'Continuam sa recrutam personal'

'Continuam sa recrutam personal'Catalin Grigorescu (foto), cofondator si avocat coordonator al societatii de avocati bpv Grigorescu, apreciaza, intr-un interviu acordat Wall-Street, ca din cauza situatiei economice este foarte dificil sa ai o imagine clara asupra pietei de avocatura, astfel incat un buget realizat pe mai multe scenarii reprezinta cea mai buna metoda de a aborda anul in curs.

“Am fi multumiti daca am ramane la aceiasi parametri ca anul trecut, cu o stagnare a cifrei de afaceri. In 2009, lucram cu mai multe scenarii si suntem foarte atenti la ce se intampla cu firma noastra. Am taiat deja tot ce se putea reduce. Societatile de avocati pot reduce costurile din doua mari zone: salariile si chiria. Incercam sa ajustam chiria, iar la salarii nu este cazul”, spune Catalin Grigorescu, adaugand ca in 2009 costurile bpv Grigorescu au fost reduse cu 10%.

In urma cu un an, firma de avocatura si-a relocat sediul intr-o cladire istorica transformata in spatii de birouri, ce poate gazdui 40 de avocati si personal administrativ.

Cel mai optimist scenariu al casei de avocatura bpv Grigorescu vizeaza o crestere de 5-10%, obtinuta doar conjunctural, in opinia lui Grigorescu, orice masura implementat acum fiind putin probabil sa aiba efecte vizibile in 2009.

Societatea si-a inceput activitatea in 2006 cu o echipa de opt avocati, ajungand in acest moment la un numar de 29 avocati. “Continuam sa recrutam personal, dar in mod selectiv. Vrem sa mai angajam avocati mai ales pe zona de achizitii publice si energie”, spune Catalin Grigorescu.

Avocatul afirma ca strategia companiei vizeaza mai mult decat perioada crizei, asa cum orice companie romanesca trebuie sa abordeze perioada de scadere economica. “Nu te obliga nimeni sa faci profit. Important e sa fii in masura sa mentii operatiunile la nivelul actual. De aceea, poate fi gresit sa restructurezi angajati, iar dupa ce trece criza sa obervi ca nu mai ai resursele necesare pentru a sustine activitate. Ce se poate face intr-o perioada de criza este sa discerni angajatii performanti de cei mai putini eficienti”, argumenteaza Grigorescu.

El afirma ca, in ciuda declinului economic ce provoaca concedieri in multe domenii de activitate, nu este foarte usor pentru o casa de avocatura sa recruteze specialisti. "Cei mai buni avocati raman la societatile de avocatura si au intelepciunea sa nu isi schimbe locul de munca. La entry-level oferta este mult mai mare, unde situatia este mai critica pentru ca acesta este si cel mai putin eficient departament pentru o casa de avocatura. Vin de pe bancile scolii si trebuie sa ii inveti totul”, spune Catalin Grigorescu, care adauga ca un entry level associate reprezinta o cheltuiala in primii doi ani de zile, pana cand incepe sa produca.

“In momentul de fata, foarte putini isi asuma astfel de cheltuieli. Sunt foarte multi avocati care si-au dat in toamna examenul de barou ale caror CV-uri sunt pe la toate casele de avocatura. Primesc saptamanal un teanc de CV-uri. Este complicat din perspectiva lor”.

'Putem vedea consolidari in avocatura'

'Putem vedea consolidari in avocatura'Catalin Grigorescu, cu zece ani de experienta ca avocat, crede ca in piata romaneasca de avocatura vor aparea fuziunile, mai ales cele intre parti egale, intre jucatorii cu aceeasi structura de business si numar de avocati.

“Vom vedea consolidari, chiar daca pana acum nu a fost un sport foarte practicat in Romania. Pana acum am vazut miscari de atomizare in piata de profil, grupuri de avocati care s-au desprins pentru a-si crea propriile societati. Ar trebui sa se produca si fenomenul invers, dar nu foarte curand pentru ca nu toate casele de avocatura au inceput sa simta efectele dure ale crizei”, spune Grigorescu.

El afirma ca partenerii bpv Grigorescu nu sunt interesati de o fuziune, cel putin nu in aceasta perioada. “In 2006-2007 am avut discutii de fuziune, dar nu am ajuns la concretizare”, adauga avocatul.

Desi in cadrul celor mai mari case de avocatura de pe piata strategia de dezvoltare s-a rezumat si la lansarea de divizii specializate in consultanta fiscala si contabila, Grigorescu nu incurajeaza prea mult aceasta varianta, deoarece avocatii ar avea de pierdut potentiali clienti.

Mai multe firme de avocatura, printre care Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si Voicu & Filipescu si-au extins ariile de expertiza in directia consultantei fiscale si contabilitatii.

“Este decizia lor de business, insa noi nu vrem abordam aceasta strategie pentru ca am exclude destul de mult din potentialul de atragere de clienti de la societatile care fac tax advisory: Big 4 si alte mari firme de consultanta. Daca am lansa propria divizie de consultanta fiscala am intra in competitie cu ei si am pierde clienti de la acestia. Vrem sa luam cat mai multe litigii fiscale, la ce ne pricepem cel mai bine”, argumenteaza Catalin Grigorescu.

Avocatul considera ca sectorul energetic este unul dintre segmentele pietei de avocatura cu cel mai mare potential, alaturi de industria serviciilor medicale si cea alimentara.

Solutila la criza: Mai mult focus pe litigii

Solutila la criza: Mai mult focus pe litigiiIn contextul in care presiunea pe onorarii este tot mai mare, iar numarul de potential clienti este in descrestere, Catalin Grigorescu a inceput deja relocarea avocatilor intre departamente, intarind birourile care inregistreaza cresteri, precum litigiile si achizitiile publice. “Clientii nu te mai suna atat de des ca inainte. In masura in care toate companiile se lupta sa reduca costurile cu serviciile externe, sa taie si din serviciile legale. Clientii prefera sa faca mai multe lucruri fara sa se consulte cu avocatii, internalizand anumite activitati. Pe de alta parte, cresc nevoile clientilor pe alte zone: litigii, drept fiscal si tot ce tine de restructurare”, spune Grigorescu.

Firma de avocatura bpv Grigorescu a atras la inceputul acestui an un nou partener, Liz Minea, pentru divizia de Litigii si Arbitraj, si mizeaza ca acest segment de activitate va genera 15-20% din incasarile firmei. Liz Minea, un fost avocat al omului de afaceri Dinu Patriciu, conduce o echipa de cinci avocati cu expertiza mixta, care pot acoperi volumul de munca existent.

“Noul partener a venit in portofoliu de clienti, dar alte lucruri ne-au motivat sa facem acest pas. Litigiile sunt foarte complexe si destul de diferite de consultanta legala propriu-zisa fata. Noi, partenerii, nu ne puteam angaja sa facem litigii, si aveam posibilitatea sa ne luam niste avocati tineri, dar am preferat sa cooptam in varful piramidei un specialist cu o experienta de 15 ani”, enunta Grigorescu.

De asemenea, noul partener, Liz Minea Liz mai urmareste sa angajeze inca doi avocati cu experienta in litigii.

“Suntem in plan cu estimarea de la inceputul anului privind ponderea litigiilor in totalul cifrei de afaceri, insa nu stiu ce se va intampla de acum incolo. Este destul de dificil sa mai facem previziuni.”

Liniste in M&A

Liniste in M&ADaca 2007 a fost un an de exceptie pentru bpv Grigorescu, anul trecut a reprezentat o scadere a numarului de tranzactii asistate de avocatii condusi de Catalin Grigorescu, specializat in in domeniile Fuziuni si Achizitii, Dreptul Concurentei, Drept European.

bpv Grigorescu a avut anul trecut patru tranzactii abandonate (trei proiecte de M&A si un deal in real-estate. “Cele trei tranzactii erau multijurisdictionale, in care Romania era doar o parte din achizitie. Motivele pentru care au fost abandonate au fost mai degraba globale”, spune Grigorescu, care adauga ca firma de avocatura are in prezent doar o tranzactie pe masa, in domeniul materialelor de mase plastice.

Cea mai dureroasa pierdere a casei de avocatura pe partea de fuziuni si achizitii a fost insa achizitia unui proiect de birouri de un fond de investitii, evaluata la 70 milioane de euro, la un yield de 6,75%. ”Am lucrat sase luni de zile la tranzactie si a picat cu 2-3 saptamani inainte de semnare, cand eram la penultimul draft. Era vorba de un fond de investitii, care din motive de prudenta a oprit tranzactia. Ar fi fost prima lor investitie pe piata locala, de prestigiu pentru ei, dar si pentru noi”, spune Grigorescu.

El spune ca inainte de declansarea crizei, o componenta emotionala domina negocierile oricarei tranzactii, asteptarile vanzatorilor fiind foarte mari in comparatie cu ce se intampla in regiune. “In prezent, piata este destul de linistita, iar cei care se uitau la Romania si planuiau o achizitie s-au retras inca din ultimul trimestru al lui 2008. Acum vedem un soi de efervescenta pe partea vanzatorilor, care probabil ca ar fi vandut si mai devreme daca ar fi obtinut preturile pe care sperau, considerate nejustificate din perspective pietei”, crede avocatul.

In 2007, bpv Grigorescu a acordat consultanta juridica in trei dintre cele mai importante tranzactii ale anului: vanzarea Best Distribution (parte din grupul RTC Holding) companiei grecesti CD Media, achizitia companiei romanesti Business Ideas Provider Grup de catre firma britanica IMSG si preluarea Pay Store de catre compania PayPoint plc.