Deal-uri abandonate in 2008

Deal-uri abandonate in 2008Volumul total al fuziunilor si achizitiilor se ridica la 2,89 trilioane de dolari, cel mai slab nivel inregistrat din 2005, potrivit datelor preliminare publicate de Thomson Reuters. Cel mai dramatic semn al caderii pietei de M&A este reprezentat de numarul de tranzactii abandonate – mai mult de 1100 – in timp ce in anul 2007 au fost inghetate 870 de achizitii.

Volumul de fuziuni si achizitii a scazut cu 44% in trimestrul al patrulea, adica cel mai slab trimestru din ultimii patru ani.

Numarul redus de tranzactii din 2008 a dus la o scadere drastica a comisioanelor pentru consiliere primite de bancherii de investitii, in declin cu 32% in 2008 comparativ cu anul trecut.

Piata de M&A a cunoscut in 2008 o contractie in majoritatea regiunilor, cu doua mari exceptii: China si Brazilia au inregistrat cresteri pentru volumul valoric al tranzactiilor de 25%, respective 98%, comparativ cu 2007.

Valoarea tranzactiilor a scazut in 2008 cu 38% in Statele Unite, in Europa cu 29%, iar in Asia-Pacific cu 12 procente.

Scadere a pietei de M&A in Romania

Scadere a pietei de M&A in RomaniaSi in Romania, volumul valoric al tranzactiilor de achizitii fuziuni a inregistrat o contractie in 2008 comparativ cu 2007. Specialistii din investment banking estimeaza o scadere si in ceea ce priveste numarul real al tranzactiilor.

Valoarea fuziunilor si achizitiilor incheiate in Romania in primele noua luni ale acestui an a ajuns la 1,426 miliarde de dolari, dupa un trimestru al treilea, cu un total de 126 milioane de euro, mai slab decat T3 din 2007, potrivit calculelor Wall-Street.

„Este mai mult ca sigur ca volumul valoric al tranzactiilor de achizitii fuziuni se va contrage mai mult in 2009 fata de 2008, dar eu cred ca numarul efectiv al tranzactiilor va creste. Motivele sunt evidente, toate fiind relationate cu criza financiara globala si impactul sau negativ in economia romaneasca”, a declarat, pentru Wall-Street, Ciprian Paltineanu (foto), seful UniCredit CA IB Romania.

El crede ca mai multi antreprenori si investitori vor fi fortati sa isi vanda participatiile (nu neaparat majoritare) in companiile romanesti, dar o vor face la evaluari semnificativ mai scazute decat cele de anul acesta sau 2007, astfel incat, in valoare neta, volumul valoric al tranzactiilor va scadea.

„In piata de investment banking (lato senso, nu neaparat doar M&A), ma astept ca anul 2009 sa fie anul restructurarilor corporatiste (executate sau de proprietarii existenti sau - daca nu - de investitori specializati in achizitii distressed) si al tranzactiilor PTP ("public-to-private": achizitii urmate eventual de pe pietele de capital urmate in cele mai multe ori de delistari)”, a mai spus Paltineanu.

Numarul de tranzactii, cat si dimensiunea acestora au scazut in 2008 fata de 2007. Bancherii de investitii consultati de Wall-Street spun ca impactul crizei financiare se resimte si pe piata de M&A din Romania.

“Totul se circumscrie situatiei de pe pietele financiare internationale – e un sentiment generalizat de asteptare din partea tuturor jucatorilor. In momente de incertitudine, cum traim astazi, putini sunt cei care fac miscari strategice, asa cum e o tranzactie de M&A. Asteptarea de acum pregateste insa, cred eu, un val de tranzactii dupa ce se mai linistesc apele – noi simtim deja aceasta boare”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu, partener principal la una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, Capital Partners.

Doru Lionachescu remarca cum criza internationala incepe sa fie resimtita in piata de M&A din Romania, fiind posibil sa urmeze o lunga perioada de tatonare nehotarata, atat din partea vanzatorilor, cat si a cumparatorilor. “Pe de alta parte, teoria spune ca in astfel de momente se creeaza premisele unor oportunitati de achizitii fenomenale, vom vedea cum si cand se va concretiza in Romania”, enunta Lionachescu.

Top 10 tranzactii pe plan mondial (I)

Top 10 tranzactii pe plan mondial (I)Lista urmatoare ierarhizeaza cele mai mari 10 fuziuni si achizitii de pe plan mondial, in functie de volumul valoric, potrivit datelor Thomson Reuters.

1. Preluarea producatorului de tigarete Philip Morris International de catre actionari, intr-o tranzactie estimata la 113 miliarde de dolari. De asemenea, Philip Morris International a cumparat in 2008 rivalul Rothmans Inc, pentru 2 miliarde dolari canadieni, in cadrul unei tranzactii prin care a preluat controlul celui de al doilea producator de tigarete din Canada.

2.
Tranzactia prin care Belgienii de la InBev au preluat producatorul american de bere Anheuser-Busch, care detine jumatate din piata americana de bere, pentru suma de 60,4 de miliarde de dolari . Pentru realizarea acestei tranzactii, InBev a apelat la consiliere financiara din partea bancilor JP Morgan Chase si Lazard.

3. Bank of America a platit 48,8 miliarde de dolari pentru achizitia Merrill Lynch. Bank of America a platit 29 dolari/actiune catre Merrill, desi actiunile acestei se vindeau pentru 50 de dolari, in mai si pentru 90 de dolari, la inceputul lui ianuarie 2007. Merrill Lynch a suferit deprecieri de active ce depasesc 40 miliarde dolari, de pe urma crizei creditelor.

4. Compania farmaceutica elvetiana Roche Holding a cumparat toate actiunile companiei partenere americane Genentech Inc pentru 43,7 miliarde de dolari. Inainte de tranzactie, Roche detinea deja 55,9 % din Genentech. Marile companii farmaceutice au beneficiat in ultima perioada de siguranta fiscala datorita investitorilor ce au cautat refugiu impotriva unor sectoare precum cel financiar, desi au inca probleme din cauza competitiei in crestere.

Top 10 tranzactii pe plan mondial (II)

Top 10 tranzactii pe plan mondial (II)5. Preluarea de catre un grup de actionari a gigantul media Time Warner Inc, care detine CNN, Time Inc si studiourile de filmare Warner Bros, intr-o tranzactie estimata la 42,1 miliarde de dolari.

6.
Verizon Wireless a cumparat Alltel pentru 28,1 miliarde de dolari (18,2 miliarde euro), devenind, astfel, cel mai mare furnizor de Internet din Statele Unite, luand locul companiei AT&T. Verizon Wireless, care era detinut in proportie de 45% de catre Vodafone, a platit pentru Alltel suma de 5,9 miliarde de dolari (3,8 miliarde euro) si a preluat din datoriile firmei, in valoare de 22,2 miliarde de dolari (14,4 miliarde euro).

7. Compania farmaceutica Novartis AG a cumparat in 2008 participatia de 77% detinuta de Nestle AG in cadrul companiei Alcon pentru 27,7 miliarde dolari, pentru a sustine dezvoltarea sectorului oftalmologic.

8.
Royal Bank of Scotland Group a fost nationalizata de guvernul britanic, in schimbul unui ajutor financiar de 26,1 miliarde de dolari.

9. Banca britanica Lloyds TSB a preluat grupul HBOS, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, tranzactie intermediata de guvernul britanic si evaluata la 25,4 miliarde de dolari.

10.
Compania americana Mars a cumparat cel mai mare producator de guma de mestecat din Statele Unite, Wm Wrigley Jr Co, pentru 23,2 de miliarde de dolari.

Top 10 tranzactii in Romania (I)

Top 10 tranzactii in Romania (I)Tranzactiile prind prima pagina a publicatiilor de business din intreaga lume, inclusiv in Romania. Cele mai 'tari' 10 de dealuri corporate din 2008, sunt urmatoarele, luand in considerare doua criterii: valoarea tranzactiilor si impactul avut in piata de profil:

Locul 1: Asiban-Groupama


Preluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro, ocupa prima pozitie in ierarhia celor mai importante 20 de tranzactii din 2008, aceasta fiind si cea mai mare tranzactie din istoria pietei asigurarilor din Romania.

Grupul francez de asigurari Groupama a platit actionarilor BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca.

Locul 2: VIG - Unita

A doua mare tranzactie corporate provine din asigurari. Vienna Insurance Group a ajuns la un acord cu Uniqa Austria Group, in ceea ce priveste preluarea integrala a asiguratorului romanesc Unita de catre Uniqa. Grupul austriac Uniqa a platit circa 230 milioane de euro pentru societatea Unita, daca pretul a fost stabilit pe baza unui raport similar cu cel al asiguratorului Asiban, au spus surse apropiate afacerii.

Locul 3: Heineken - Bere Mures

Cea mai mare tranzactie incheiata anul acesta in FMCG a fost realizata de grupul olandez Heineken, care a cumparat producatorul roman de bere Bere Mures. Tranzactia va intari pozitia de lider de piata pentru Heineken in Romania, prin cresterea cotei de piata pana la 31%. Potrivit unor surse din piata de profil, valoarea tranzactiei depaseste 150 milioane de euro. Bere Mures are o capacitate de productie de 1,6 milioane hectolitri, potrivit Heineken.

Locul 4: Advent - LaborMed

A patra mare tranzactie din primul semestru si cea mai mare care a implicat si un fond de private equity a fost incheiata de fondul american de private equity Advent, care a preluat, prin intermediul firmei Eurogenerics, producatorul roman de medicamente LaborMed. Advent, un specialist al tranzactiilor in piata pharma, a platit pentru LaborMed 123 milioane de euro.

Top 10 tranzactii in Romania (II)

Top 10 tranzactii in Romania (II)Locul 5: Lactalis - LaDorna

Jean Valvis, presedintele producatorului de lactate LaDorna, a incheiat in luna aprilie vanzarea companiei pe care o conduce catre producatorul francez Lactalis, printr-o tranzactie evaluata de presa la circa 100 de milioane de euro.

Grupul Lactalis a cumparat divizia de lactate a LaDorna, cu scopul de a-si extinde zonele de colectare a lapteluri si de a investi pe piata locala, mai ales in conditiile identificarii unui potential mare de crestere a pietei de profil, informatiilor emise de companie.

Locul 6: PPF Investments - Ardaf si RAI

Generali PPF Holding cumpara la pachet societatile Ardaf si RAI printr-un acord incheiat cu actualul actionar majoritar, fondul de investitii PPF Investments, tranzactie in urma careia va controla 72,7% din Ardaf si 99,9% din RAI.

Fondul de investitii PPF Investments a incasat circa 80 milioane euro din vanzarea la pachet a societatilor romanesti de asigurari Ardaf si Rai catre Generali PPF Holding, dublu fata de investitia initiala, au spus surse din piata.

Locul 7: DHL - Cargus

Compania germana DHL a cumparat integral firma de curierat intern Cargus, valoarea tranzactiei fiind estimata la 50 de milioane de euro, au declarat, pentru Wall-Street, atat surse din piata de profil, cat si mai multi consultanti financiari.

Locul 8: New Europe Property Investments - IGD

Compania de investitii New Europe Property Investments, inregistrata in Insula Man, a cumparat doua firme, care detin impreuna 18 proprietati in diferite orase din Romania, de la o companie din cadrul grupului Avrig 35, pretul net al investitiei, dupa scaderea datoriilor, fiind de circa 46,3 milioane euro.

Locul 9: Piraeus Bank - Capital Partners

Cei patru parteneri ai casei de investitii Capital Partners, Doru Lionachescu, Victor Capitanu, Andrei Diaconescu si Vlad Busila au vandut 51% din casa de investitii Capital Partners, in tranzactia anului de pe piata consultantei financiare. Valoarea deal-ului a fost de 32 de milioane de euro, iar cumparatorul a fost divizia de investitii a grupului elen Piraeus.

Totusi, actionarii Capital Partners prefera amanarea finalizarii deal-ului, in contextul crizei financiare actuale, “asocierea cu o banca (cele mai afectate institutii) pierzandu-si insa din incarcatura pragmatic-lingvistica”, potrivit unui articol publicat de revista Money Express.

Locul 10: Enterprise Investors - Simcor Oradea

Producatorul si distribuitorul de materiale de constructii Macon Deva a cumparat de pe Bursa pachetele de 53,34% din actiunile Simcor Oradea si 40% din Simbeton. Tranzactia se ridica la 53 de milioane de euro.

2008 - anul tranzitiei in M&A

2008 - anul tranzitiei in M&AIn opinia lui Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, cele mai spectaculoase tranzactii ale anului 2008 sunt urmatoarele:

  • Vanzarea Labormed catre Advent. O tranzactie efectuata la maximul pietei (signing Decembrie 2007, closing in Februarie 2008), un exit spectaculos pentru vanzatori.
  • Vanzarea Simcor Oradea catre Macon Deva (Enterprise Investors). O consolidare a pietei materialelor de constructie pentru cumparator, un exit spectaculos pentru vanzatori.
  • Vanzarea HVB Banca pentru Locuinte catre actionarii Raiffeisen Banca pentru Locuinte. O consolidare a sectorului bancilor de economisire-creditare, sector care se asteapta sa creasca impresionant in conditiile unei piete imobiliare cu preturi stabile sau in scadere, cat si a obtinerii unor subventii relevante de la stat.

„Cu toate acestea, as caracteriza anul 2008, prin prisma pietei locale de fuziuni si achizitii, ca anul tranzitiei de la maximele pietei la o prudenta putin discriminatorie. Este un apel de desteptare, un wake-up call, care ne face sa constientizam nevoia unei reasezari a parametrilor de evaluare pe considerente reale, nu fictionale, de business”, incheie Paltineanu.