1 / 4

“Motoarele de crestere” ale afacerilor Cotnari in 2008

Producatorul de vin Cotnari a raportat pentru 2008 o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro, cele mai mari vanzari fiind realizate de brandul Grasa de Cotnari, urmat de Francusa de Cotnari.

“Podgoria Cotnari este renumita prin faptul ca aici se obtin doar soiuri de struguri romanesti (Grasa de Cotnari, Francusa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba). Dintre acestea patru, doar Grasa de Cotnari si Francusa de Cotnari se obtin numai in Podgoria Cotnari, celelalte doua (Tamaioasa Romaneasca si Feteasca Alba) obtinandu-se si-n alte podgorii la nivel national. Unicitatea celor doua produse, Grasa de Cotnari si Francusa de Cotnari, a facut ca acestea sa se situeze in topul vanzarilor companiei Cotnari”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Serghiuta (foto).

Potrivit acestuia, in ultimii cinci ani se observa o “migrare” a preferintelor de consum dinspre segmentul de vin dulce catre cel demidulce si demisec. In plus, a crescut consumul de vin imbuteliat in recipienti din sticla, in detrimentul vinurilor in butelii din plastic, “apreciat ca fiind un vin de o calitate «indoielnica»”.

In ceea ce priveste ponderea exporturilor in afacerile Cotnari, Serghiuta precizeaza ca “rezultatele obtinute la inceputul acestui an conduc la mentinerea procentajului de 10% in ceea ce priveste realizarea vanzarilor pe acest canal”.

Cotnari exporta in tari precum Italia, Spania, Germania, Anglia, Grecia, Canada, Statele Unite ale Americii si Rusia, cele mai mari vanzari fiind raportate, de asemenea, de marcile Grasa de Cotnari si Francusa de Cotnari.

“In Podgoria Cotnari se produc numai vinuri din categoria «vinuri cu denumire de origine controlata». Productia de struguri este limitata, iar costurile cu invechirea vinurilor contribuie la obtinerea unor produse ce au un pret mai mare. Datorita acestui motiv (pret ridicat), produsele companiei Cotnari sunt consumate in general de catre cei cu venituri peste medie. Indiferent de efecul crizei, consumatorul vinurilor de Cotnari nu va face rabat la calitate si nu va migra la un producator de vinuri inferioare”, crede Serghiuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri