1 / 6

Pesimisti in privinta propriilor companii

Pe de alta parte, liderii companiilor romanesti sunt cei mai pesimisti in ceea ce priveste perspectivele financiare ale companiilor lor (doar 15,4% se asteapta la o imbunatatire, fata de liderul clasamentului - Polonia, cu 76,7%).

Aceste concluzii sunt incluse in raportul Deloitte despre primul indice de incredere al mediului de afaceri (Deloitte Business Sentiment Index – DBSI) – o analiza aprofundata realizata pe baza opiniilor si previziunilor directorilor executivi si financiari (CXOs) ai celor mai mari companii din sase state central-europene – Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Romania.

Conform unei majoritati de 65,4%, in Romania nu exista intarzieri semnificative de plata a datoriilor (din acest punct de vedere, companiile locale se situeaza pe locul doi in regiune, dupa cele din Polonia, unde procentul este de 79,1%).

Majoritatea respondentilor romani isi manifesta intentia de a lansa produse si servicii noi in urmatoarele 12 luni (61,5% dintre raspunsuri, al doilea procent dupa Polonia, cu 62,8%).

Potrivit studiului, 60% dintre respondentii romani se asteapta la o inasprire a reglementarilor in urmatoarele 12 luni.


O majoritate de 69,2% considera ca fondurile europene sunt foarte greu de accesat.

„Concluziile raportului DBSI confirma rezultatele primului nostru studiu din perspectiva CEO asupra mediului local de afaceri pe care l-am lansat la sfarsitul lunii mai,” subliniaza George Mucibabici (foto), presedintele Deloitte Romania. „De notat ca firmele romanesti isi continua strategia de crestere a afacerilor, insa cu o atentie sporita asupra costurilor (de exemplu, majoritatea respondentilor cred in relansarea economiei si pregatesc noi produse si servicii, anticipand totodata o reducere a cheltuielilor de capital si noi reduceri de personal). Pe de alta parte, insa, oamenii de afaceri preconizeaza o noua inasprire a reglementarilor, in urmatorul an, si lanseaza un avertisment asupra accesarii dificile a fondurilor europene”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri