130 de angajati, in somaj tehnic

130 de angajati, in somaj tehnicDivizia de petrochimie a grupului Rompetrol isi va reduce cu circa 55% productia de polimeri in perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009 si va trimite in somaj tehnic 130 de angajati, adica 24% din numarul total de salariati, ca urmare a influentelor crizei economice atat pe plan intern, cat si international.

“Este o masura temporara si vine pe fondul constrangerii pietelor de profil, fiind necesara atat pentru reechilibrarea productiei in acord cu cererea de polimeri, cat si pentru a evita cresterea stocurilor. In acest sens, am decis reducerea productiei de polimeri prin oprirea instalatiilor de LDPE (polietilena de joasa densitate) in perioada 10 decembrie 2008 - 31 ianuarie 2009 si de HDPE (polietilena de inalta densitate) intre1 decembrie 2008 si 31 ianuarie 2009", a declarat directorul general al Rompetrol Petrochemicals, Dumitru Niculi.

Harta Crizei Economice

Rompetrol ocupa locul patru in topul celor mai mari firme din Romania dupa veniturile din vanzari inregistrate in 2007.

Masura va afecta si angajatii din sectoarele de productie si mentenanta, aproximativ 24% din totalul acestora urmand sa intre in perioada decembrie - ianuarie in somaj tehnic, in conformitate cu Contractul Colectiv de Munca.

Desi compania si-a majorat in perioada ianuarie-septembrie 2008 cu aproximativ 40% vanzarile de produse finite (182.000 tone) si cu 61% cifra de afaceri (peste 300 milioane dolari), profitul operational (EBITDA) a fost direct influentat de conditiile de piata nefavorabile si de costurile ridicate ale materiei prime (propilena, etilena).

Pe plan international, preturile de referinta pentru produsele petrochimice au consemnat in perioada august - noiembrie 2008 o scadere semnificativa, cu peste 41% pentru polipropilena, 26% pentru LDPE si 40% pentru HDPE, coroborate cu o diminuare a cererii.

Potrivit reprezentantilor companiei, in aceasta perioada, compania va asigura din stoc livrarile de polietilene de joasa si inalta densitate si va mentine in functiune instalatia de polipropilena, Rompetrol Petrochemicals fiind singurul producator de polipropilena din Romania.

Pentru a nu afecta relatiile cu clientii, bancile si ceilalti colaboratori, angajatii din departamentele Comercial, Financiar si Control al Calitatii vor lucra in regim normal, iar o parte din personalul din productie va asigura siguranta si conservarea instalatiilor in vederea repornirii.

De asemenea, Rompetrol Petrochemicals va continua dezvoltarea planurilor de investitii, obiectul principal fiind repornirea instalatiei de piroliza care va asigura materia prima necesara instalatiilor de LDPE si HDPE.

Nivelul investitiilor companiei in 2008 este estimat la 9,5 milioane dolari, in timp ce totalul acestora pentru perioada 2003-2007 se ridica la peste 67 milioane dolari.

Potrivit companiei, instalatiile de polietilene de joasa si inalta densitate au o capacitate nominala de 60.000 de tone si au intrat in conservare in 1996 ca urmare a lipsei de materie prima – etilena. Pentru modernizarea si repornirea acestora dar si pentru construirea unui terminal marin de gaze lichefiate, compania a alocat peste 30 milioane dolari in 2006 (LDPE) si peste 14,5 milioane dolari in 2007 (HDPE).

In prezent, compania are un numar de 531 de angajati, iar in primele noua luni ale anului a consemnat o cifra de afaceri de aproximativ 300 milioane dolari, in crestere cu 61% fata de perioada similara din 2007.

Ratingul The Rompetrol Group, coborat de Fitch

Ratingul The Rompetrol Group, coborat de FitchAgentia de evaluare financiara Fitch a coborat de la 'stabila' la 'negativa' perspectiva ratingului The Rompetrol Group, controlat de firma KazMunaiGaz din Kazahstan, argumentand decizia prin lichiditatea slaba generata de activitatea de baza si profitabilitatea scazuta din primele 9 luni.

Totodata, Fitch a mentinut ratingul pentru credite in valuta pe termen lung acordat grupului la B+.

Inrautatirea perspectivei grupului se datoreaza fluxului slab de lichiditate din activitatea de baza si profitului mic obtinut dupa primele noua luni ale acestui an, ponderii mari a imprumuturilor in investitiile companiei, acoperirea la limita a necesarului da bani pentru plata dobanzilor si riscului ridicat de refinantare pe termen scurt, pe fondul unei lichiditati slabe a companiei, sustine Fitch.

Ratingul acordat The Rompetrol Group reflecta capacitatea slaba a companiei de a-si rambursa singura creditele, contrabalansata de legaturile puternice strategice si operationale cu compania-mama din Kazahstan, KazMunaiGaz, care beneficiaza de un rating mai bun ('BBB-'/'F3', cu perspectiva negativa).

De asemenea, ratingul reflecta sustinerea din partea KazMunaiGaz si din partea actionarului minoritar Rompetrol Holding SA, sub forma imprumuturilor acordate de actionari, in prezent situate la 533 milioane de dolari. Pe viitor, Fitch se asteaptata ca volumul acestor credite de la actionari sa se mareasca.

Fitch se asteapta ca fluxul de lichiditati sa fie la un nivel negativ in 2008, date fiind fondurile mici generate de operatiuni si cheltuielile semnificative de capital. Rompetrol si-a propus sa majoreze cheltuielile de capital in perioada 2009-2013 pana la 1 miliard de dolari pentru a moderniza rafinaria Petromidia, a creste productia anuala de la 4 la 5 milioane de tone pana in 2010 si a extinde operatiunile de distributie in Romania si tarile vecine.

Pe fondul conditiilor din piata si a nivelului datoriei Rompetrol, unele proiecte aditionale ar putea fi incluse in planul cheltuielilor de capital ale companiei, sustine Fitch. The Rompetrol Group intentioneaza sa isi finanteze aceste cheltuieli din fluxurile de capital din operatiuni si imprumuturi suplimentare de la actionari.

Lichiditatea companiei ramane restransa, cu un volum al datoriei pe termen scurt de 800 milioane dolari, ajuns la scadenta la finalul lunii septembrie 2008 si care depaseste nivelul numerarului si al resurselor inca netrase. Prin urmare, compania depinde de innoirea capacitatilor de comert si capital in lucru, in conditiile dificile de finantare, sau de noi imprumuturi de la actionarul majoritar pentru a-si finanta obligatiile.

Rompetrol planuieste sa-si refinanteze o parte importanta din datoria pe termen scurt cu un imprumut sindicalizat in valoare de un miliard de dolari, contractat in prima parte din 2009.

Fitch subliniaza ca actionarul majoritar nu garanteaza datoria Rompetrol si ca nu exista, deocamdata, un plan de majorare a capitalului companiei.

Cu toate acestea, imprumuturile subordonate de la KazMunaiGaz reprezinta o optiune care poate fi utilizata pentru a creste lichiditatea companiei.

Legaturile operationale intre companie si actionarul majoritar kazah au devenit mai stranse dupa ce, din primul semestru al lui 2008, KazMunaiGaz a inceput sa furnizeze mare parte din necesarul de petrol pentru afacerea de rafinare a Rompetrol, cu termene de plata avantajoase.

In 10 octombrie, Fitch coborase de la 'pozitiva' la 'stabila' perspectiva ratingului 'B+' pentru credite pe termen lung al The Rompetrol Group, condus de Dinu Patriciu, ca urmare a expunerii constante la riscurile de refinantare.

'Criza nu a ajuns inca la consumator'

'Criza nu a ajuns inca la consumator'Compania petroliera Rompetrol, controlata de KazMunaiGaz din Kazakhstan, anunta in urma cu o luna ca nu este afectata de criza economica si ca a inregistrat o crestere a vanzarilor cu 7-8% in septembrie-octombrie 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Criza nu a ajuns inca la consumator. Dar va ajunge la un moment dat. Rompetrol a inregistrat o crestere a vanzarilor cu 7-8% in septembrie-octombrie anul acesta fata de aceeasi perioada a anului trecut, in cuantumul cresterii pietei. Insa aprecierea leului fata de dolar este o problema", a declarat, citat de NewsIn, Eric Kish, vicepresedintele pe probleme de retail al Grupului Rompetrol.

Potrivit lui Eric Kish, cheltuielile financiare ale companiei ar trebui sa scada, pentru ca scade si nevoia de capital de lucru.