Discutiile, pe ultima suta de metri

Discutiile, pe ultima suta de metriSursele contactate de Wall-Street afirma ca cele doua companii sunt in discutii avansate, ca este posibil sa fi ajuns deja la acordul de principiu si ca e o problema de zile pana la semnarea contractului prin care Ozone ar intra sub controlul fondului de investitii american. Un apropiat al celor doua companii, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-a declarat ca cele doua companii au batut palma inca de la inceputul lunii si ca LaborMed a preluat doar portofoliul Ozone, adica brandurile de produs si numele acesteia.

Cat despre valoarea la care s-ar cifra tranzactia, estimarile sunt variate. Pe fondul lipsei unor surse oficiale, informatiile care au circulat indicau faptul ca intr-o prima faza actionarii doreau sa obtina 80 de milioane de euro, dar ca mai apoi valoarea ar fi scazut pana la 20 milioane de euro si chiar la mai putin de atat, potrivit unor informatii recente.

Aceasta este a doua tranzactie din industrie incheiata in 2009, dupa ce producatorul belgian de OTC-uri (medicamente care se elibereaza fara prescriptie) Omega Pharma a achizitionat pachetul integral de actiuni al Hipocrate 2000 si Hipocrate Distribution Group in martie 2009, in urma discutiilor care au durat jumatate de an.

Odata incheiata, tranzactia ar putea sa aduca LaborMed si Ozone vanzari anuale de peste 60 de milioane de euro si o cota de piata de 3%, adica o pozitie in top 10 al companiilor farma din Romania.

Specialistii farma sunt de parere ca tranzactia este una avantajoasa pentru ambele parti intrucat portofoliul celor doua companii este complementar: LaborMed este axata mai mult pe medicamentele eliberate cu prescriptie medicala, pe cand Ozone are o prezenta puternica pe segmentul OTC-urilor (medicamente care pot fi cumparate fara reteta). Anul trecut, Ozone Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 35,1 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de 2007. La nivel de grup, cifra s-a ridicat la 77 de milioane de euro.

Advent: "Este prematur pentru comentarii"

Advent: "Este prematur pentru comentarii"Oficialii Advent nu au confirmat informatia privind tranzactia, sustinand ca este prematur pentru astfel de comentarii si ca nimic nu s-a schimbat in strategia fondului de la inceputul anului si pana in prezent. "Cautam in continuare achizitii care ar putea fi complementare sau care sa diversifice actualul portofoliu, atat in Romania cat si in regiune", a precizat pentru Wall-Street Sebastian Tcaciuc, director in cadrul filialei romane a companiei americane Advent International, care mai controleaza pe plan local Ceramica Iasi si Düfa Deutek.

Criza a adus noi oportunitati pentru Advent, spune Sebastian Tcaciuc, afirmand ca desi sectorul farma ramane unul interesant, au aparut si alte domenii atractive precum business services, FMCG (produse de larg consum) si retail.

Advent a ridicat anul trecut un fond dedicat Europei Centrale si de Est in valoare de un miliard de euro, ce urmeaza a fi investit in urmatorii ani. Istoric vorbind, a mai precizat Tcaciuc, Romania a beneficiat de circa o treime din valoarea fondurilor Advent anterioare, ceea ce
poate fi considerat ca "o indicatie pentru asteptarile legate de alocarea din fondul curent, dar aceasta nu este neaparat o regula". Oficialul a mai declarat ca sunt analizate ambele variante - atat preluarea de companii integral, cat si preluarea doar a portofoliilor, dar depinde de fiecare oportunitate in parte ce vom alege", adauga acesta.

"Vanzare integrala sau pe bucati"

"Vanzare integrala sau pe bucati"Nici Ruxandra Nastase (foto), directorul general al filialei locale a Ozone, nu a oferit detalii despre acest subiect, declarand ca nu poate sa comenteze nimic si ca inca se analizeaza modurile prin care poate fi scos la vanzare grupul farmaceutic.

Declaratiile oficiale anterioare au avansat atat ipoteza unei vanzari integrale, cat si pe "bucati"; ca o ultima solutie, in cazul esecului oricarei incercari de preluare, Ozone ar putea fi integrata in A&D Pharma, companie farmaceutica ce opereaza pe segmentul de distributie si retail. Aceasta din urma varianta a fost lansata chiar de catre Dimitris Sophocleous, CFO-ul A&D Pharma, la conferinta de presa in care se anuntau rezultatele pe 2008 ale companiei.

Grupul Ozone este controlat de aceiasi actionari care detin si majoritatea actiunilor la A&D Pharma - este vorba despre Ludovic Robert, Michel Eid, Roger Akoury si Walid Abboud. De asemenea, cei patru mai controleaza si fondul de investitii Gemisa Investments.

In ultimul an, de cand compania a fost scoasa la vanzare, au existat o serie de informatii potrivit carora Ozone ar fi fost in negocieri cu alti potentiali "petitori", printre care Nycomed sau Valeant. Principalul motiv pentru care nu s-a ajuns la nicio intelegere a fost pretul, considerat prea ridicat de cei interesati de Ozone, sustin surse din piata.

In ceea ce priveste valoarea, aceasta ramane doar la nivel de estimari si presupuneri.

Referinte putine in M&A-ul din farma

Referinte putine in M&A-ul din farma"Este greu de facut speculatii cu privire la valoarea tranzactiei pentru ca nu au mai fost altele anul acesta dupa care sa ne orientam. La nivel mondial insa, valoarea tranzactiilor s-a conservat in 2009 fata de anul precedent, dar este vorba despre giganti mondiali (Pfizer, care a cumparat cu 64,5 de miliarde de dolari producatorul Wyeth si Merck Sharpe & Dohme care a achizitionat cu 41,1 miliarde de dolari Schering Plough - n. red.), pe cand in Romania nu exista niciun astfel de producator cu impact la nivel mondial", este de parere Ioana Filipescu, managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment, cea care i-a asistat pe actionarii LaborMed in vanzarea catre Advent International in februarie anul trecut.

In aceste conditii, oficialul Raiffeisen nu vede nicio tranzactie majora in piata farma anul acesta, mai ales la nivel de producatori, exceptie putand face doar "unele tranzactii conjucturale la nivel de distribuitori". Piata producatorilor si distribuitorilor farma este foarte segmentata, spune Filipescu, de unde si un mai mare potential de consolidare. Pe de alta parte, "nici la nivel de producator nu sunt excluse consolidarile, dar conditiile transcend piata romaneasca, intrucat pe plan local nu putem vorbi despre mari jucatori".

Doar criteriile din Romania nu sunt generatoare de decizii in business, atrage atentia managing directorul de la Raifffeisen Investment.

Primul semestru al anului 2009 a marcat un declin de peste 75% al valorii pietei de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, corespunzand unei scaderi de 18% a numarului tranzactiilor comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit datelor furnizate Wall-Street de catre banca de investitii Raiffeisen Investment.