1 / 5

'Continuam sa recrutam personal'

Catalin Grigorescu (foto), cofondator si avocat coordonator al societatii de avocati bpv Grigorescu, apreciaza, intr-un interviu acordat Wall-Street, ca din cauza situatiei economice este foarte dificil sa ai o imagine clara asupra pietei de avocatura, astfel incat un buget realizat pe mai multe scenarii reprezinta cea mai buna metoda de a aborda anul in curs.

“Am fi multumiti daca am ramane la aceiasi parametri ca anul trecut, cu o stagnare a cifrei de afaceri. In 2009, lucram cu mai multe scenarii si suntem foarte atenti la ce se intampla cu firma noastra. Am taiat deja tot ce se putea reduce. Societatile de avocati pot reduce costurile din doua mari zone: salariile si chiria. Incercam sa ajustam chiria, iar la salarii nu este cazul”, spune Catalin Grigorescu, adaugand ca in 2009 costurile bpv Grigorescu au fost reduse cu 10%.

In urma cu un an, firma de avocatura si-a relocat sediul intr-o cladire istorica transformata in spatii de birouri, ce poate gazdui 40 de avocati si personal administrativ.

Cel mai optimist scenariu al casei de avocatura bpv Grigorescu vizeaza o crestere de 5-10%, obtinuta doar conjunctural, in opinia lui Grigorescu, orice masura implementat acum fiind putin probabil sa aiba efecte vizibile in 2009.

Societatea si-a inceput activitatea in 2006 cu o echipa de opt avocati, ajungand in acest moment la un numar de 29 avocati. “Continuam sa recrutam personal, dar in mod selectiv. Vrem sa mai angajam avocati mai ales pe zona de achizitii publice si energie”, spune Catalin Grigorescu.

Avocatul afirma ca strategia companiei vizeaza mai mult decat perioada crizei, asa cum orice companie romanesca trebuie sa abordeze perioada de scadere economica. “Nu te obliga nimeni sa faci profit. Important e sa fii in masura sa mentii operatiunile la nivelul actual. De aceea, poate fi gresit sa restructurezi angajati, iar dupa ce trece criza sa obervi ca nu mai ai resursele necesare pentru a sustine activitate. Ce se poate face intr-o perioada de criza este sa discerni angajatii performanti de cei mai putini eficienti”, argumenteaza Grigorescu.

El afirma ca, in ciuda declinului economic ce provoaca concedieri in multe domenii de activitate, nu este foarte usor pentru o casa de avocatura sa recruteze specialisti. "Cei mai buni avocati raman la societatile de avocatura si au intelepciunea sa nu isi schimbe locul de munca. La entry-level oferta este mult mai mare, unde situatia este mai critica pentru ca acesta este si cel mai putin eficient departament pentru o casa de avocatura. Vin de pe bancile scolii si trebuie sa ii inveti totul”, spune Catalin Grigorescu, care adauga ca un entry level associate reprezinta o cheltuiala in primii doi ani de zile, pana cand incepe sa produca.

“In momentul de fata, foarte putini isi asuma astfel de cheltuieli. Sunt foarte multi avocati care si-au dat in toamna examenul de barou ale caror CV-uri sunt pe la toate casele de avocatura. Primesc saptamanal un teanc de CV-uri. Este complicat din perspectiva lor”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri