Prognoze pesimiste pentru urmatoarele sase luni

Prognoze pesimiste pentru urmatoarele sase luniIn tot acest timp, Romania a avut trei ministri ai Muncii. Primul a fost Paul Pacuraru, care a prins mai putin de o luna de la inceputul crizei financiare globale, secondat de Mariana Campeanu, al carui mandat a durat doar pana la inceputul lui 2009.

Recent, cel de-al treilea ministru al muncii, care a rezistat cea mai lunga perioada din primul an de criza economica traversat de Romania, si-a prezentat demisia, din solidaritate cu ceilalti membri ai Partidului Social Democrat (PSD), care au decis sa plece din guvern.

Unul din cele mai importante proiecte din timpul mandatului lui Sarbu la Ministerul Muncii a fost elaborarea legii salarizarii unitare, prevazuta in acordul semnat de Romania cu FMI.

La scurt timp de la instalarea in functie, Sarbu declara ca Romania ar putea ajunge la 800.000 de someri pana la sfarsitul anului.

“Prognozele economice sunt foarte pesimiste pentru urmatoarele sase luni si in aceasta atmosfera este foarte probabil ca numarul somerilor sa ajunga la 800.000. Situatia ar fi destul de serioasa pentru ca acesti someri reprezinta un efort financiar ce trebuie acoperit din bugetul statului care este si asa subrezit prin scaderea semnificativa a contributiilor”, spune Gina Dobric, general manager la firma de recrutare UP! Unlimited Potential.

Ea adauga ca, pentru a observa in ce masura un somaj de 800.000 de oameni la nivel national ar fi suportabil pentru piata locala a fortei de munca, ar trebui facuta o comparatie cu datele de anul trecut, care aratau un deficit de personal anuntat de circa 300.000 de oameni.

“Economia a scazut intre timp semnificativ, iar necesarul de forta de munca a scazut si el. Avem deci peste un milion de persoane care ne pot arata diferenta dintre o economie pe plus si una pe minus. Ceea ce reprezinta aproximativ 20% din forta de munca activa”, subliniaza Dobric.

"Ar trebui reduse restrictiile pentru angajatori"

"Ar trebui reduse restrictiile pentru angajatori"Rata somajului inregistrata la sfarsitul lui august a fost de 6,6%, fata de 3,9% in aceeasi luna a anuluitrecut. Cea mai mare rata a somajului la finele lunii lui august s-a inregistrat in Vaslui (12,5%), Mehedinti (12,1), Alba (10,7%), Dolj (10,3%) si Teleorman (10,1%).

Comparativ, cel mai ridicat somaj la sfarsitul lui august 2008 se inregistrat in Mehedinti, cu o rata de 8,4%, Vaslui (7,4%), Dolj (7,1%), Teleorman (6,8%) si Covasna (6,5%).

La sfarsitul primului semestru, rata somajului inregistrata la nivel national a fost de 6%, in crestere cu 2,3% fata de rata somajului consemnata in iunie 2008, si cu 0,2% mai ridicata decat in mai 2009, arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Aproape 550.000 de oameni erau someri la sfarsitul primului semestru din 2009, fata de doar 337.000 la sfarsitul aceleiasi perioade din 2008.

Marii angajatori din economie, cum ar fi Petrom sau Mittal Steel Galati, au concediat peste 8.000 de persoane de la inceputul anului.

Cele mai multe disponibilizari le-a facut Petrom, care a redus numarul de angajati cu circa 4.200 in primele sase luni ale anului, arata datele companiei trimise la Bursa de Valori Bucuresti.

Si combinatul siderurgic Mittal Steel Galati a scazut numarul de salariati, 3.000 de angajati fiind nevoiti sa plece din companie, fie prin programe de plecari voluntare, fie in urma inchiderii uzinei galatene.

Printre masurile pe care ar trebui sa le ia autoritatile pentru combaterea somajului, respectiv cresterea oportunitatilor de angajare in perioada urmatarea se numara flexibilizarea relatiilor de munca, considera Dobric.

“De exemplu, ar trebui reduse restrictiile pentru angajatori, care sa tem sa mai angajeze personal avand in vedere lipsa de predictibilitate a pietei. De asemenea, ar trebui sa existe un mai mare curaj si responsabilitate in utilizarea fondurilor structurale europene directionate catre domenii care pot angrena pe termen lung forta de munca: agricultura, investitii in infrastructura, turism. Nu in ultimul rand, somerii ar trebui motivati in mod real in cautarea activa a unui loc de munca sau a recalificarii”, mentioneaza Dobric.

Salariile au evoluat la fel ca numarul somerilor: in crestere

Salariile au evoluat la fel ca numarul somerilor: in crestereCastigul salarial mediu net s-a ridicat la 1390 de lei in luna iulie a acestui an (330 euro), in crestere 6,2% fata de aceeasi luna a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Totodata, salariul mediu net din economie s-a ridicat la 1.296 de lei in septembrie, la debutul crizei financiare globale, cu 7,2% mai mic decat in iulie 2008.

“Majorarea salariala raportata de INS a luat in calcul si perioada iulie - decembrie 2008, un interval inca de crestere economica a Romaniei. Avansul salarial aplicat de catre o companie ia in calcul, in primul rand, performanta acesteia din business, performantele individuale ale angajatilor, echitatea externa (comparatia cu salariile din alte companii relevante pentru ei in stabilirea politicilor salariale), situatia financiara a grupului (daca este o companie multinationala), dar si previziunile economice ale sectorului de afaceri de care apartin”, declara Alina Popescu, manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania.

Potrivit datelor contabilizate de Hay Group Romania, 80% din companiile aflate in portofoliul firmei de consultanta au efectuat cresteri salariale in perioada aprilie 2008 - aprilie 2009, majorararea acordata fiind de 6,4%, procent apropiat de cel al inflatiei raportate de INS, “in multe companii existand contracte colective de munca negociate cu sindicatele prin care este stabilit ca trebuie sa ofere o crestere salariala generala egala cu inflatia”.

Cel mai ridicat salariu mediu net din acest an a fost inregistrat in aprilie, cand romanii au bagat in buzunar 1.408 lei (336 euro). Anul trecut, doar in decembrie salariul mediu net a sarit de pragul de 1.400 lei, castigul lunar fiind de 1.489 lei (380 euro)

“Cresterile salariale se aplica, in cele mai multe din companiile de pe piata locala, in perioada ianuarie - aprilie a fiecarui an. Potrivit studiilor noastre, doar 50% dintre participanti au acordat cresteri salariale conform calendarului planificat in acea perioada. Majori salariale au existat in sectoarele FMCG, petrol, gaz si energie, cele mai afectate sectoare fiind constructiile, industrie si auto”, spune Popescu.

Castigul salarial mediu net s-a plasat la 1.376 lei (325 euro) in primul semestru, in crestere cu 12,7% in lei, comparativ cu 1.221 lei (332 euro) in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica.

In euro, salariul mediu net din primele sase luni ale anului a inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a lui 2008, din cauza deprecierii leului in raport cu moneda nationala.

La sfarsitul primului semestru, castigul salarial mediu net din economie a avansat cu 1,7% in lei fata de inceputul anului, de la 1.355 lei in ianuarie (320 euro) la 1.379 lei in iunie (327 euro).

In acelasi timp, Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 7,6% in primul semestru din 2009. Astfel, avansul salarial din S1 este cu 9,3% mai mare decat cresterea economiei nationale.

“Ne asteptam ca in companiile din sectoarele de afaceri care nu au fost atat de mult afectate de criza si de asemenea care au o situatie financiara stabila sa aiba loc o dezghetare a salariilor”, mai spune Popescu.

Cel mai bine platiti din economie lucreaza in domeniul transporturilor aeriene si castiga in medie 3.400 lei net (806 euro) la sfarsitul lunii iulie, urmati de cei din zona intermedierilor financiare cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii – 3.351 lei (795 euro), si de salariatii din sectorul extractiei petrolului brut si a gazelor naturale – 3.082 lei (731 euro).