IMM-urile sufera de lipsa de transparenta, dar ofera oportunitati

IMM-urile sufera de lipsa de transparenta, dar ofera oportunitatiSectorul IMM-urilor nu este monitorizat foarte atent in piata de fuziuni si achizitii, iar multe tranzactii nu sunt cuantificate. Investitorii directi vor astepta pana in vara sa incheie tranzactiile in cazul in care nu vor intalni o oportunitate foarte mare, iar valoarea deal-urilor pe segmentul IMM-urilor va fi cel putin la nivelul din 2008, existand reale posibilitati de crestere cu 25% fata de anul trecut, conform reprezentantilor Sequoia.

Astfel, IMM-urile au contribuit in 2009 cu aproximativ 16% in totalul pietei romanesti de M&A (fuziuni si achizitii), estimata la 6 miliarde de euro, potrivit companiei de consultanta Riff Holding International.

Solutii anti-criza pentru IMM-uri

Potrivit Sequoia, mai mult de jumatate din tranzactiile incepute anul trecut au fost amanate pentru anul in curs, cea mai mare parte dintre acestea urmand a fi renegociate, reevaluate si o parte anulate.

“IMM-urile sufera de lipsa de transparenta, exista putine elemente comparabile, iar factorul emotional si cel uman au un impact foarte mare asupra incheierii unei tranzactii. De multe ori evaluarea firmei are mai mult legatura cu valoarea contabila sau imobiliara decat cu potentialul companiei”, a declarat, pentru Wall-Street, Igor Jitta, fondatorul si directorul executiv al companiei de consultanta Sequoia, afiliata Sequoia Amsterdam si Sequoia Londra.

Valoarea medie a unei tranzactii in care sunt implicate microintreprinderile este de 100-200 000 de euro, pentru intreprinderile mici de 400-500.000 euro, iar pentru intreprinderile mijlocii de 1,5-3 milioane de euro.

Evaluarile IMM-urilor s-au ajustat in medie cu 30-50% in ultimele trei luni, iar firmele ce administreaza active neperformate au suferit deprecieri si mai mari, de 60-70%, considera Jitta.

Mariajele corporatiste, la jumatate in 2009. Fondurile de private equity, asteptate la cumparare

Tranzactii cu active neperformate

Tranzactii cu active neperformateDaca pana acum strategia companiei Sequoia, lansata in 2007, s-a concentrat pe finantarea de firme in dezvoltare, atragerea de investititori strategici, din 2009 mandatele se vor concentra pe „buy-side” (de cumparare) intrucat o parte dintre clientii firmei s-au transformat din investitori directi in investitori implicati in tranzactii cu distressed assets (active neperformate - n.r.). “Avem proiecte de restructurari cu entitati economice aflate in blocaj financiar ce cauta finantare de pe piata de capital. Pentru 2009 astept o crestere a acestor tipuri de proiecte”, a spus Jitta.

In opinia sa, vanzatorii au pierdut puterea in relatia buyer-seller in luna octombrie a anului trecut, dupa falimentul Lehman Brother, ce a creat panica si neincredere in sectorul financiar.

Reducerea riscului pentru investitori este preocuparea majora pentru managementul Sequoia, companie specializata in consultanta pe fuziuni si achizitii pentru IMM-uri.

“Majoritatea investitorilor cu care lucram sunt strategici, dar avem in portofoliu si fonduri de investitii, in special olandeze. Preferam si stimulam asocierea dintre investitori strategici si fonduri de investitiii. Aceasta formula asigura cresterea, prin reducerea ineficientei si prin transferul de know-how. Volumul investitorilor a crescut odata ce asteptarile in ceea ce priveste evaluarea firmelor romanesti au devenit mai realiste”, spune Igor Jitta.

Miza pe reciclarea deseurilor

Miza pe reciclarea deseurilorMotivele pentru care Romania inca ofera oportunitati investitorilor straini sunt, in opinia lui Jitta, barierele mai mici de intrare pe piata, cofinantarea investitiilor din fonduri europene, forta de munca mai ieftina si locatia strategica.

Astfel, oportunitatile pe piata de M&A vor aparea anul acesta in special in agricultura si industria alimentara, in energie alternativa, utilitati, de asemenea in sectoare precum serviciile de sanatate si domeniul farmaceutic (pe fondul restructurarilor). “In anumite sectoare sunt probleme legate de ineficienta, ce pot fi rezolvate prin transfer de know-how, ca urmare vedem oportunitati pentru investitorii strategici”, enunta Jitta.

In prezent, compania Sequoia are sase mandate de vanzare in sectoare ca industria alimentara, agricultura, transport si IT, si negociaza pentru doua mandate de cumparare.

In privinta scenariilor urmarite de fondurile de private equity pe piata locala, seful Sequoia crede ca acesti investitori fie vor accepta un IRR (n.r.: rata de rentabilitate interna) mai scazut, datorita unui leverage (raportul intre datorii si active) redus, iar riscul ajustat va fi mai mic, fie vor opta pentru investitii oportuniste si se vor axa pe companii aflate in blocaj financiar. Al treilea scenariu urmarit de fondurile de investitii va fi optarea pentru companii aflate in crestere, iar in aceasta situatie IRR-ul va veni din oportunitatile pietei.

Potrivit Sequoia, reciclarea deseurilor reprezinta un domeniu cu un urias potential pentru piata locala de M&A, in contextul in care Romania va trebui sa respecte cotele impuse de Uniunea Europeana privind reciclarea. “Daca in Romania ponderea deseurilor municipale este de 2%, in UE aceasta ajunge la 50-60%, iar valorificarea deseurilor din productie momentan este de 30% in Romania, comparativ cu 70-80%, in UE. “Pentru piata de IMM-uri vedem oportunitati pentru start-up-uri in sectorul de reciclare a deseurilor din productie (mai exact companii independente), dar si achizitii de companii active in colectarea si reciclarea deseurilor municipale”, spune Jitta.