1 / 6

Recuperarea creantelor, tot mai greoaie

“Pe piata sunt probleme cu recuperarea creantelor, atat de catre farmacii de la casele de asigurari de sanatate, cat si de catre distribuitorii de medicamente, de la farmacii”, spune, pentru Wall-Street, Ovidiu Buluc (foto), actionarul majoritar al grupului farmaceutic Farmexim. Potrivit executivului, in prezent aproximativ 500 de farmacii sunt in litigiu cu distribuitorii, iar dintre acestea sunt 100 deja sunt insolventa, ceea ce ingreuneaza si mai mult procesul de incasare a platilor.

Recuperarea creantelor a fost mereu o “meteahna” a sistemului sanitar romanesc, recunosc jucatorii din domeniu, si asta pentru ca perioada medie de recuperare a banilor urca pana la 300 de zile. Daca pana acum producatorii/importatorii si distribuitorii acordau termene mai generoase si discount-uri farmaciilor, beneficii care mai compensau lipsa de lichiditati, criza le-a rapit orice speranta de “pasuire”, aducandu-le in imposibilitatea de a-si mai plati datoriile. Cele mai afectate sunt farmaciile independente care, neavand sprijinul unui distribuitor, asa cum este cazul marilor lanturi, nu-si mai pot sustine business-urile.

In ceea ce priveste efectele negative ale crizei, spune seful Farmexim, acestea sunt resimtite de toti distribuitorii de medicamente din Romania si nu numai, pentru ca intregul sector se confrunta cu probleme. “Fiind parte a unui sistem ce depinde de bugetul de stat, lipsa fondurilor afecteaza deopotriva producatorii, distribuitorii si farmaciile, generand o blocare in lant a platilor”, explica Ovidiu Buluc.

Potrivit informatiilor Directiei Farmaceutice din cadrul Ministerului Sanatatii, la nivel national functioneaza in jur de 7.000 de farmacii, dintre care peste 5.500 in mediul urban. Circa 20% din totalul numarului este reprezentat de farmaciile grupate in mari retele precum Sensiblu (cea mai extinsa, cu circa 220 de farmacii), Dona, Catena sau Help Net, parte a grupului Farmexim. In Bucuresti functioneaza in jur de 830 de farmacii, adica mai mult decat plafonul de circa 700 de farmacii stabilit prin lege.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri