1 / 7

95% din creditele pe retail sunt blocate

Bancile au blocat in prezent 95% din creditele pe retail si 90% din creditele acordate companiilor, situatie coroborata cu cresterea accelerata a ratelor de credite neperformante de la 2-3% pana la 10-15%, a explicat Dragos Cabat, presedintele CFA Romania (foto), in cadrul celei de-a treia editii a evenimentului Romania Retail Forum, organizat de Mediafax.

“Aceasta situatie va duce la linii de finantare blocate, multe dintre proiectele de investitii urmand sa fie amanate”, spune Dragos Cabat.

Potrivit acestuia, criza financiara va genera in urmatorii ani o scadere a cererii, fiind necesara astfel o ajustare a dimensiunii activitatii de retail si producere a bunurilor de consum.

“Este clar ca se intampla lucruri. Fapt observat si de straini. Astfel, consumatorii americani si-au redus cheltuielile cu 60%. Scaderea cererii va duce implicit si la o ajustare a dimensiunii spatiilor de retail. Cu toate acestea, cred ca momentul de criza reprezinta si o oportunitate pentru cei adaptati mediului concurential, acestia avand numai de castigat”, crede Cabat.

“Retailerii trebuie sa gaseasca solutii inovatoare de finantare si atragere a clientilor. Sa mearga pe segmente de public ce vor consuma mult. In conditiile in care consumul se afla in scadere, vom avea nevoie de aproximativ 2 pana la 3 ani pana vom intra din nou pe un palier de crestere”, adauga Cabat.

Printre solutiile propuse de presedintele CFA au fost reducerea marjelor de profit, adaptarea spatiilor de vanzare la noile conditii de piata, finantarea catre si de la furnizori, in lipsa finantarii din sistemul bancar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri