Patriciu: 80% din birocrati ar trebui 'dati afara'

Patriciu: 80% din birocrati ar trebui 'dati afara'„Economia romaneasca are gripa si a fost tratata cu aspirina. Guvernul nu a adoptat nicio masura in fata crizei economice. Nu cu 20%, ci cu 80% ar trebui diminuat numarul bugetarilor, la nivel local si central. Adica 4 din 5 birocrati ar trebui dati afara, si asta inseamna sa economisesti 8,5 miliarde de euro anual, dupa care vi si faci investitii. Ei consuma foarte mult”, a declarat Dinu Patriciu, potrivit NewsIn.

Dinu Patriciu a mai spus ca, din 1990 si pana acum, avem de trei ori mai multi birocrati.

Guvernul a decis reducerea cu 20% a posturilor din administratia centrala, in sedinta Executivului din 22 ianuarie 2009, a anuntat la acea data Realitatea TV.

Rompetrol nu va face disponibilizari in 2009

Rompetrol nu va face disponibilizari in 2009Grupul Rompetrol nu va face disponibilizari si nici nu va derula programe de plecare voluntara in acest an, a declarat Dinu Patriciu.

"Nu mai facem disponibilizari si in acest an. Nici programe de plecare voluntare nu avem in plan. Au fost facute restructurari anul trecut, acelea raman", a explicat omul de afaceri Dinu Patriciu.

Anul trecut, programul de restructurare a Rompetrol prevedea restructurarea a 2.000 de salariati pana la sfarsitul lui 2008, acestia urmand sa primeasca cel putin sase salarii medii nete, potrivit declaratiilor facute in octombrie 2008, in cadrul unei conferinte de presa, la Alma Ata (Kazakhstan) de catre Dinu Patriciu.

In Romania, Rompetrol opereaza peste 450 de benzinarii.

Grupul Rompetrol NV. este o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, desfasurandu-si activitatea in 13 tari si cu majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei.

Grupul Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in operatiuni aditionale - explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.

'Nu sunt interesat de resursele de titei si gaze din Marea Neagra'

'Nu sunt interesat de resursele de titei si gaze din Marea Neagra'Omul de afaceri Dinu Patriciu spune ca nu este interesat de resursele de titei si gaze naturale din Marea Neagra si ca nu va participa la licitatiile care ar urma sa fie organizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).

"Cand compania Sterling cauta capital, m-am numarat printre cei care au primit datele pentru a investi in aceasta afacere. Dar nu am investit in aceasta afacere pentru ca nu credeam in ea. si asta pentru ca stiam ca aceste cantitati erau prea mici. Nu m-a interesat. Ei le-au oferit celor interesati sa investeasca. Ne-am hotarat sa nu investim", a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu sambata seara, intr-o emisiune la postul de televiziune Realitatea TV.

Acesta a mai spus ca, potrivit datelor care i-au fost furnizate de catre specialisti, in platforma continentala din Marea Neagra ar exista numai 10 miliarde metri cubi gaze si 5-10 milioane tone titei, adica resurse mult prea mici fata de consumul anual.

"Ne aflam in fata unei diversiuni. Am fost cu totii entuziasmati de verdictul de la Haga. Cu totii am vazut-o ca o victorie, dupa care ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati aceasta tara in urmatoarele decenii. Realitatea e alta - specialistii au aratat-o - vorbele au fost luate de valul entuziasmului. Acolo sunt intre 5 si 10 milioane de tone de titei, adica intre o treime si doua treimi din consumul anual al Romaniei si care pot fi exploatati in 5-20 ani. si gaze, 10 miliarde de metri cubi de gaze, care pot fi exploatate in proportie de 80%, daca esti norocos", a mai spus Dinu Patriciu.

'Sterling face o afacere proasta'

'Sterling face o afacere proasta'Dinu Patriciu a subliniat ca valoarea acelor zacaminte este de cateva zeci de milioane de dolari, dar in pamant, ele nu sunt scoase. Suma este nesemnificativa fata de nivelul consumului.

"Romania are rezerve enorme, la mare adancime, in zona on-shore insa, si nu off-shore, dar explorarea lor costa foarte mult", a precizat omul de afaceri, motiv pentru care nimeni nu a explorat in acea zona in ultimii 20 de ani, deoarece "ne grabeam sa scoatem ceea ce era la indemana, si nici nu aveam tehnologiile necesare".

"Din punctul meu de vedere, compania Sterling face o afacere proasta", a afirmat Patriciu.

Potrivit datelor ANRM, in acele zacaminte ar exista 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol.