3 / 5

Estimarea FMI, sub lupa Mariei Grapini si a lui Sorin Minea

Maria Grapini, director general al Pasmatex si presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), aproba estimarile delegatiei FMI cu privire la scaderea economica intre -8% si -8,5% in acest an.

“Din pacate, trebuie sa spun ca estimarea FMI este realista. Si noi, ca oameni de afaceri, am considerat afirmatiile Guvernului drept optimiste sau chiar ireale. Este pacat ca anumite masuri ce puteau fi aplicate in primul sau chiar in al doilea trimestru nu au fost aplicate. Si astfel vom avea un semestru 2 mai prost”, declara Grapini.

Aceasta considera ca exista posibilitatea ca investitorii sa continue sa mai faca plasamente la nivel local, insa intr-un rimt net inferior fata de cel din 2008.

“Este posibil sa mai asistam la plasamente, insa acestea vor fi pentru sustinerea unor investitii incepute care trebuie finalizate. Aveam cu totii nevoie de aceste investitii pentru a putea trece de criza”, spune oficialul FEPAIUS.

In viziunea Mariei Grapini, punctul minim de scadere economica va fi atins dupa jumatatea anului viitor, urmand sa asistam la o agravare a situatiei in primele doua trimestre din 2010 comparativ cu aceeasi perioada din acest an.

“Daca ajungem la 0% in 2010, de la -8% scadere anul acesta, o consider o performanta. Depinde de cat de hotarat este Guvernul in gasirea unor solutii pentru functionarea economiei, nu a unor masuri populiste”, explica Grapini.

Printre posibilele solutii propuse de aceasta se numara masuri de stimulare a economiei prin consum, o relaxare a fiscalitatii, renuntarea la impozitul forfetar, cheltuieli pentru cercetare si resurse umane, stimularea deductibilitatii unor cheltuieli.

La randul sau, Sorin Minea, presedintele Angst si al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), considera ca o revenire economica nu este posibila in conditiile in care nicio masura coerenta nu a fost luata de reprezentantii Guvernului.

“Eu vad un declin economic de 10%. Piata este complet dereglata, se rezista in virtutea inertiei. Sunt convins ca cei de la FMI sunt politicosi. Daca guvernantii nu au urechi sa ne asculte nu pot intelege ce se intampla. Ei au un timp nelimitat pentru a se certa si probabil merg pe principiul «lasa ca trecem noi si hopul acesta, iar de la anul vom actiona». O lipsa de dialog ca in acest an nu am mai vazut de 10 ani”, spune Sorin Minea.

Solutii in opinia lui Minea ar fi relaxarea impozitelor si taxelor si “cateva legi coerente”.

“Potentialul Romaniei sta in agricultura, si nu in imobliare, ce au reprezentat un tun, o oportunitate de imbogatire rapida, in industria alimentara si in turism. Si cu totii stim ca avem o agricultura de subzistenta, care arata ca acum 100 de ani sau o industrie alimentara dominata in proportie de 50% de piata neagra. Numai o minune poate schimba lucrurile”, sustine Sorin Minea.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri