"Lumea a plecat in vacanta de vara"

"Lumea a plecat in vacanta de vara"Avocatul considera ca schimbarea prin care vanzatorii au pierdut puterea in relatia buyer-seller coincide cu luna martie a anului trecut, pe zona de real estate, iar in M&A-ul traditional „lumea a plecat in vacanta de vara si unii au ramas in vacanta pana astazi”.

DLA Piper a oferit consultanta juridica pe sase tranzactii incheiate deja in 2009. „Valorile nu se mai situeaza la nivelurile record din anii anteriori, o tranzactie de 20-30 de milioane de euro fiind deja o tranzactie notabila in actualul context. Cel mai probabil, deal-urile mari vor fi considerate cele de peste 50 de milioane euro”, spune Marian Dinu, care pana in toamna anului trecut a condus practica corporativa a biroului local al Linklaters.

Cel mai recent deal asistat din punct de vedere juridic de avocatii DLA Piper este preluarea de catre fondul de investitii britanic Tri a unei parti din complexul rezidential Perla Residence, in schimbul a aproximativ 15,5 milioane euro.

Cea mai complexa tranzactie asistata de DLA Piper este cea cu Top Diagnostics, care a inceput in urma cu aproximativ doi ani si a avut multe etape intermediare si conditii pentru finalizare, fiind un trasfer de business si nu o simpla vanzare de actiuni.

Top Diagnostics a facut obiectul unui deal in ultima perioada, dupa ce grupul elvetian Roche a preluat activele care aveau legatura cu distributia produselor sale.

In prezent, casa de avocatura are trei mandate de M&A, iar clientii provin din industrii ca pharma, industrie sau servicii financiare.

Atletismul si tranzactiile cu distressed assets

Atletismul si tranzactiile cu distressed assetsPotrivit lui Marian Dinu, practica de corporate reprezinta mai mult de jumatate din veniturile casei de avocatura, iar fuziunile si achizitiile - aproximativ 70% din aceasta.

In prezent, casa de avocatura inregistreaza un ritm sustinut de activitate, fapt ce se reflecta si in rezultatele financiare ale biroului nostru care sunt peste asteptarile intiale, reusind sa depaseasca planul propus pentru primele sase luni de activitate. „Impartirea stricta a veniturilor pe arii de activitate este dificila, intrucat noi abordam clientii prin prisma sectorului economic din care fac parte. Aproximand, as spune ca 50-55% din venituri provin din corporate, iar restul din imobiliare, finantari, litigii si dreptul muncii”, spune avocatul Marian Dinu.

El adauga ca DLA Piper are un raport „foarte bun” in ceea ce priveste inceperea si finalizarea tranzactiilor de tip M&A, una singura fiind sistata din noiembrie 2008 pana acum, in sectorul energiei eoliene.

Marian Dinu nu crede ca vom asista la o reorientare spre active neperformante a fondurilor de private equity prezente pe piata locala, care pana acum erau "fonduri de crestere si dezvoltare".

„E destul de greu de realizat o astfel de transformare, catre un distressed asset investment. Nu poti sa-i ceri unui atlet care alearga suta de metri sa devina campion la saritura cu prajina. Dar sunt convins ca unii incearca”, enunta partenerul casei de avocatura.

Conform avocatului, Romania nu este foarte sus pe agenda unor astfel de jucatori, care au acum oportunitati interesante in piete mai mari si mai stabile, precum SUA sau Marea Britanie. In plus, in Romania, in sectorul imobiliarelor, multi dezvoltatori sunt in stadiul renegocierii contractelor cu bancile si inca spera sa se salveze.

Finantari si fonduri de private equity

Finantari si fonduri de private equityDe asemenea, este greu de anticipat activitatea fondurilor de private equity, crede Dinu, cu atat mai mult cu cat acestea nu investesc in piete in scadere, cum este cazul in acest moment. „Pana cand nu se vor clarifica perspectivele economice ale tarii, fondurile nu vor face investitii in piata locala”, spune Marian Dinu.

El mai observa ca activitatea de creditare este inca timida, nefiind vorba neaparat de o criza de lichiditate, desi in mod cert piata nu mai abunda in bani ca in anii anteriori. „Bancile sunt inca pe buna dreptate ingrijorate de bonitatea unora dintre candidatii la finantari. Si se intampla si fenomenul clasic intr-un scenariu de deficit bugetar ridicat – statul devine principalul imprumutat si ingreuneaza accesul la finantare al sectorului privat. Noi am luptat un deceniu cu acest fenomen, in anii '90 – pare ca se intampla din nou”, declara reprezentantul DLA Piper.

Efectele negative ale recesiunii se resimt deja si pe piata romaneasca de avocatura, afectata in practici precum drept financiar bancar sau tranzactii imobiliare. Pe de alta parte insa, segmente precum litigiile comerciale si activitatile legate de insolventa, achizitiile publice, restructurarile si lichidarile, raporturile de munca, aspectele de mediu, chestiunile de taxe si fiscalitate determina o activitate intensa in aceasta perioada.

Astfel, DLA Piper este pe piata serviciilor juridice de 8 luni de zile si a reusit sa-si modeleze activitatea in functie de contextul economic actual. Anii trecuti piata era foarte efervescenta in ariile traditionale (corporate, finantari, M&A, imobiliare). 2009 a schimbat aceasta orientare; acum se lucreaza foarte mult pe restructurari (de personal, ale creditelor), litigii si dreptul muncii.




Top 6 deal-uri - DLA Piper

Top 6 deal-uri - DLA PiperCele mai importante sase contracte juridice (dintre cele care pot fi facute publice) ale DLA Piper:

• Consultanta pentru Petrom S.A., cea mai mare companie din Romania, avand ca actionar majoritar grupul OMV, cu privire la contractarea unui credit corporativ nesecurizat de pana la 300 de milioane de euro. Contributia BERD este de 150 de milioane euro din creditul total, restul sumei imprumutului urmand sa fie sindicalizat de catre BERD unui grup de banci comerciale. Tranzactia a fost semnata in luna martie 2009;

• DLA Piper a asistat compania Petrom in toate demersurile sale juridice cu privire la obtinerea a doua imprumuturi corporative negarantate in valoare de 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea primului proiect greenfield complet privat de generare a energiei electrice. Tranzactia a fost finalizata in luna mai 2009.

• Consiliere pentru Morgan Stanley in vanzarea pachetului de actiuni pe are il detinea in cadrul HTI Valori Mobiliare. Tranzactia s-a incheiat in luna martie 2008, iar valoarea este confidentiala;

• DLA Piper a consiliat Palfinger Produktionstechnik Bulgaria EOOD, o societate din cadrul grupului austriac Palfinger-AG, pentru dobandirea a 40% din capitalul social al Nimet SRL, ca urmare a unei majorari de capital social;

• Consultanta pentru Omega Pharma in achizitionarea pachetului integral de actiuni al Hipocrate 2000 si Hipocrate Distribution Group, firme care se ocupa de productia si distributia de suplimente nutritive, parafarmaceutice si cosmetice;

• Consultanta pentru fondul de investitii britanic Tri Investments, care a cumparat, prin intermediul Salamanca Capital, o parte a complexului rezidential Perla Residence in schimbul a aproximativ 15,5 milioane euro; [Cea mai mare tranzactie din rezidential]