro, tranzactia in valoare de 53 de milioane de euro dintre Macon Deva, companie detinuta de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, si Simcor Oradea, grup controlat de oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu, si deal-ul prin care ITC Networks, din Bucuresti, a fost preluata de compania rusa Luxoft, pentru 20 mil. Euro.

Luna august a fost caracterizata printr-un numar foarte redus de tranzactii si de mici dimensiuni: Centrul Medical Unirea a achizitionat 50% din actiunile grupului AvaMedica, in urma unei 'deal' de aproximativ 700.000 euro, RTC Holding, detinut de omul de afaceri Octavian Radu, a vandut divizia de distributie de produse IT&C ProCA grupului de firme RHS, controlat de Dragos Popescu, pretul platit fiind cuprins intre 3 si 5 milioane de euro. De asemenea, este notabila si miscarea prin care Marius Ghenea a vandut producatorul de tigle metalice VikingProfil catre grupul polonez Pruszynski, intr-o tranzactie de aproximativ 3 milioane de euro.

Numarul de tranzactii, cat si dimensiunea acestora au scazut in ultimul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut si comparativ cu primele doua trimestre din 2008 luate separat. Bancherii de investitii consultati de Wall-Street spun ca impactul crizei financiare se resimte si pe piata de M&A din Romania.

“Totul se circumscrie situatiei de pe pietele financiare internationale – e un sentiment generalizat de asteptare din partea tuturor jucatorilor. In momente de incertitudine, cum traim astazi, putini sunt cei care fac miscari strategice, asa cum e o tranzactie de M&A. Asteptarea de acum pregateste insa, cred eu, un val de tranzactii dupa ce se mai linistesc apele – noi simtim deja aceasta boare”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu (foto), partener principal la una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, Capital Partners.

Doru Lionachescu remarca cum criza internationala incepe sa fie resimtita in piata de M&A din Romania, fiind posibil sa urmeze o lunga perioada de tatonare nehotarata, atat din partea vanzatorilor, cat si a cumparatorilor. “Pe de alta parte, teoria spune ca in astfel de momente se creeaza premisele unor oportunitati de achizitii fenomenale, vom vedea cum si cand se va concretiza in Romania”, enunta Lionachescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri