Activitatea de M&A, influentata de criza financiara

Activitatea de M&A, influentata de criza financiaraAstfel, piata de M&A din Romania a inregistrat 46 de tranzactii in primele trei luni din acest an, totalizand 631,55 milioane de euro, in declin cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit DealWatch.

Numarul fuziunilor si achizitiilor a scazut pe piata romaneasca cu 22%, comparativ cu primele trei luni din 2008, releva DealWatch.

“La numaratoarea noastra ies mai putine tranzactii. Credem ca, pe de o parte, au fost contabilizate si anumite tranzactii din 2008 care au fost anuntate la inceputul anului 2009,” iar pe de alta parte este posibil sa fi fost contabilizate asa numitele "rumoured transactions". Oricum nu numarul acestora este diferenta esentiala fata de analiza noastra, ci mult mai important valoarea acestora”, a declarat, pentru Wall-Street, Ioana Filipescu (foto), managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania.

Ea nu crede ca avem momentan tranzactii cu distressed assets (active neperferomate) pe piata, in general fiind nevoie de un timp de ajustare "psihologica" a vanzatorilor. “Oricum cvasi-totalitatea tranzactiilor raportate in primul trimestru din 2009 au fost incepute in cursul anului 2008, cel mai probabil inainte de 15 septembrie, momentul caderii Lehman Brothers”, spune Filipescu.

Din analizele Raiffeisen Investment primul trimestru al anului 2009 a marcat o scadere de peste 90% a valorii pietei, corespunzand unei scaderi de 20% a volumului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent. “Activitatea de M&A va continua sa fie influentata de criza financiar-economica si in perioada urmatoare. In afara catorva, foarte putine de altfel, sectoare care au potential de crestere in continuare si pot face obiectul interesului si chiar al competitiei cumparatorilor”, adauga Ioana Filipescu.

Ea se refera in special la serviciile medicale, tehnologie, industrie alimentara, si a altora cateva care au potential de a fi stabile – cum ar fi telecomunicatiile, sectorul farmaceutic si anumite sub-domenii din energie – majoritatea tranzactiilor vor fi de talie relativ mica, implicand companii aflate in dificultate, cu importante componente de restructurare.

“Rezonabile sau nu, tranzactiile anilor trecuti s-au incheiat la valori semnificativ mai mari, exprimate de pilda in multipli de EBITDA, decat cele pe care le vom vedea de acum inainte. In prezent, in perceptia cumparatorilor, ajustarile au depasit -50% fata de maximumul istoric al evaluarilor”, declara Ioana Filipescu.

Trimestrul I, cel mai dificil din 2009?

Trimestrul I, cel mai dificil din 2009?Potrivit DealWatch, numarul tranzactiilor de anul trecut, incheiate sau anuntate, s-a cifrat la 265, cu doar doua mai mult comparativ cu 2007, valoarea acestora avansand cu 17,68%, la 6,81 miliarde de euro.

Romania s-a mentinut astfel pe pozitia a saptea in topul companiei privind atractivitatea pietelor din tarile emergente in 2008. Primele pozitii au fost ocupate de China (1.393 tranzactii), Rusia (1.333), Brazilia (609) si India (540), urmate de Ucraina (524) si Polonia (432).

Din cele 46 de tranzactii anuntate de DealWatch pentru primul trimestru din 2009, foarte putine au fost cu active neperformate, spun bancherii de investitii.

“Nu cunosc toata lista de tranzactii, dar as fi foarte surprins daca exista printre ele tranzactii "speculative" sau cu active in dificultate.

Majoritatea tranzactiilor au fost in mod cert incepute in a doua parte a anului trecut - a trecut de mult vremea deal-urilor rapide”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Lionachescu, unul dintre cei mai renumiti bancheri de investitii din Romania, constata cum, la fel ca si alte piete aferente sectorului financiar, piata de M&A practice s-a evaporat in Romania in primul trimestru al anului - o contractie mult mai drastica decit se astepta in toamna. “Asta nu inseamna ca nu se lucreaza la tranzactii; dimpotriva, cel putin noi avem destul de lucru. Dificultatea intervine la finalizare - traim o perioada cand cumparatorii amana inchiderea unei tranzactii, mai ales din considerente macroeconomice legate de Romania. Sper, si am ceva semnale in aces sens, ca trimestrul I a fost cel mai dificil din acest an si ca restrangerea pietei la sfarsitul anului va fi semnificativ mai mica”, enunta Lionachescu, pe un ton optimist.

In opinia sa, in perioada decembrie 2008-februarie 2009, piata a fost complet inerta, finalizindu-se exclusiv tranzactii aflate probabil in faza platii pretului sau a conditiilor precedente. “Din martie si, mai ales, dupa anuntarea acordului cu FMI, este evidenta o dezghetarea a tranzactiilor, ceea ce ma face relativ optimist pentru restul anului”, spune Doru Lionachescu.


'E mai important ce cumperi decat pretul pe care il platesti'

'E mai important ce cumperi decat pretul pe care il platesti'In opinia lui Ciprian Paltineanu (foto), seful UniCredit CA IB Romania, un efect al ultimelor 6 luni de criza a fost acela ca expectatiile de pret ale antreprenorilor romani, blamate in trecut ca sursa a inghetarii unor tranzactii importante, au inceput sa scada. „Cu toate acestea, este important de remarcat ca decalajul intre evaluarile potentialilor vanzatori (de cele mai multe ori bazate pe criterii emotionale) si cele ale potentialilor cumparatori nu a fost inca eliminat, pentru ca si cumparatorii reactioneaza, reducandu-si preturile tinta in mod corespunzator. Este un proces dinamic, care se poate reversa la fel de bine cum se poate si accentua”, spune Paltineanu.

Anul trecut, managerul se astepta ca in 2009 sa se execute tranzactii la o valoare (atat unitara, cat si totala) semnificativ mai mica, din cauza unui apetit investitional mai redus, dar si scaderii valorilor de evaluare a companiilor tinta. „Aceste asteptari sunt in mare parte confirmate de analizele de piata, cu rezerva ca - datorita datelor incomplete si a unei asimetrii a informatiei - magnitudinea exacta a pietei este dificil de estimat”, ne declara Ciprian Paltineanu.

Tot anul trecut, seful UniCredit CA IB Romania spunea ca restrangerea lichiditatii globale cat si starea generala de neincredere in diversele forme de investire vor conduce la (i) o prudenta ridicata in abordarea fenomenului investitional, (ii) limitarea accesului la surse de finantare si (iii) scaderea valorilor de evaluare a tuturor activelor, implicit si a valorii companiilor tinta.

Toate aceste caracteristici ale economiei globale raman inca realitati valide, care afecteaza cu preponderenta economiile emergente, percepute de investitori ca avand un grad mai mare de risc.

"Trebuie sa diferentiem insa intre diversele categorii de investitori, clasificati de aceasta data pe criteriul gradului de cunoastere a diverselor piete emergente. In mod evident, investitorii - strategici sau financiari - care au investit in Romania pentru ca "era la moda" si nu isi permiteau sa rateze extinderea in regiune, pentru ca si competitorii lor o facusera, sunt primii care isi abandoneaza planurile de achizitii", enunta Paltineanu.

Pe alta parte, crede Paltineanu, investitorii cu un interes real pe Romania, manifestat printr-o abordare strategica si sustenabila a extinderii regionale, existenta unei echipe locale si un istoric consecvent de performante, gasesc in aceasta piata asimetrica oportunitati interesante. In mod evident, si pretul pe care sunt dispusi sa il plateasca este semnificativ mai mic, fiind o reflectare directa a discrepantei intre oferta relativ vasta de active si cererea limitata.

"In ultimul timp, pe piata romaneasca au avut loc o serie de tranzactii oportunistice, marea majoritate cu o componenta semnificativa de real estate. Vor urma din ce in ce mai multe tranzactii "distressed", cu sau fara o componenta imobiliara, iar investitorii "cash rich" sunt cei care vor avea cel mai mult de profitat, dar doar in conditiile in care vor cumpara compania potrivita sau activele potrivite, si daca se vor implica activ in managementul operational al acestora", adauga bancherul de investii.

El aminteste de motto-ul lui Ted Forstmann, unul din pionierii pietei de private equity, care spunea ca - in marea majoritate a cazurilor si exceptand bineinteles extremele - e mai important ce cumperi decat pretul pe care il platesti: " You buy the right business at 25% more than you should, and you make five times your money instead of six. You buy the wrong business at 25% less than you should, and you take a little longer to go broke"…







Topul tranzactiilor in primul trimestru

Topul tranzactiilor in primul trimestru
Topul tranzactiilor in T1
Data Cumparator Companie - Tinta Vanzator Participatie Val. tranzactie (mil. euro
Martie 09 Sticknet Investment Teren si cladiri - Nicolina Iasi Real Estate Development 100% 25,7
Febr. 09 BelRom RE Elvila 100% 23
Mar. 09 Aegon BT Aegon Fond de Pensii Banca Transilvania 50% 11
Mar. 09 BCR Fond de Pensii Omniasig Pensii 100% 10
Mar. 09 Ursus Breweries Bere Azuga Persoane fizice 71% 7
Mar 09 Swisspor Isopor Elberta Trading Limited; Shelby Holdingsl Sharbot Holdings 100% 5,5
Mar. 09 Unilever Napoca Napolact (Friesland) 100% 5
Mar 09 Omega Pharma Hipocrate 2000, Hipocrate Distribution Mihailescu 100% 3
Mar. 09 Logstor Stizo Termo (linii fabricatie) Dan Nicolae Ene 100% 3
Mar. 09 n/a Petrom Aviation SNP Petrom 24% 2,5
Mar. 09 Octavian Radu Aldo (franciza) Retco Retail 100% 1,6
Mar. 09 Dan Adamescu Flaminfo International n/a 20% 1
Febr. 09 n/a GP&Company (Guban Timisoara) SIF5 6% 0,69
Mar. 09 Ion Ion Tiriac Flamingo International n/a 5% 0,4
Febr. 09 Tyras Prodlacta n/a 4% 0,5
Mar. 09 NCH comunicatedepresa.ro 100% 0,5
Sursa: Raiffeisen Investiment

Optimism pentru 2009 in M&A-ul local

Optimism pentru 2009 in M&A-ul localDupa trei luni de “topire” a pietei de M&A, sunt motive ca in urmatoarele trimestre mai multi intreprinzatori romani sa isi vanda businessurile?

“Foarte multi si-ar dori probabil asta, problema acum este "sa vrea si Grivei", adica sa exista cumparatori. Piata locala de M&A s-a modificat radical in ultimele 6 luni in favoarea cumparatorilor”, spune Doru Lionachescu.

Implicit, cu foarte putine exceptii, spune seful Capital Partners, pozitia de negociere a vanzatorilor locali este subreda si nu se asteapta sa se imbunatateasca radical prea curand. “Cu toate acestea e o perioada de consolidare si reasezare strategica a multor sectoare si am speranta ca antreprenorii romani cu capul pe umeri vor incerca sa valorifice actuala conjuncture”, opineaza Lionachescu.

El spune ca, in ultima perioada primeste tot mai multe semnale de revenire la rezonabilitate din partea vanzatorilor romani, insa problema care se contureaza tot mai acut este ca, chiar si in situatii de evaluare rezonabila, cumparatorii tot sunt reticenti sa faca pasul strategic al unei achizitii in Romania.

“In perioada decembrie 2008-februarie 2009 indraznesc sa spun ca piata a fost complet inerta, finalizindu-se exclusiv tranzactii aflate probabil in faza platii pretului sau a conditiilor precedente. Din martie si, mai ales, dupa anuntarea acordului cu FMI, este evidenta o dezghetarea a tranzactiilor, ceea ce ma face relativ optimist pentru restul anului”, estimeaza Doru Lionachescu.

Piata globala de M&A pe plan global, in T1

Piata globala de M&A pe plan global, in T1Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut in primul trimestru din 2009 cu o treime, fata de perioada similara a anului trecut, la 444 miliarde de dolari, in contextul in care criza financiara internationala a inghetat un numar considerabil de tranzactii.

Tranzactiile anuntate in primele trei luni au avut cea mai redusa cadenta din ultimii sase ani, releva datele Thomson Reuters, citate de publicatia Irish Times.

Declinul a fost inregistrat in ciuda injectiilor de capital primite de mai multe banci banci si a celor doua tranzactii-gigant din industria pharma din Statele Unite, in valoare totala de 110 miliarde de dolari, ce reprezinta un sfert din piata globala de M&A in perioada analizata.

Bancherii considera ca actualele conditii vor ramane dificile pana cand piata creditelor isi va reveni, titlurile companiilor listate se vor stabiliza, iar economia globala se va revigora, ceea ce va permite cumparatorilor sa previzioneze mai usor castigurile viitoare.

Cele mai mari tranzactii din primele trei luni ale acestui an, preluarea Schering-Plough de catre Merck’s pentru 45,9 mld. dolari si achizitia Wyeth de catre Pfizer pentru 64,5 mld. dolari, au facut ca primul trimestru din 2009 sa fie pentru industria pharma cel mai dinamic din ultimul deceniu, in termeni de fuziuni si achizitii.

In sectorul financiar, analistii remarca mutarea prin care Lloyds Banking Group, cel mai mare creditor ipotecar al Marii Britanii, a cedat guvernului controlul bancii, tranzactie evaluata la 22,3 miliarde de dolari, a treia tranzactie ca marime incheiata in primul trimestru.

Locul patru in topul celor mai mari tranzactii din primele trei luni este ocupat de ajutorul oferit in mai multe transe bancii Royal Bank of Scotland, injectia totala de capital ridicandu-se la 47,8 miliarde de dolari, doar o parte din aceasta suma fiind inregistrata in 2009.

In fapt, tranzactiile inchise in 2009 in care statul a fost implicat au avut o pondere considerabila in totalul pietei de M&A, inregistrand o triplare fata de anul precedent, pana la 130 miliarde de dolari.

O alta nationalizare partiala, insa care a ridicat piata de M&A in primul trimestru s-a produs in Franta, unde statul francez detine o participatie de 20% din noua banca formata de Caisses d'Epargne si Banques Populaires.

Fondurile de private equity, care in urma cu trei ani reprezentau 20% din piata cumparatorilor, se afla in prezent in lipsa de finantari, incheind in primul trimestru tranzactii in valoare de 9 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta doar 2% din totalul pietei de fuziuni si achizitii.

Comisioanele incasate in primele trei luni de catre consultanti si bancheri de investitii au cunoscut un declin adanc de 64% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3 miliarde de dolari.

Gratie asistarii tranzactiei Wyeth - Schering Plough, Morgan Stanley ocupa primul loc in topul bancilor de investitii realizat in functie de valoarea fuziunilor si achizitiilor intermediate in primul trimestru din 2009.

Cu tranzactii asistate in valoare de 216,7 miliarde de dolari, Morgan Stanley depaseste astfel eternul rival Goldman Sachs, care ocupa locul patru in clasamentul bancherilor de investitii realizat de Thomson Reuters.

Care sunt aspectele de urmarit in perioada care vine?

Care sunt aspectele de urmarit in perioada care vine?In opinia lui Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, trebuie urmarite mai multe aspecte relevante pentru piata locala de M&A:

- Rezultatele financiare pe 2008 si eventual primul trimestru al lui 2009. Anul trecut a fost doar partial afectat de criza, iar o serie de rezultate sub asteptari vor accentua nelinistea investitorilor cu privire la viitor, tot asa cum rezultatele peste asteptari pot conduce la revenirea apetitului investitional.

- Circuitul comercial, in special relatia agentilor economici cu furnizorii si clientii acestora. Deoarece companiile nu functioneaza autarhic, e important sa se urmareasca evolutia termenilor si conditiilor comerciale, cat si solvabilitatea furnizorilor si a clientilor. Sanatatea stakeholderilor devine la fel de importanta ca si sanatatea companiei insasi.

- Restructurarile corporatiste. In special in cazul afacerilor de familie, se recomanda implementarea unui program de restructurare corporatista, management proactiv al lichiditatilor, reducere a costurilor si eficientizare a activitatii. E nevoie sa se actioneze acum, daca acest proces nu a fost deja demarat, pentru ca fiecare moment pierdut are consecinte negative.

- Relatia cu institutiile de credit. Este nevoie de maxima transparenta cu institutiile de credit, distribuitorii de moneda, cea mai ceruta marfa fungibila la acest moment dat. Surprizele negative nu fac bine intregii piete, cu atat mai putin debitorilor; se recomanda initierea unor discutii de restructurare a creditelor cat mai curand posibil, chiar daca in cele din urma nu va mai fi nevoie de respectiva restructurare.

- Administrarea portofoliilor de private equity. Rezultatele pozitive ale companiilor din portofoliile fondurilor de private equity pot conduce la potentarea apetitului investitional.

- Accentuarea gradului de reglementare a pietelor, in linie cu abordarea tarilor dezvoltate, care poate conduce la un influx de "real money" in special din partea investitorilor institutionali.

- Inasprirea fiscalitatii si a parafiscalitatii, care pe de o parte pot ajuta veniturile bugetare, tot asa cum si pot avea un efect contrar celui scontat, daca forteaza agentii economici si impulsioneaza economia gri.