Un sfert din angajatii concediati la nivel national sunt din constructii

Un sfert din angajatii concediati la nivel national sunt din constructiiIn conditiile in care numarul somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) in intervalul iulie 2008 - iulie 2009 a fost de peste 227.000 de persoane, 25% din angajatii disponibilizati la nivel national au fost din domeniul constructiilor.

Cel mai afectat business din sectorul constructiilor a fost cel al distributiei de utilaje, in care vanzarile au scazut cu 60-70% de la inceputul anului.

“Cred ca firmele din domeniu vor reusi sa vanda anul acesta doar la 30% din cifrele inregistrate in 2008. Speram sa atingem macar vanzarile din 2006, dar se pare ca 2009 va fi un an mult mai greu”, a declarat Petre Moroianu, secretar general al Asociatiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC), in deschiderea Expoconferintelor Camex (targ national de constructii si instalatii).

Reprezentantii patronatelor si asociatilor din constructii apreciaza ca reducerea personalului din constructii se va resimti mult mai acut anul viitor, estimand o continuare a recesiunii, cel putin in prima jumatate a lui 2010.

“Suntem intr-o criza pentru ca noi, romanii, nu am inteles ce inseamna economia de piata, cat si din cauza ca nu exista un capital romanesc care sa sustina industria locala. De asemenea, nu am reusit sa ne armonizam cu tendintele europene in materie de constructii”, afirma Claudiu Georgescu (foto), presedintele APMCR.

Productia de ciment ar putea sa scada cu 55%

Productia de ciment ar putea sa scada cu 55%Producatorii de ciment ar putea intampina anul viitor probleme cel putin la fel de grave ca in 2009, deoarece nu exista inca semne de revenire a pietei, consumul de ciment inregistrand o scadere de 30% in primul semestru.

“Pana in prezent, productia locala de ciment s-a ridicat la circa 3 milioane de tone si probabil ca pana la sfarsitul anului va ajunge la 4,5 milioane de tone. Comparativ, cei trei producatori de pe piata locala (Lafarge Romania, Holcim Romania, Carpatcement Holding – n.red.), au produs anul trecut 10 milioane de tone”, spune Ion Crangasu, directorul executiv al Patronaului din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM).

Importurile de ciment au scazut de la un milion de tone in 2008, la 100.000 de tone in primul semestru, iar previziunile CIROM arata ca in a doua parte a anului, acestea nu vor depasi 50.000 de tone.

"Consumul autohton de ciment a inceput sa scada incepand cu ultimul trimestru al anului trecut, iar perioa de criza a necesitat o serie de masuri dure, printre care si cateva zeci de concedieri din partea fiecarui producator. Nu exista semne ca industia cimentului isi va reveni pana la sfarsitul primului semestru din 2009. Din cauza crizei, producatorii de ciment au fost nevoiti sa-si amane investitii totale de un miliard de euro”, subliniaza Crangasu.

El adauga ca producatorii de ciment asteapta in continuare ca autoritatile sa adopte masurile promise pentru depasirea mai rapida a perioadei de recesiune.

“Reclamam dobanzile foarte mari la credite, precum si imposibilitatea firmelor de a obtine imprumuturi. Daca tot se vorbeste de politici industriale, cred ca ar fi trebuit sa se acorde fonduri pentru constructia de drumuri in zona rurala, locuinte, poduri si altele”, precizeaza directorul executiv al CIROM.

500-1.000 de producatori de tamplarie termoizolanta si-au inchis portile

500-1.000 de producatori de tamplarie termoizolanta si-au inchis portilePiata de tamplarie termoizolanta a scazut cu 40-45% in primele sase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului, iar 500 – 1.000 de firme din acest sector au fost nevoite sa-si suspende activitatea, potrivit datelor Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT).

De asemenea, aproximativ 12.000 de oameni din domeniu si-au pierdut locul de munca de la inceputul anului.

“In niciun caz piata nu-si va reveni in cel de-al doilea semestru, ceea ce inseamna ca vom avea o scadere cel putin la fel de importanta ca cea din primele sase luni. Cel mai probabil, piata de tamplarie termoizolanta va scadea pana la 600 de milioane de euro, de la valoarea de un miliard de euro inregistrata anul trecut”, este de parere Valentin Petrescu, presedintele PPTT.

El spune ca una din masurile care ar putea redresa afacerile firmelor de profil si care ar trebui adoptata in Codul Fiscal este ca TVA-ul sa fie platit la incasare si nu la facturare.

Recesiunea a topit si otelul

Recesiunea a topit si otelulProductia autohtona de otel brut va scadea in 2009 la 2,3 milioane de tone, fata de 4,9 milioane de tone in 2008, arata datele Asociatiei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

"In ultimii trei ani, pana in anul 2008, productia autohtona de produse siderurgice s-a stabilizat la circa 6,2 milioane de tone, insa anul trecut, pe fondul crizei, s-a inregistrat o scadere cu circa 1,2 milioane de tone. Prognoza pentru acest an este insa dramatica, iar noi estimam ca se va situa undeva in jurul cifrei de 2,3 milioane de tone", spune Calae Mandru, ARDIMET.

Totata, datele ARDIMET arata ca in primele sase luni s-au exportat peste 900.000 tone de produse siderurgice, cu aproximativ 1 milion de tone mai putin decat in aceeasi perioada a lui 2008. In plus, importul de produse siderugrice a scazut in primul semestru cu 36% fata de perioada similara din 2008, pana la aproximativ 938.000 de tone.

Vicepresedintele ARDIMET a mai spus ca preturile pentru otel beton au scazut de peste doua ori fata de anul anterior, de la 800-900 de euro/tona la 300-350 euro/tona.

Princiapele companii care activeaza pe piata de profil sunt ArcelorMittal Galati, ArcelorMittal Hunedoara, Mechel Targoviste si TMK Resita.