Electrica si CFR Infrastructura, primele doua pozitii

Electrica si CFR Infrastructura, primele doua pozitiiCompania Electrica a avut in anul 2008 o crestere de 124,592% a profitului net fata de anul precedent, datorita veniturilor generate din privatizarea unitatii Electrica Muntenia Sud anul trecut.

"Liderul topului 20 al celor mai profitabile companii din 2008 a fost compania din Romania CFR Infrastructura, cu un randament de 46,8% in 2008, comparativ cu randamentul negativ de 22,9%, inregistrat in anul anterior. CFR este urmat de compania de distributie a energiei electrice detinuta de stat Electrica SA, care a inregistrat un randament de 42,9% in anul precedent", se precizeaza in studiul SEE Top 100 al agentiei de presa din Bulgaria, SeeNews.

In topul respectiv sunt prezente, in afara de Electrica si CFR Infrastructura, alte sapte companii autohtone, si anume Orange Romania, Vodafone Romania, Romgaz SA, Enel Distributie Muntenia, Coca-Cola HBC Romania, Alro SA si British American Tobacco.

ERATA: Agentia bulgara SeeNews si-a modificat topul celor mai profitabile companii din S-E Europei, dupa ce Agentia NewsIn a semnalat eroarea aparuta in legatura cu CFR SA, pe primul loc fiind desemnata acum Electrica, de la Bucuresti, iar CFR fiind exclusa cu totul dintre primele companii profitabile.

In topul initial, dat publicitatii de agentia bulgara, care a intocmit clasamentul celor mai profitabile companii din Sud-Estul Europei in 2008, SeeNews luase gresit in calcul suma de 196,29 milioane euro ca profit inregistrat in 2008 de CFR Infrastructura din Bucuresti, in realitate, asa cum reiese din datele oficiale ale Ministerului roman de Finante aceeasi suma figurand la pierderi inregistrate in acelasi an de CFR.Sursa: top100.seenews.com

Telecomul ramane profitabil in regiune

Telecomul ramane profitabil in regiuneStudiul mai arata ca noua din cele 20 de companii aflate in clasamentul celor mai profitabile au activitate in sectorul telecomunicatiilor si provin din Croatia, Bulgaria, Slovenia si Romania.

Mai mult, Electrica, alaturi de E.ON Gaz si Real Hypermarket, fac parte din companiile cu cele mai mari cresteri ale veniturilor nete din Sud-Estul Europei, obtinand cresteri de 238%, 147,58%, respectiv 97,44%, in 2008 fata de veniturile inregistrate in anul precedent.

Printre firmele care au avut cele mai mari cresteri ale veniturilor in anul 2008, fata de anul 2007, se mai numara Rompetrol Rafinare, Petrom, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Carrefour Romania, Rompetrol Downstream, Petrotel Lukoil si OMV Romania Mineraloel.

Firmele cu cele mai mari pierderi

Firmele cu cele mai mari pierderiIn ceea ce priveste companiile care au avut cele mai mari pierderi in anul precedent, in top de afla Lukoil Neftochim Burgas AD din Bulgaria, in timp ce firmele romanesti Petrotel Lukoil si Rompetrol Rafinare ocupa pozitiile 3 si 4, care au inregistrat pierderi de 134,65 milioane euro, respectiv de 116,69 milioane euro.

Jumatate din firmele din acest top sunt romanesti, acestea fiind Petrotel Lukoil SA, Rompetrol Rafinare, Daewoo-Mangalia Heavy Industries SA, Electrocentrale Bucuresti, CFR Calatori SA, Oltchim SA. Rompetrol Downstream, Real hypermarket Romania, CFR MArfa, RCS&RDS SA.

"Pierderile santierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries SA, un joint venture intre constructorul de nave sud coreean Daewoo Shipbuilding& Marine Engineering si santierul naval din Mangalia 2 Mai, s-au largit pana la 108 milioane de euro in 2008, de la 20,1 milioane euro in 2007", se releva studiul SeeNews.

Cele 20 de companii care au avut cele mai mari pierderi in anul 2008 au insumat pierderi nete totale de 1,546 miliarde de euro, desi jumatate din cele analizate au generat profituri mari in anul precedent.

Sursa: top100.seenews.com