1 / 4

Prognoze pesimiste pentru urmatoarele sase luni

In tot acest timp, Romania a avut trei ministri ai Muncii. Primul a fost Paul Pacuraru, care a prins mai putin de o luna de la inceputul crizei financiare globale, secondat de Mariana Campeanu, al carui mandat a durat doar pana la inceputul lui 2009.

Recent, cel de-al treilea ministru al muncii, care a rezistat cea mai lunga perioada din primul an de criza economica traversat de Romania, si-a prezentat demisia, din solidaritate cu ceilalti membri ai Partidului Social Democrat (PSD), care au decis sa plece din guvern.

Unul din cele mai importante proiecte din timpul mandatului lui Sarbu la Ministerul Muncii a fost elaborarea legii salarizarii unitare, prevazuta in acordul semnat de Romania cu FMI.

La scurt timp de la instalarea in functie, Sarbu declara ca Romania ar putea ajunge la 800.000 de someri pana la sfarsitul anului.

“Prognozele economice sunt foarte pesimiste pentru urmatoarele sase luni si in aceasta atmosfera este foarte probabil ca numarul somerilor sa ajunga la 800.000. Situatia ar fi destul de serioasa pentru ca acesti someri reprezinta un efort financiar ce trebuie acoperit din bugetul statului care este si asa subrezit prin scaderea semnificativa a contributiilor”, spune Gina Dobric, general manager la firma de recrutare UP! Unlimited Potential.

Ea adauga ca, pentru a observa in ce masura un somaj de 800.000 de oameni la nivel national ar fi suportabil pentru piata locala a fortei de munca, ar trebui facuta o comparatie cu datele de anul trecut, care aratau un deficit de personal anuntat de circa 300.000 de oameni.

“Economia a scazut intre timp semnificativ, iar necesarul de forta de munca a scazut si el. Avem deci peste un milion de persoane care ne pot arata diferenta dintre o economie pe plus si una pe minus. Ceea ce reprezinta aproximativ 20% din forta de munca activa”, subliniaza Dobric.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri