1 / 4

Tuca Zbarcea & Asociatii: FMI nu ne poate face temele

In opinia lui Gabriel Zbarcea, managing partner Tuca Zbarcea & Asociatii, deteriorarea economiei la nivel global i-a determinat pe investitori, deopotriva strategici si financiari, sa devina mult mai atenti la riscurile la care se supun in eventualitatea unor investitii in aceasta perioada.

De altfel, in ciuda prognozelor economice nu tocmai optimiste, a fiscalitatii ridicate si a altor „neajunsuri”, spune Gabriel Zbarcea, Romania ramane una dintre cele mai mari piete din Uniunea Europeana, are o forta de munca calificata si ieftina comparativ cu alte state, un climat investitional stabil, legislatie aliniata normelor europene „Cert este ca recesiunea va trece iar acei investitori care vor sti sa exploateze oportunitatile oferite de o piata precum Romania au sanse sa obtina un ROI (return on investment) semnificativ”, declara, pentru Wall-Street, Gabriel Zbarcea.

Seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, prognozeaza o crestere modesta a economiei in 2010, intre 0,5 si 1%, estimand ca punctul maxim al recesiunii va fi atins in urmatoarele doua-trei trimestre.

„Evolutia principalilor indicatori economici de la inceputul anului, precum si convingerea ca vom traversa in continuare o perioada dificila si nu una de relansare economica ma determina sa cred ca previziunile analistilor FMI privind scaderea de pana la 8,5% se vor adeveri”, afirma avocatul.

Analizand prima misiune FMI in Romania, Gabriel Zbarcea crede ca insistutia nu poate ajuta de una singura economia Romaniei. „Parerea mea este ca FMI-ul nu ne poate face temele, ca este nevoie de actiune, de interventia Statului printr-un pachet de masuri clare pentru a diminua efectele crizei, ca mediul privat singur nu poate sustine economia, ca este necesara reformarea aparatului administrativ, o reforma care ar fi trebuit inceputa in urma cu ani de zile. Si, in fine, ca banii proveniti din imprumuturi trebuie directionati in primul rand catre investitii”, explica Zbarcea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri