Nokia trimite 100 de oameni in somaj tehnic

Nokia trimite 100 de oameni in somaj tehnicNokia Jucu a trimis ieri peste 100 de oameni in somaj tehnic, aceasta fiind prima masura de comprimare a activitatii, chiar la patru zile dupa ce reprezentantii Nokia Romania il asigurau pe presedintele Basescu ca nu este afectata de criza economica.

Marti, oamenii ce trebuiau sa intre in tura de dimineata, adica 104 angajati, au fost anuntati ca vor intra in somaj ethnic, potrivit Clujeanul. Ei erau angajati de doua firme subcontractoare Nokia si lucrau la banda, adica la asamblarea de telefoane mobile. Conform purtatorului de cuvant al Nokia Jucu, Monica Alb, acestia nu sunt considerati angajati ai Nokia.

"Datorita caracterului sezonier al activitatilor din industria producatoare de dispozitive mobile, Nokia are contracte in desfasurare cu agentii de plasare a fortei de munca ce asigura personal temporar pentru toate fabricile Nokia. Este si cazul fabricii din Cluj. Numarul personalului temporar din exterior fluctueaza in functie de sezon - este mersul normal al afacerilor. Datorita caracterului sezonier al productiei in aceasta perioada, nu solicitam personal provenit din agentii externe de plasare a fortei de munca”, spune Monica Alb, Communications Manager, Nokia Romania.

In prezent, Nokia participa la o serie de intalniri cu agentiile care ofera personal sezonier din exterior, pentru a discuta necesitatile companiei privind resursele externe in viitorul apropiat. “Acordul cadru si colaborarea cu agentiile va continua si, in functie de necesitatile noastre, acestea ne vor asigura personalul necesar”, adauga Monica Alb.

Harta Crizei Economice


De asemenea, conducerea Nokia Romania a anuntat, ieri, ca va opri productia de la fabrica din Jucu in perioada sarbatorilor de iarna, intre 22 decembrie si 5 ianuarie, pentru a permite angajatilor sa se odihneasca mai mult.

"Conducerea fabricii a decis anul acesta sa opreasca productia intre 22 decembrie 2008 si 5 ianuarie 2009, pentru a permite angajatilor sa petreaca mai mult timp alaturi de familiile lor si sa se odihneasca, pentru a fi pregatiti sa faca fata provocarilor din 2009”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de Monica Alb.

La sfarsitul saptamanii trecute, directorul general al Nokia Romania, John Guerry, a afirmat ca nu exista probleme cu afacerea concernului finlandez in Romania si a tinut sa respinga unele zvonuri potrivit carora Nokia ar cere sprijinul statului pentru a face fata crizei economice. "Nu am cerut statului asistenta si nici nu avem de gand", a spus Guerry.

Directorul Nokia Romania a facut aceste precizari in urma unei vizite la Jucu a presedintelui Traian Basescu. La randul sau, presedintele a spus, dupa vizita la fabrica Nokia, ca aceasta companie nu este afectata semnificativ de criza economica mondiala, dar ca este nevoie, totusi, de un parteneriat solid intre administratie si sindicat pentru a mentine locurile de munca.

"Ceea ce am aflat ma bucura. Nokia va continua sa creasca si anul viitor, nu va fi afectata consistent de criza. Locurile de munca pe perioada nelimitata sunt sigure si ramane de facut un singur lucru esential: un parteneriat solid intre sindicat si management pentru ca aceasta perioada dificila sa nu afecteze locurile de munca", a declarat presedintele Traian Basescu, dupa o intalnire cu conducerea Nokia Romania, potrivit NewsIn.

Gigantul Michelin trimite mii de angajati acasa

Gigantul Michelin trimite mii de angajati acasaFabricile detinute de Michelin in Romania isi vor opri lucrul incepand cu 12 decembrie si vor relua activitatea in ianuarie, urmand ca in afara zilelor de sarbatori legale muncitorii sa fie trimisi in somaj tehnic.

Management-ul companiei franceze Michelin, al doilea producator de anvelope din lume, a spus intr-un comunicat de presa ca aceasta decizie vine pe fondul scaderii vanzarilor de anvelope la nivel global.

Michelin are trei fabrici in Romania, una la Floresti si alte doua la Zalau (Silvania si RomSteel Cord). In cazul fabricii de la Floresti, productia se indreapta majoritar in Statele Unite ale Americii, o piata puternic afectata de criza financiara.

Cei peste 3.400 de salariati ai fabricilor vor primi doar 75% din salariu pe perioada in care productia va fi oprita. Grupul francez si-a redus productia la nivel international, iar compania spune ca data redeschiderii productiei in cele trei fabrici va fi anuntata in zilele urmatoare.

Michelin a raportat o scadere a profitului operational pe primul semestru de 17,8%, la 708 milioane de euro, pe fondul unui mediu economic dur. Profitul operational s-a situat sub estimarile analistilor, chestionati de Reuters Estimates, de 786,5 milioane de euro. Michelin a mai raportat o reducere a obiectivelor legate de profit pentru anul 2008, cauzata si de impactul cresterii pretului materiilor brute.

Unda crizei de prelungeste la Dacia

Unda crizei de prelungeste la DaciaSituatia a aproximativ 600 de angajati de la uzina de automobile Dacia care lucreaza cu contracte de munca pe perioada determinata va fi discutata in luna decembrie, cand administratia va stabili daca le va prelungi sau nu contractele acestor muncitori, informeaza NewsIn.

Chiar daca administratia uzinei a precizat in mai multe randuri ca nu se pune problema unor disponibilizari, purtatorul de cuvant de la Dacia, Silviu Sepciu, a declarat marti ca la sfarsitul anului se va discuta daca vor fi prelungite cele aproximativ 600 de contracte.

"Se va lua o decizie la inceputul lunii decembrie daca aceste contracte pe perioada determinata se vor prelungi sau nu. Dacia a facut angajari atat in 2007, cat si in 2008, dar au fost salariati care au fost angajati de la bun inceput pe o perioada de sase luni sau un an. Pentru cei ale caror contracte expira pe 31 decembrie se va lua o decizie in functie de evolutia pietei auto. Masura pe care am luat-o de a intrerupe productia, pentru a adapta fabricatia la cererea comerciala, ne-a permis sa mentinem numarul de salariati" a declarat purtatorul de cuvant de la Dacia, Silviu Sepciu.

Contractele a circa 600 de muncitori, dintr-un total de 2.800 de angajati temporar, expira la 31 decembrie 2008. Pe parcursul anului 2008, uzina Dacia a transformat 960 de contracte pe perioada determinata in contracte pe perioada nedeterminata, 100 dintre acestea urmand sa fie puse in aplicare chiar in luna decembrie, a mai spus Sepciu.

Referitor la prima de Craciun, Silviu Sepciu a precizat ca cei aproape 14.000 de salariati isi vor primi integral acest bonus prevazut in contractul colectiv de munca negociat de sindicat.

Dacia si-a intrerupt productia in perioada 20 noiembrie - 7 decembrie 2008, ca urmare a degradarii situatiei pe pietele auto atat la export, cat mai ales pe principala sa piata, Romania. Doar activitatea centrului CKD va continua in aceasta perioada.

Potrivit estimarilor sindicatului, in fiecare zi merg la serviciu in aceasta perioada in jur de 3.000 de angajati, dintr-un total de 14.000 de salariati. In cele 17 zile de vacanta fortata in care se vor afla aproximativ 11.000 de angajati, vor fi nevoiti sa stea acasa si salariatii societatilor furnizoare de componente catre uzina de automobile din Mioveni. Este vorba de societatile Leoni Mioveni, Leoni Pitesti, Johnson Control, Euro APS, Cortubi, Metal Impex, Maxiro, Piroux SRL, Matrice Dacia, Presate Dacia, Eurest SRL si A.S.I. (furnizor punti).