2 / 24

Raportul intre intentiile de vanzare si cele de cumparare s-a inversat brusc in 2008

Matei Paun, proprietarul bancii de investitii BAC Investment, considera ca, in cazul in care nu luam in considerare segmentul financiar si cel de real-estate, piata de fuziuni si achizitii din Romania nu resimte criza internationala. “Din contra, companiile straine vor fi mai nerabdatoare sa intre pe anumite sectoare libere care au potential de crestere sau ofera costuri mai reduse cu forta de munca”, spune Matei Paun (foto), care adauga ca numarul de mandate de cumparare si de vanzare ale BAC Investment a crescut anul acesta fata de 2007.

In cazul casei de investitii Capital Partners, in mod previzibil, spune Doru Lionachescu, raportul intre intentiile de vanzare si cele de cumparare s-a inversat brusc anul acesta: sunt mult mai multi clienti interesati sa exploreze posibilitatea unei vanzari, in general pe fondul reducerii apetitului de achizitii al strainilor in Romania. “Noi am ramas in general consecventi ideii de a reprezenta cu precadere vanzatorii locali, pe care dorim sa-i asistam si in perioade mai dificile, cum se prefigureaza in prezent. Diferenta este ca fata de anul trecut am inceput sa acceptam punctual si citeva mandate mai deosebite pe partea de cumparare, dar numai in situatii in care sintem convinsi ca se urmaresc tranzactii strategice, echitabile si pentru vanzatori”, explica Lionachescu.

Chiar daca fondurile de private equity au franat proiectele de investitii in Romania, bancherii de investitii spun ca aceasta tendinta nu se simte in piata. “Cred ca fondurile de investitii sunt cel putin la fel de dornice ca inainte de a incheia tranzactii. Problema lor consta in dificultatea de a identifica pe piata locala tranzactii suficient de mari si de atragatoare”, spune Matei Paun.

“Nu am semnale ca fondurile de investitii ar fi mai reticente, dimpotriva. De altfel, se contureaza si in Romania o conjunctura economica favorabila in general investitorilor tip private equity – preturi mai accesibile, pozitie de negociere a cumparatorului, presiuni de consolidare, proiectii de crestere mai rezonabile”, opineaza Doru Lionachescu.

Si pe piata locala, evaluarile companiilor au de suferit din cauza contextului creat de criza financiara. “Deja pentru majoritatea sectoarelor nimeni nu mai poate spera evaluari comparabile cu cele de acum 9-12 luni. Cel mai rapid indicator este fara indoiala bursa, care ne da tuturor in timp real o prima apreciere asupra perceptiei investitionale a momentului”, spune Lionachescu, care lamureste ca, in intreaga lume, tranzactiile mari sunt astazi o exceptie si par a se face in conditii de extrema urgenta, mai mult din nevoie decit din dorinta, si in mod cert in avantajul disproportionat al cumparatorului.

Matei Paun crede ca, exceptand piata imobiliara si segmentul financiar, astazi exista o usoara corectie a evaluarilor companiilor romanesti, insa in linie cu multiplii inregistrati in restul tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est. “Nu anticipez o corectie serioasa in ceea ce priveste evaluarile companiilor, mai ales in cazul tranzactiilor mari”, adauga proprietarul BAC Investment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri