1 / 6

Un an si jumatate de picaj continuu

“Principala problema pe piata de distributie farma in 2007 si 2008 a fost legata de pierderile datorate ratei de schimb valutar. Distribuitorii realizau cea mai mare parte din importurile in euro si au fost direct afectati de evolutia cursului de schimb, dar odata cu modificarea preturilor de anul aceesta, riscul valutar a fost transferat catre producatori. In noile conditii, acestia nu mai factureaza in euro sau in dolari, ci in lei”, explica, pentru Wall-Street, Dragos Dinu (foto), partener in cadrul firmei de consultanta in industria sanatatii Link Resource.

Necorelarea preturilor medicamentelor cu evolutia cursului leu/euro a lovit puternic in afacerile importatorilor si distribuitorilor, care au transmis mai deparrte unda de soc in piata, catre retaileri (farmacii). Timp de 18 luni, pana in februarie anul acesta, preturile la medicamentele gratuite si compensate erau calculate la un curs valutar de 3,2 de lei pentru un euro, cu mult sub evolutia reala a monedei europene care spre sfarsitul anului depasise 4 lei, ceea ce a dus la pierderi de milioane de lei pentru distribuitori. Situatia s-a agravat progresiv, pana cand in luna octombrie distribuitoirii au stopat, timp de doua saptamani, livrarea unor medicamente de pe urma carora inregistrau pierderi.

In ciuda acestor presiuni, conflictul dintre distribuitori si Ministerul Sanatatii s-a detensionat de abia in februarie, atunci cand s-a decis actualizarea pretului medicamentelor la un curs de 4 lei/euro, mai aproape de realitatea caselor de schimb valutar. Pierderile inregistrate in acele ultime 18 luni si-au pus puternic amprenta asupra afacerilor distribuitorilor, taind si mai mult din marjele de profit. Astfel, la final de 2008, sapte dintre primii zece distribuitori care si-au publicat rezultatele financiare pe site-ul Ministerului Finantelor au inregistrat pierderi in valoare totala de peste 22 de milioane de euro, iar cei care s-au mentinut pe linia de plutire au raportat marje de profit modeste, in medie de sub 1%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri