Tuca Zbarcea & Asociatii: FMI nu ne poate face temele

Tuca Zbarcea & Asociatii: FMI nu ne poate face temeleIn opinia lui Gabriel Zbarcea, managing partner Tuca Zbarcea & Asociatii, deteriorarea economiei la nivel global i-a determinat pe investitori, deopotriva strategici si financiari, sa devina mult mai atenti la riscurile la care se supun in eventualitatea unor investitii in aceasta perioada.

De altfel, in ciuda prognozelor economice nu tocmai optimiste, a fiscalitatii ridicate si a altor „neajunsuri”, spune Gabriel Zbarcea, Romania ramane una dintre cele mai mari piete din Uniunea Europeana, are o forta de munca calificata si ieftina comparativ cu alte state, un climat investitional stabil, legislatie aliniata normelor europene „Cert este ca recesiunea va trece iar acei investitori care vor sti sa exploateze oportunitatile oferite de o piata precum Romania au sanse sa obtina un ROI (return on investment) semnificativ”, declara, pentru Wall-Street, Gabriel Zbarcea.

Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, prognozeaza o crestere modesta a economiei in 2010, intre 0,5 si 1%, estimand ca punctul maxim al recesiunii va fi atins in urmatoarele doua-trei trimestre.

„Evolutia principalilor indicatori economici de la inceputul anului, precum si convingerea ca vom traversa in continuare o perioada dificila si nu una de relansare economica ma determina sa cred ca previziunile analistilor FMI privind scaderea de pana la 8,5% se vor adeveri”, afirma avocatul.

Analizand prima misiune FMI in Romania, Gabriel Zbarcea crede ca insistutia nu poate ajuta de una singura economia Romaniei. „Parerea mea este ca FMI-ul nu ne poate face temele, ca este nevoie de actiune, de interventia Statului printr-un pachet de masuri clare pentru a diminua efectele crizei, ca mediul privat singur nu poate sustine economia, ca este necesara reformarea aparatului administrativ, o reforma care ar fi trebuit inceputa in urma cu ani de zile. Si, in fine, ca banii proveniti din imprumuturi trebuie directionati in primul rand catre investitii”, explica Zbarcea.

Ionescu, DLA Piper: Previziunile din martie au subapreciat efectele crizei

Ionescu, DLA Piper: Previziunile din martie au subapreciat efectele crizeiSeful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks a afirmat ieri ca va face propunerea catre board-ul FMI pentru ca urmatoarele doua transe din acest an (septembrie si decembrie), o parte din ele sa mearga catre finantarea deficitului bugetar. “Tot va ramane o parte din deficit pe care Ministerul de Finante va trebui sa o acopere, de pe piata interna si externa, insa FMI acopera o parte importanta din deficit”, a spus Franks.

Sabin Volciuc-Ionescu, Senior Associate in cadrul casei de avocatura DLA Piper, spune ca asteapta cu interes decizia finala a FMI privind evaluarea situatiei din Romania - si eventual chiar propuneri concrete de masuri.

“In general, estimarile FMI sunt destul de pesimiste. Cu toate acestea, se pare ca previziunile din martie au subapreciat efectele negative ale crizei asupra economiei romanesti. S-ar putea ca estimarile revizuite ale FMI sa fie pesimiste pentru a trage un semnal de alarma si a grabi adoptarea unui program anticriza eficient care sa limiteze amploarea recesiunii”, declara, pentru Wall-Street, Sabin Volciuc-Ionescu, avocat specializat in banking si piete de capital, cu experienta la Londra si Viena.

El mai spune ca, desi previziunile FMI par destul de dure, acestea par sa fie pentru "cel mai rau scenariu", iar insitutia pare sa fie dispus sa continue sa ajute Romania. “In plus, este imbucurator faptul ca FMI apreciaza ca sistemul bancar, despre care se spunea ca este posibil sa intre in colaps, s-a tinut bine, astfel incat speram ca finantarile sa se reia”, adauga avocatul de la DLA Piper.

Vor deveni investitorii mai reticenti?

Vor deveni investitorii mai reticenti?In opinia lui Sabin Volciuc-Ionescu, investitorii financiari vor fi reticenti sa faca plasamente noi in Romania - unul dintre motive fiind faptul ca au restrictii de investitii (indicatori macroeconomici, rating-uri).

“In plus, nu este exclus sa incerce unele exit-uri chiar daca acestea inseamna pierderi substantiale. Pe de alta parte, politica investitionala a investitorilor strategici este diferita - cu siguranta, acestia nu vor lasa sa le "scape" o afacere interesanta doar pentru motivul ca Romania trece printr-o recesiune, fie ea accentuata”, explica reprezentantul casei de avocatura DLA Piper.

In ansamblu, reactia investitorilor la criza economica din Romania este diferita, potrivit DLA Piper: unii au devenit deosebit de activi in lumina oportunitatilor din piata in timp ce altii apreciaza ca punctul minim va fi atins spre sfarsitul trimestrului al patrulea al acestui an si sunt in stand-by.

Si Gabriel Zbarcea, care crede ca punctul culminant inca nu a trecut si ca „greul va fi sa vina”, spune ca deteriorarea economiei la nivel global i-a determinat pe investitori, deopotriva strategici si financiari, sa devina mult mai atenti la riscurile la care se supun in eventualitatea unor investitii in aceasta perioada.

„Sunt in asentimentul economistilor FMI, urmatoarele 2-3 trimestre vor fi dificile dar cred ca vom avea un usor avans economic in 2010, iar cel mai probabil din 2011 vom vedea si primele semne ale unei redresari”, conchide managing partner-ul Tuca Zbarcea & Asociatii.