1 / 5

Nicio tentativa de stabilizare a industriei, nici de eradicare a pietei negre

Sorin Minea (foto), presedintele Angst, companie aflata in Top 3 producatori locali de mezeluri, declara ca vanzarile in primele cinci luni ale acestui an au inregistrat o scadere cuprinsa intre 15-30% la nivelul intregii piete.

“Profitul este legat de productivitate, care a scazut din lipsa comenzilor, si pret, care a ramas neschimbat din cauza crizei si a presiunii facute de piata neagra. In plus, noi avem cea mai mare bogatie de firme de mezeluri neautorizate din Europa, vreo 30.000”, spune presedintele Angst.

In opinia acestuia, situatia a debutat in 2008 odata cu devalorizarea monedei nationale, insa raspunsul nu a fost o crestere rapida de preturi, pentru ca nimeni nu si-a permis acest lucru, ci exacerbarea pietei negre, ceea ce a condus la un dezastru.

“In clipa in care piata neagra a continuat, practic a fost scapata din maini, la ora actuala aproximativ jumatate din vanzari sunt pe piata neagra, fara TVA. Ori in cazul acesta scade vanzarea cuantificata de stat si creste vanzarea la negru. In total consumul ramane acelasi”, explica Sorin Minea.

Situatia actuala de pe piata mezelurilor este “incoerenta”, fara niciun fel de tentativa de stabilizare, nici de eradicare a pietei negre, considera Minea.

“Toata lumea vorbeste ca nu incaseaza fonduri, insa nimeni nu face nimic. Practic, cei care platesc sunt cei care sunt corecti pe piata. Cine vinde pe piata neagra face ceea ce vrea. In carne, putem discuta de un profit net de 2-3%. In clipa in care au fost ani in care ai vazut profituri de 10-12%-20% era ceva putred in afacerea asta. Daca vom continua in acest fel, s-ar putea sa ajungem o piata de desfacere foarte frumoasa, si ca productie sa avem o prabusire anul acesta”, afirma oficialul Angst.

Potrivit acestuia, revenirea pietei nu depinde in primul rand de producatori, ci de clasa conducatoare. O consecinta a contextului actual ar putea fi reprezentata de decizia micilor producatori de a ramane in productia locala cu produse botezate “ecologice”, “traditionale”, respectiv o presiune uriasa a produselor din Comunitatea Europeana.

“Noi suntem inchisi pentru astfel de produse in timp ce CE este deschisa pentru noi. Jucatorii din afara fac produse pentru Romania mult mai proaste calitativ, iar desfacerea pe plan local este peste 80% prin retelele de retail mari, in timp ce magazinele de proximitate lucreaza la negru”, sustine Sorin Minea.

Chiar daca nu beneficiaza inca de datele oficiale privind valoare pietei mezelurilor, presedintele Angst estimeaza ca industria va continua trendul descendent si anul acesta.

“2007 a fost un an de crestere, din punctul meu de vedere, desi potrivit datelor oficiale a fost de scadere. 2008 a inceput fantastic de bine si a sfarsit intr-un dezastru. Datele oficiale inca nu sunt disponibile. 2009 a inceput cu un dezastru si continua la fel”, crede Minea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri