1 / 5

Bancile isi cresc dobanzile, fapt ce va duce multe firme spre faliment

“Multe banci multinationale sustin, de multe ori fatis, in detrimentul companiilor romanesti, companiile din tara de origine, care sunt active in Romania. Conditiile de creditare sunt mult mai bune pentru companiile multinationale”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Marcel Barbut, proprietarul producatorului de materiale de constructii.

Mai mult, Barbut semnaleaza un alt fenomen ce a provocat scaderea creditarii pe segmentul corporate din Romania: dupa ce RoBor s-a dublat, bancile isi cresc si marjele “fara menajamente sau negociere, fapt ce va conduce multe firme spre faliment”. Toate acestea, spune Barbut, in timp ce tarile dezvoltate din Uniunea Europeana scad dobanzile pentru a ajuta firmele sa supravietuiasca crizei, in timp ce, pentru multe companii romanesti, in acest moment, creditarea in euro practic nu mai exista.

Circa 35-40% din firmele de constructii risca falimentul in cazul in care sectorul de profil din Romania nu va beneficia urgent de finantarea proiectelor din domeniu, declara recent presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Potrivit acestuia, piata constructiilor ar putea inregistra, in aceste conditii, in 2009, o comprimare de pana la 80-85% din valoarea de anul trecut, sau o crestere de pana la 10% in conditiile adoptarii unor masuri urgente.

Proprietarul AdePlast da si un exemplu concret. La un calcul simplu, Euribor la 1 luna este de 1.493% plus o marja de 3%, astfel incat dobanda totala este de 4,493%. Robor la 1 luna este de 15,21% plus o marja egala de 3%, iar dobanda totala ajunge la 18,21%. “Diferenta de dobanda este catastrofala, iar o firma mica poate ajunge efectiv la faliment. Nu este cazul nostru, dar multe firme autohtone vor disparea pe capete si din acest motiv as vrea sa trag un semnal de alarma, care sa aiba ecou in zona bancara”, explica Barbut.

Potrivit fondatorului companiei, AdePlast nu se afla in situatia sa aiba nevoie de ajutor. “Suntem o companie puternica si vom supravietui si in aceste conditii, dar consideram ca ar fi normal sa se intervina ca RoBor sa coboare la o valoare apropiata de Euribor, pentru a avea aceleasi conditii de imprumut sau rambursare a creditelor cu a companiilor din statele Uniunii Europene”, explica Barbut.

Editorial: Nationalismul economic, la noi si la ei

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri