Revenire a pietei in primavara

Revenire a pietei in primavara“Piata de training incepe sa aiba puls, in sensul in care multe dintre bugetele de training ale companiilor au inceput sa se dezmorteasca”, afirma Nineta Ceaus, consultant training si dezvoltare in cadrul Codecs, cu afaceri estimate la 6 milioane de euro in 2008.

Chiar si asa, businessurile sunt in continuare pe minus, iar sfarsitul de an ramane la fel de imprevizibil, precum situatia economica.

Dezmortirea pietei, care a inceput sa fie vizibila de la jumatatea primaverii, a adus o alta problema pentru firmele de training, care s-au vazut puse in situatia de a livra volume mai mari ca anul trecut.

„In mai a venit primavara. Incet, dar timid, firmele au inceput sa realizeze ca de fapt criza nu e chiar sfarsitul lumii si ca ar avea ceva bugete de training aprobate pentru anul acesta. Si uite-asa, cine a avut in camara destule conserve sa reziste pana in mai a inceput sa livreze (cursuri – n.red.). Evident la un volum total diferit fata de cel din 2007 sau 2008. Dar vara lui 2009 se anunta mai mult decat aglomerata in sesiuni de training”, spune Marius Balasoiu, managing partner la ForPeople, cu afaceri de 0,3-0,4 milioane de euro in 2008.

Sesiunile de training din perioada verii s-au inmultit si pentru grupul de firme de training Trend Consult, cu afaceri de 1,1 milioane de euro in 2008.

Reprezentantii companiei se asteapta sa livreze in iunie-august cu 30% mai multe traininguri decat in aceeasi perioada a anului trecut. Per ansamblu insa, afacerile Trend Consult au scazut cu 30-40% in primul semestru, un declin similar fiind inregistrat si de ForPeople.




Evolutia trainingului, influentata de dinamica economiei

Evolutia trainingului, influentata de dinamica economieiAscendis, una din cele mai cunoscute firme de formare profesionala de pe piata locala, cu afaceri de 4,3 milioane de euro in 2008, a inregistrat o scadere mai mica a businessului din primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului, respectiv 25%.

„Evolutia pietei de training nu are cum sa fie diferita de evolutia economiei romanesti. Daca ne raportam la asteptarile pe care le aveam la inceputul anului, suntem foarte multumiti cu rezultatele din primele sase luni”, mentioneaza Andrei Gosu, director general Ascendis.

Firma de training a ales sa mizeze in acest an pe fondurile structurale in valoare de 4,2 miliarde de euro alocate Romaniei pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane. Compania a reusit obtina o finantare de doua milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru formarea profesionala a peste 1.600 de manageri si antreprenori din intreprinderile mici si mijlocii.

Ascendis vrea sa mai deruleze inca doua proiecte in perioada urmatoare, finante din bani europeni. „Am construit un departament special care se ocupa de aceste fonduri”, adauga Gosu.

Scadere pana la sfarsit

Scadere pana la sfarsitJucatorii mari nu au lipsit de la licitatiile importante, in jur de cinci in acest an. In mod normal, licitatiile cu greutate pentru firmele de formare profesionala pornesc de la 100.000 de euro. „Acum insa, daca reusesti sa castigi o licitatie de 40.000-50.000 de euro este bine, date fiind conditiile din piata”, declara de curand, pentru Wall-Street, Adrian Florea, managing partner Trend Consult.

Destule licitatii inca nu s-au finalizat, iar trainerii nu stiu pe ce bani sa se bazeze pana la sfarsitul anului. „Trei dintre cei care au deschis licitatiile ne asigura inca de succes, dar cam atat”, afirma Balasoiu, de la Forpeople.

Drept urmare, chiar daca lunile de vara sunt imbucuratoare pentru traineri, anul ramane pictat in tonuri de gri. „Nimic nu mai este sigur. Suntem obligati sa facem fata incertitudinii”, subliniaza Gosu, care estimeaza ca afacerile Ascendis vor scadea pana la trei milioane de euro.

Si reprezentanul Codecs apreciaza ca afacerile vor scadea in 2009, fara a inainta insa o prognoza.

In varianta realista, Trend Consult se asteapta la un business in jurul a 1 milion de euro, in usoara scadere fata de anul trecut.

Ceata din primul trimestru

Ceata din primul trimestruIn primele trei luni, decizia angajatorilor de a nu mai investi, deloc sau partial, in formarea profesionala a propriilor angajati a lovit din plin afacerile firmelor de training.

Contractele care s-au amanat la sfarsitul anului trecut au ramas in stand-by si la inceput de an, iar reprezentantii firmelor de training erau descumpaniti.

Prin urmare, jucatorii importanti din piata de traning au inregistrat scaderi importante ale businessului. Ascendis a inregistrat o scadere cu 18% a cifrei de afaceri, in vreme ce TMI, o alta firma importanta de training, a raportat o scadere cu o treime a afacerilor.

Si United Business Development (UBD) a inregistrat o scadere semnificativa a valorii contractelor semnate in primele trei luni ale acestui an.

Daca in T1 2008 compania reusea sa incheie contracte de 1 milion de euro, in primul trimestru din 2009 valoarea contractelor semnate a fost de doar 0,6 milioane de euro. Circa 0,6 milioane de euro a fost si valoarea contractelor semnate de firma Codecs.

Codecs reusea in primul trimestru al lui 2008 sa semneze contracte cu o valoare totala cu 22% mai mare.

Piata de training a fost estimata anul trecut la 40-50 de milioane de euro, cei mai reprezentativi jucatori fiind Ascendis, Codecs, Trend Consult, TMI, Human Invest, ForPeople sau Corporate Dynamics.