Preluarea unei companii in faliment, proiect pe termen mediu si lung

Preluarea unei companii in faliment, proiect pe termen mediu si lung“Exista cazuri de vanzari ale unor afaceri puternic afectate de criza, multe grupuri isi vand liniile de business care nu au legatura cu activitatea lor de baza. Piata este insa in acest moment in asteptare”, a declarat Ioana Racoti, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Ea nu exclude posibilitatea ca fondurile de investitii sa fie interesate de oportunitati de afaceri intr-o piata afectata de criza, insa subliniaza ca acesti investitori financiari fac in general investitii cu grad redus de risc care sa ofere un grad sporit de siguranta investitorilor lor. “Preluarea unei companii in faliment, restructurarea si aducerea ei la un nivel care sa genereze profit sunt proiecte pe termen mediu si lung si cu grad de recuperare a investitiei scazut, nu foarte atractive pentru fondurile de investitiii care au activat pana in acest moment pe piata noastra”, enunta Racoti.

ZRP a inregistrat in anul 2008 o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 50% fata de cea a anului precedent, depasind cresterea previzionata de 25-30%. Pentru anul 2009, avand in vedere contextul economic actual, compania si-a revizuit estimarea initiala si anticipeaza o mentinere a cifrei de afaceri la nivelul anului trecut, fara a inregistra scaderi.

Din cifra de afaceri totala companiei, aproximativ 20% reprezinta venituri din activitatea de M&A (fuziuni si achizitii), insa exista dosare complexe cu componenta de M&A care nu intra in procentul mentionat.

Compania a acordat asistenta juridica in cadrul unui numar semnificativ de tranzactii, avand o mare diversitate atat din punct de vedere al valorii acestora, cat si din punctul de vedere al problematicii abordate. Dintre acestea, zece proiecte au fost de majora importanta, valoarea acestora variind intre 500.000 de euro si 1,5 miliarde de euro, in cadrul unui proiect inca nefinalizat.

“De asemenea, in cursul anului 2008 am continuat sa acordam asistenta juridica cu privire la tranzactii de M&A finalizate la sfarsitul anului 2007, fiind solicitati sa furnizam servicii juridice legate de implementarea respectivelor tranzactii si restructurarea societatilor preluate, cea mai relevanta tranzactie din aceasta categorie avand o valoare de aproximativ 60 milioane de euro”, a spus Ioana Racoti.

Potrivit Ioanei Racoti, anul 2008 a insemnat o consolidare a brandului ZRP, ca firma care ofera servicii integrate pe piata avocaturii de business, de la proiecte complexe de M&A, finantari si proiecte energetice pana la asistenta clientilor in litigii si arbitraje de drept comercial.

Piata de M&A in 2009 - in stand-by

Piata de M&A in 2009 - in stand-byDaca anul trecut piata locala de fuziuni si achizitii a fost caracterizata prin scadere, in opinia loanei Racoti, care a preluat conducerea companiei ZRP dupa numirea lui Catalin Predoiu in functia de ministru al Justitiei, 2009 va fi in stand-by pentru sectorul de M&A.

Anul trecut vanzatorii au pierdut puterea in relatia buyer-seller, iar Racoti apreciaza ca
este dificil de indicat un astfel de moment cu exactitate matematica. “Au fost piete care au fost afectate de criza financiara mai devreme si altele mai tarziu, au fost cumparatori care au fost nevoiti sa renunte la proiecte in curs de derulare din cauza imposibilitatii de a obtine finantarea necesara, chiar daca piata pe care se derula tranzactia nu fusese direct afectata de criza”, enunta Ioana Racoti.

In opinia sa, volumul intalnirilor cu investitorii nu este in raport direct cu volumul tranzactiilor noi sau al solicitarilor de asistenta. “La sfarsitul anului 2008 am avut foarte multe intalniri cu investitori care evaluau influenta crizei financiare asupra proiectelor in derulare sau a celor pe care ar fi intentionat sa le demareze si care ne solicitau asistenta in astfel de evaluari”, explica sefa ZRP.

Racoti este de parere ca pietele din Europa de Est, mai putin mature decat cele din restul Europei, vor fi mai puternic afectate decat cele din urma de criza financiara si, din acest punct de vedere, este firesc ca aceste piete sa fie considerate de interes pentru investitorii doritori sa preia afaceri afectate de criza si sa le restructureze.

Cele mai importante doua tranzactii in care era implicata ZRP la sfarsitul anului 2008 se aflau intr-un proces de reevaluare de catre partile implicate si adaptare a tranzactiilor la noile conditii de piata. “Cresterea costurilor de finantare a achizitiilor determina cumparatorii sa isi modifice strategiile de preluare. Rolul creativ al avocatului de M&A devine in aceste conditii extrem de important”, spune Racoti.

In prezent, trei proiecte isi urmeaza cursul firesc, fiind in faze mai mult sau mai putin avansate de finalizare. De asemenea, mai multe proiecte, dintre care doua proiecte de valori extrem de importante, se afla intr-o faza de reevaluare a strategiei investitionale.

Cei mai importanti clienti din portofoliul Zamfirescu Racoti Predoiu, pe zona de M&A, activeaza in sectorul petrolier, industria extractiva, utilitati, industria materialelor de constructii, metalurgie neferoasa, aviatie, domeniul agricol, forestier si telecomunicatii.

Negocieri anulate si neanuntate public

Negocieri anulate si neanuntate publicChiar daca un studiu recent al Thomson Reuters releva ca valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor inghetate in ultimul trimestru din 2008 pe plan global este de 322 mld. dolari, egala cu valoarea deal-urilor incheiate in aceasta perioada, orice cifra avansata ar fi hazardata pentru piata locala.

“Au fost suspendate tranzactii care fusesera anuntate de catre partile implicate, fara ca valoarea acestora sa fie facuta publica, iar estimarea unei astfel de valori poate fi departe de realitate. Sa ne amintim de tranzactia prin care KazMunai Gaz a preluat Rompetrol si de valoarea estimata a tranzactiei, in aprecierea specialistilor si a presei, care s-a dovedit a fi destul de indepartata de valoarea comunicata ulterior de cumparator”, spune Ioana Racoti.

Mai mult decat atat, avocatul enunta ca au fost cu siguranta suspendate sau anulate negocieri care inca nu fusesera anuntate public, cu exceptia cazului in care vanzatorul organizeaza o procedura competitiva in cadrul careia invita investitori interesati sa depuna oferte de preluare, negocierile in cadrul tranzactiilor de M&A sunt in general aduse la cunostinta publicului intr-o faza avansata a negocierilor, in general in momentul in care partile au ajuns la un acord de principiu.

Deal-uri mici, dar complexe

Deal-uri mici, dar complexeTranzactiile de M&A sunt prin natura lor tranzactii complexe, presupunand atat echipe multidisciplinare, cat si avocati buni negociatori si avand solide cunostinte economice.

Astfel, Ioana Racoti comenteaza topurile intocmite cu privire la “tranzactia anului” sau “cele mai importante tranzactii ale anului”. In general, clasamentul are in vedere in principal valoarea tranzactiilor si nu complexitatea lor. Noi am intalnit in practica tranzactii de valoare mai mica decat cele care isi gasesc de obicei locul in astfel de clasamente, dar care ne-au solicitat mai mult efort si imaginatie”, spune Racoti.

Ea afirma ca sunt tranzactii in anumite domenii cu o legislatie tehnica si din acest motiv greu de asimilat de catre un avocat, sau tranzactii de domenii specifice, inregistrate in numar mic pe piata romaneasca, unde specialistii nu pot beneficia de experienta din proiectele anterioare, atat cele proprii, cat si ale altor consultanti.

„Din aceasta perpectiva va pot mentiona o tranzactie considerata de noi ca fiind extrem de complexa, prin care clientul asistat de noi a preluat un operator de curse charter activand pe piata locala si a achizitionat un numar de cinci aeronave destinate curselor comerciale de pasageri, respectiv a unei aeronave destinate exclusiv transportului aerian in regim VIP”, afirma Racoti.

Astfel, complexitatea tranzactiei a fost data nu atat de valoarea tranzactiei, importanta de altfel, cat de specificitatea pietei, de reglementarile multiple din domeniului aviatic si „de faptul ca implicarea intr-o prima tranzactie de un anumit tip te provoaca, dar iti ofera si mari satisfactii”.

Valoarea tranzactiilor pe piata de fuziuni si achizitii (M&A)
din Romania va ajunge in 2009 la 3 miliarde de euro, in scadere cu 50% fata de anul trecut, potrivit lui Marius Stancescu, presedintele Riff Holding International.

Potrivit Thomson Reuters, piata de M&A din Romania a avut anul trecut o valoare totala de 2,1 miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro), luand in considerare doar cele 86 tranzactii incheiate in perioada analizata.