1 / 4

Criza din curierat – primele efecte

Contextul economic actual va grabi consolidarea pietei de curierat locale care inca nu a ajuns la maturitate.

“In mod normal, criza financiara va determina disparitia de pe piata a jucatorilor mici, incapabili sa faca fata unor conditii economice mai aspre. Totodata, este posibil sa asistam la o serie de noi fuziuni si achizitii si la aparitia pe piata a unor noi jucatori mari", spune James Gray-Cheape, director general Pegasus Courier.

Este normal ca procesul de consolidare din ultimii doi ani sa continue, avand in vedere si gradul de divizare pe domenii: curierat national sau international, dimesiune a afacerii, arie targetata, activitati conexe (transporturi, distributie postala, direct marketing), potrivit managerilor din industrie. In mare masura si aceasta diversificare a domeniilor de actiune contribuie, in cazul unor companii, la cresterea necontrolata a costurilor”, considera si Bogdan Enache (foto), director general TNT Romania.

O alta problema cu care se vor confrunta jucatorii din curierat este cea a transportului. “Ne asteptam ca unul din efectele principale ale crizei sa fie scaderea nivelului de utilizare a transportului aerian datorita costurilor mari si orientarea companiilor catre transportul rutier beneficiind de preturi mult mai avantajoase plus avantajul ecologic al consumului mult mai mic de CO2. Astfel anticipam o crestere majora a vanzarilor in acest sector, DPD beneficiind de una dintre cele mai dezvoltate retele de coletarie rutiera din Europa», spune reprezentantul Pegasus.

“Trebuie avut in vedere faptul ca majoritatea companiilor romanesti nu isi pot permite limitarea ariei de actiune la piata locala, fara a avea conexiuni cu furnizori sau clienti din alte zone. In acest sens, este cu atat mai importanta existenta unui parteneriat cu un integrator global, asa cum este TNT, a carui pozitie de lider european asigura resursele, retelele si acoperirea necesare unei pozitionari competitive a companiilor in raport cu proprii clienti”, adauga Bogdan Enache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri