Sub lupa Concurentei

Sub lupa ConcurenteiAstfel, in urma unei investigatii care a demarat in luna aprilie a anului trecut, Concurenta a constatat ca intre mai multe scoli auto a existat o intelegere anticoncurentiala, conform careia acestea au majorat tariful serviciilor de scolarizare auto, categoria B, in municipiul Bucuresti, incepand cu data de 1 februarie 2008 si au fixat un tarif minim de 800 de lei.

"Intelegerile de acest tip reprezinta unele dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei, avand ca efect cresterea preturilor sau tarifelor si reducerea posibilitatii de alegere a produselor sau serviciilor de catre consumatori", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citat de NewsIn.

De asemenea, potrivit reprezentantilor CC, inainte de aceasta majorare concertata pretul mediu era de 500 lei, ajungand sa creasca in mai putin de o saptamana pana la 800 de lei.

"Cei 32 de agenti economici s-au intalnit in 31 ianuarie 2008 si au ajuns la o intelegere, astfel incat 25 dintre ei au majorat tariful incepand cu data de 1 februarie, iar ceilalti au urmat in zilele urmatoare, respectiv 2, 4, 6 februarie", a afirmat inspectorul in acest caz din cadrul Consiliului Concurentei, Maria Nistor.

Dosar cu 200 de probe

Dosar cu 200 de probePresedintele Consiliului Concurentei a adaugat ca valoarea amenzii in acest caz nu a fost stabilita la 10% din cifra de afaceri pe anul trecut a celor 32 de agenti implicati, avand in vedere actuala situatie economica, insa a fost stabilita la o medie de 8%. Acesta a mai precizat ca dosarul, finalizat in luna iunie, contine 200 de probe, printre care si procesele verbale ale intalnirilor agentilor economici implicati.

De asemenea, Maria Nistor a mentionat ca au fost investigati initial toti cei 120 de agenti economici din segmentul de scolarizare auto din Bucuresti, insa numai 88 dintre ei au fost identificati ca fiind activi, iar restul au operat modificari de pret, insa nu au participat la intelegerea de tip "cartel". In plus, reprezentanta CC a mai spus ca, dintre cei 32 de agenti, patru au fost initiatorii intelegerii, si anume Auto General S.A, Bidi Trans, Teo Consult si Auto Ilioara.

Prin decizia Consiliului Concurentei, scolile auto vizate au obligatia sa transmita, timp de doi ani, autoritatii de concurenta modificarile de tarife si momentul efectuarii acestora.

Potrivit reprezentantilor CC, in Bucuresti activeaza aproximativ 120 de scoli de soferi si 1.400 de instructori auto independenti.

Investigatii in 13 sectoare

Investigatii in 13 sectoareConsiliul Concurentei are in prezent in desfasurare investigatii in 13 sectoare, printre care una inceputa in luna octombrie 2008 pe piata bancara romaneasca, in ceea ce priveste o posibila intelegere privind stabilirea nivelului dobanzilor, au mai declarat reprezentantii insitutiei.

"Ne propunem sa mai finalizam din anchetele incepute. Avem 13 sectoare care sunt clasate susceptibil, adica au generat comportamente neconcurentiale, pe care le monitorizam permanent. Exista o investigatie in curs pe piata bancara, inceputa in luna octombrie a anului trecut, deschisa pentru a stabili daca exista intelegeri privind stabilirea nivelului dobanzilor, similara cu cea finalizata recent in cazul scolilor auto din Bucuresti", a declarat presedintele CC.

In plus, Chiritescu a mai precizat ca alte anchete in desfasurare sunt cele din industria graului, inceputa in anul 2007, care a fost deja finalizata, insa nu s-a luat o decizie, dar si pentru piata carburantilor, despre care nu are destule informatii. Chiritoiu a mentionat ca, in mod normal, o ancheta demarata de Consiliul Concurentei dureaza unul sau doi ani.

Concurenta, despre Prima Casa

Concurenta, despre Prima CasaReferindu-se la programul "Prima Casa", presedintele Consiliului Concurentei a spus ca acesta trebuie sa constituie un exemplu de succes si buna practica, de aceea exista o colaborare cu institutiile implicate pentru a se gasi solutii acceptabile pentru cei implicati si sa nu existe probleme concurentiale.

"Expertii nostri au fost implicati de la bun inceput in <<Prima casa>> si de aici mai departe vrem sa colaboram cu ministerul, astfel incat sa nu existe efecte anticoncurentiale. Aceste efecte ar fi ajutorul de stat si cazul in care nu ar fi toti pe picior de egalitate, de aceea sunt discutii privind ajutorul de stat si selectia bancilor implicate in program", a spus presedintele Consiliului Concurentei.

De asemenea, acesta a adaugat ca nu a fost cerut un aviz oficial din partea Consiliului Concurentei pentru acest program, dar ca institutia a fost implicata in grupurile de lucru, unde a comunicat deja cu partile implicate.