1 / 4

IMM-urile sufera de lipsa de transparenta, dar ofera oportunitati

Sectorul IMM-urilor nu este monitorizat foarte atent in piata de fuziuni si achizitii, iar multe tranzactii nu sunt cuantificate. Investitorii directi vor astepta pana in vara sa incheie tranzactiile in cazul in care nu vor intalni o oportunitate foarte mare, iar valoarea deal-urilor pe segmentul IMM-urilor va fi cel putin la nivelul din 2008, existand reale posibilitati de crestere cu 25% fata de anul trecut, conform reprezentantilor Sequoia.

Astfel, IMM-urile au contribuit in 2009 cu aproximativ 16% in totalul pietei romanesti de M&A (fuziuni si achizitii), estimata la 6 miliarde de euro, potrivit companiei de consultanta Riff Holding International.

Solutii anti-criza pentru IMM-uri

Potrivit Sequoia, mai mult de jumatate din tranzactiile incepute anul trecut au fost amanate pentru anul in curs, cea mai mare parte dintre acestea urmand a fi renegociate, reevaluate si o parte anulate.

“IMM-urile sufera de lipsa de transparenta, exista putine elemente comparabile, iar factorul emotional si cel uman au un impact foarte mare asupra incheierii unei tranzactii. De multe ori evaluarea firmei are mai mult legatura cu valoarea contabila sau imobiliara decat cu potentialul companiei”, a declarat, pentru Wall-Street, Igor Jitta, fondatorul si directorul executiv al companiei de consultanta Sequoia, afiliata Sequoia Amsterdam si Sequoia Londra.

Valoarea medie a unei tranzactii in care sunt implicate microintreprinderile este de 100-200 000 de euro, pentru intreprinderile mici de 400-500.000 euro, iar pentru intreprinderile mijlocii de 1,5-3 milioane de euro.

Evaluarile IMM-urilor s-au ajustat in medie cu 30-50% in ultimele trei luni, iar firmele ce administreaza active neperformate au suferit deprecieri si mai mari, de 60-70%, considera Jitta.

Mariajele corporatiste, la jumatate in 2009. Fondurile de private equity, asteptate la cumparare

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri