Mariaje cu imaginatie

Mariaje cu imaginatieChiar daca in 2009 piata de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) abia a trecut de pragul de 1 miliard de euro, Ancuta Leach, partener al casei de avocatura Wolf Theiss Romania, se asteapta la un numar mai mare de tranzactii pe final de an, mai ales ca mesajele din piata nu sunt negre. "Sunt semne bune in piata de M&A. Din fericire, lucrurile se schimba de la trimestru la trimestru, mai ales in ceea ce priveste peisajul la nivel de regiune, intrucat ce se intampla in Romania este influentat de exterior", spune Ancuta Leach.

Obisnuita cu deal-uri deloc simple, Ancuta Leach constata cum creativitatea isi face loc in piata de fuziuni si achizitii, aflata in continuare intr-o etapa de inghet total. "Timpurile grele stimuleaza creativitatea. Imaginatia fondurilor de investitii nu o sa se opreasca aici. La fel, o sa vina initiative din partea vanzatorilor, care vor sa vanda cat mai bine acele business-uri care nu mai fac parte din strategia lor actuala", explica Leach.

Ea face referire la doua parghii prin care creativitatea revine in strategia fondurilor de private equity, dar si a antreprenorilor ce vor sa isi vanda activele. In primul rand, avocatul care a asistat tranzactia prin care Raiffeisen Banca pentru Locuinte a cumparat HVB Banca pentru Locuinte semnaleaza cum investitorii financiari cauta metode noi de a-si motiva viitorii parteneri. "Fondurile de investitii cauta modele sa stimuleze un vanzator: in prezent, multiplii sunt relativ scazuti, iar ei (n.red: reprezentantii fondurilor de private equity) vin cu o propunere interesanta, astfel incat cel ce vinde sa fie cointeresat si dupa tranzactie".

Fara sa fie neaparat o practica comuna, exemplul expus de Ancuta Leach surprinde urmatoarea schema de tranzactie: un fond de investitii face o oferta si cumpara astazi cu un multiplu de 3 ori EBITDA, unul redus, la prima vedere. Context in care vanzatorul ezita sa vanda. Insa obiectivul investitorului financiar este sa integreze business-ul mai mic, detinut de antreprenor, intr-un conglomerat.

Mai departe, cumparatorul, in exemplul nostru un fond de private equity, cauta sa-si motiveze si sa-si cointereseze antreprenorul in aceasta vanzare - ii propune sa intre in entitatea creata in urma consolidarii conglomeratului, dar sa cumpere la un multiplu redus (exemplul nostru, de 3 ori EBITDA), iar ulterior cele doua parti cointeresate sa vanda la un multiplu mai mare.

"Vanzatorii persoane fizice s-au intalnit pana acum cu multipli foarte mari, iar cumparatorii inca se asteapta sa mai scada evaluarile. Trebuie gasite mijloace ca cererea sa se intalneasca cu oferta si in piata de M&A", explica Ancuta Leach.

Pe langa solutia prin care fondul de investitii incurajeaza vanzatorul sa reinvesteasca in afacerea largita, avocatul mai observa o noua schema creativa in piata de M&A, insa de finantare a deal-ului: finantarile de tip mezanin, care combina imprumuturile si participarile la capitalul social.

Asa-numita finantare de tip mezanin, relativ necunoscuta pe piata din Romania, descrie un credit acordat de un fond de investitii unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei in actiuni, in cazul in care imprumutul nu este restituit integral si la scadenta.

Finantarile de tip mezanin reprezinta imprumuturi subordonate pe termen lung, de cinci-opt ani, rambursabile in totalitate la scadenta, finantatorul avand optiunea de a deveni actionar al companiei imprumutate, la un moment dat, cand se schimba actionarul majoritar al firmei sau aceasta este listata la bursa.

Motive pentru optimism in M&A

Motive pentru optimism in M&APrimul an de criza pentru piata de fuziuni si achizitii apare ca o radiografie a situatiei economice. Prin prisma valorilor foarte mici, activitatea de M&A a fost determinata de achizitii de conjunctura si nu de considerente strategice.

Ancuta Leach, care a asistat juridic cumparatorul intr-una dintre cele mai complexe tranzactii din Romania – vanzarea Romtrans catre Deutsche Bahn – remarca un prim moment-cheie de-a lungului primului an de criza: Raportul Moody’s din toamna anului trecut, care a creat panica, a inghetat interesul si apetitul investitorilor si a pus anumite tranzactii in asteptare. Apoi, remarca Leach, au existat semne pentru anumiti investitori ca lucrurile nu sunt asa de grave. "Investitorii au constientizat ca exista organisme la nivel international, odata cu acordul incheiat cu FMI".

Analistii Moody’s spuneau in urma cu un an ca Romania ar putea intra in recesiune in 2009, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala. Ceea ce s-a si intamplat.

Imbucurator, indicatorii au crescut de la raportul Moddy’s. "Lucrurile nu mai sunt atat de negre cum pareau la momentul respectiv ceea ce ofera incredere investitorilor si liniste consultantilor".

Un usor optimism a revenit in piata de fuziuni si achizitii odata cu acordul cu FMI: pe langa siguranta macroeconomica, din punctul de vedere al investitorilor a fost un semn bun, pentru ca o economie aflata in stare de dificultate nu era lasata sa cada, spune Ancuta Leach.

Al doilea factor care sta la baza optimismului remarcat de avocatul Wolf Theiss si care poate revitaliza piata de M&A este ca Romania continua sa ramana o piata interesanta. "Companiile din Vest sunt in proces de reducere a costurilor, de relocare a activitatilor. Romania continua sa aiba un avantaj competitiv: forta de munca specializata".

Alegerile influenteaza apetitul investitorilor

Alegerile influenteaza apetitul investitorilorCa urmare a rapoartelor agentiilor de rating, primii care au reactionat au fost cei care investesc in companii listate la bursa, astfel incat inclusiv apetitul fondurilor de investitii a fost afectat in lant.

"La nivel regional, fondurile de investitii vor juca un rol major in revitalizarea M&A-ului. Din ce am observat, chiar daca ele raman pe o pozitie conservatoare (nu li s-a deschis apetitul catre risc), au inceput sa inteleaga ca, din cauza dificultatilor in obtinerea de finantare, vor trebui sa se uite mai mult la investitii de tip venture capital. Mai mult, un aspect interesant: flexibilitatea si deschiderea lor de a propune scheme de noi tranzactii; daca inainte o tranzactie era prin datorie printr-o proportie destul de mare, acum se gandesc la diverse alternative astfel incat sa gaseasca niste facilitati pentru vanzatorii, care sunt motivati sa accepte multipli mai mici", adauga Ancuta Leach.

Ea spune ca Romania continua sa aiba target-uri interesante pentru fondurile de investitii in diferite domenii, ce detin inca resurse, dar asteapta sa vada atat cum evolueaza Romania la nivel macroeconomic, cat si alegerile din toamna. "Sunt fonduri de investitii la nivel de regiune care exploreaza scheme noi de achizitii".

Pretentiile antreprenorilor romani s-au mai redus, insa ritmul de contractie a asteptarilor este prea lent in cazul vanzatorilor. "Anul trecut aveam o tranzactie de M&A unde partile aveau in preliminar o intelegere de achizitie si asteptam ce rezulta in procesul de due-dilligence. Lucrurile se intamplau cu o repeziciune mare, totul se facea sub presiune. Dintr-o data, atmosfera s-a schimbat in sensul ca, desi au interes ambele parti sa faca tranzactii, asteapta ca preturile sa ajunga cat mai aproape de cat obisnuiau initial sa creada ca e normal", spune Ancuta Leach.

Ea spune ca societatea de avocatura Wolf Theiss are in prezent potentiale proiecte, in care clientii au demarat discutiile la inceputul celui de-al doilea trimestru, apoi negocierile au inceput sa accelereze si partile se gandesc la diverse modalitati sa incheie tranzactia. "Avem 2-3 mandate avansate, dar regionale, cu clienti interesati sa cumpere jucatorii cu mai multe jurisdictii, 2-3 regionale. Pe plan local avem cinci mandate de cumparare si 3-4 de vanzare. Exista un interes mai ridicat, in ciuda incetinelii din ultimele luni datorate vacantei de vara".