Depozite pentru 18 ani

Depozite pentru 18 aniIn prezent, doar cate mii de parinti romani aleg sa investeasca in jur de 1.000 de euro intr-un depozit personal de celule de stem, adica sange recoltat din cordonul ombilical la nastere, conservat la temperaturi foarte joase, care mai apoi pot fi folosite in tratarea unor boli de sange; dar principalii jucatori spera ca piata se ia avant, dupa modelul pietelor vestice.

“Estimam ca va exista o expansiune pana la dublare. Probabil ca in urmatorii trei-cinci ani piata va atinge un maximum, orientandu-se spre o constanta de 150-200.000 de recoltari pe ani, ceea ce ar insemna aproximativ 10% din totalul nasterilor din Romania”, spune pentru Wall-Street Marius Calomfirescu (foto), directorul general al bancii de celule stem Biogenis.

Compania pe care o conduce, care functioneaza in parteneriat cu Spitalul Memorial al Copilului din Varsovia (Polonia), acolo unde depoziteaza celulele, tinteste ca pana la finalul anului acesta sa-si tripleze afacerile fata de 2008, pana la circa 2,4 milioane de euro. “Anul acesta este unul de dezvoltare organizationala, cu investitii masive in infrastructura, dar si in deschiderea unei spatii proprii de stocare in Bucuresti”, afirma Calomfirescu.

In medie, un client cheltuie 1.000 de euro pentru procedura de recoltare, prelucrare si stocare a celulelor care vor fi pastrate pana cand copilul devine major si, astfel, proprietar de drept al acestora. Pana la majorat, parintii copilului au drept de exercitiu asupra probei stocate, iar in cazul in care compania care a efectuat aceasta procedura nu va mai fi pe piata pana atunci, celulele vor fi stocate in continuare, in cadrul unui terte companii.

Cu un salariu mediu pe economie de 300 de euro, este clar ca serviciile de profil se adreseaza mai ales celor care au un anumit confort financiar, dar care sunt si foarte bine informati in privinta procedurii si beneficiilor ulterioare ale acesteia. Directorul general de la Biogenis spune despre clientii sai ca provin din toate categoriile si acceseaza servicii multiple, inclusiv cu plata in rate. “Majoritari sunt insa cei cu venituri peste medie, clientul Biogenis avand studii superioare si acces la servicii premium”, apreciaza Marius Calomfirescu. Pe de alta parte, exista solutii si pentru cei cu buzunarele mai stramtorate: plata in rate si parteneriatele cu institutii financiare (banci), care fac aceste servicii sa fie mai accesibile.

Seful Biogenis se gandeste chiar ca incepand cu aceasta toamna sa intre si pe segmentul corporate – oferte catre companii si angajatii acestora, cu servicii personalizate pentru acest segment. “Piata creste si va trebui sa aducem o diversificare a serviciilor. Pe termen mediu, ne asteptam ca in Romania sa existe pana la zece firme autorizate in domeniu, dintre care jumatate banci cu stocare locala”, apreciaza Calomfirescu.



O piata care merge inca de-a busilea

O piata care merge inca de-a busileaPrima banca de celule stem privata din tara a fost inaugurata in vara anului trecut, la Cluj-Napoca, insa procedura nu este una complet noua pentru unii dintre romani, care au apelat deja la astfel de servicii, dar la banci care au depozitele in afara tarii. Si viceversa, pentru ca bancile romanesti de profil inregistreaza si solicitari din strainatate, asa cum este cazul Biogenis.

Calomfirescu spune ca primeste solicitari din Italia, Germania, Ungaria, Austria, Republica Moldova si Bulgaria; in unele dintre aceste state, precum Italia sau Franta, bancile private sunt interzise, recoltarile de celule stem fiind sprijinite de stat, iar in altele, ca in cazul Republicii Moldova – piata de profil este aproape inexistenta.

In mai putin de un an, alte centre au fost repede deschise, clientii romani avand acum posibilitatea de a stoca celulele exclusiv in Romania. Un prim pas a fost facut prin inaugurarea, in primavara acestui an, a Stem Health Unirea (SHU), rezultatul unui parteneriat dintre lantul de clinici Centrul Medical Unirea (CMU) si operatorul de servicii medicale private Hygeia Group din Grecia.

Unitatea, care a necesitat o investitie totala de doua milioane de euro, are o capacitate de stocare de 6.000 de unitati de sange din cordonul ombilical, aceasta urmand a fi extinsa la 10.000 de unitati pana la finele anului. Fata de cele 1.500 de unitati stocate estimate initial, SHU va incheia anul insa cu circa 800, depozite care vor aduce companiei venituri de un milion de euro. “Dupa investitia initiala in deschiderea bancii, am continuat sa investim in know-how si in training, break-even-ul operational urmand a fi atins pana la sfarsitul anului acesta”, spune pentru Wall-Street Andreia Valter (foto), directorul general al SHU.

Banca de celule stem din Capitala a intrat pe o piata estimata la 3.000 de unitati in 2007, 4-5.000 in 2008, care in 2009 va sari, potrivit datelor, pana la 12.000 de unitati. Ceea ce ar aduce, grosso modo, 12 milioane de euro in conturile centrelor de recoltare. Compania isi propunea la inaugurare castigarea unui procent de 21% din piata inca din primul an de functionare, cu o crestere graduala de pana la 40% in 2012.

“Cresterea, indiferent ca vorbim de competitie noua sau despre cresterea pietei, va depinde pur si simplu de puterea de cumparare a romanilor. Credem ca se va inregistra o crestere a cererii, pentru ca in mod normal acest produs nu va mai fi perceput ca unul de lux, ci ca fiind normal si necesar”, este de parere directorul general de la SHU. Pana ca Romania sa ajunga precum Grecia, acolo unde astfel de servicii sunt cerute fara a fi promovate, principalii jucatori din piata mai trebuie sa treaca de "hopul" informarii romanilor cu privire la celulele stem.

“Este un produs relativ nou pentru Romania, ca atare incercam sa ne promovam propriile produse, dar sa ne si informam clientii cu privire la ce inseamna si ce poate reprezenta pentru familia lor prelevarea, stocarea, respectiv procesarea de celule stem. Putini stiu, spre exemplu, ca valoarea contractului acopera 20 de stocare a celulelor stem sau ca pot naste oriunde in Romania si prelevarea se face la orice maternitate”, detaliaza Valter.

La nivelul Europei vestice, piata de celule stem este bine bine dezvoltata, bancile private fiind incurajate si chiar primind suport de la guvernele din statele respective, spune sefa SHU. In afara Romaniei, exista un numar mare de banci private, pe fondul unui sistem bine pus la punct atat din punct de vedere economic, cat si juridic si administrativ.


Jucatori putini pe piata celulelor stem

Jucatori putini pe piata celulelor stem"Nu este o piata saraca atata vreme cat exista circa sapte banci in Romania deja. Daca vorbim de o suma intre 1.500 de euro si 2.500 de euro pentru circa 20 de ani, preturile nu sunt exagerat de mari", spune Andreia Valter. In Romania, costurile unui transplant se ridica la 40.000 de euro, iar in strainatate suma se poate tripla. "Contractele sunt individuale si preturile constant modice", apreciaza Valter, care sustine ca nu se poate stabili un pret pe care il plateste, in medie, un roman pentru a aduce un plus de siguranta sanatatii copiilor sai.

In general, tarifele tracticate de centrele private de stocare a celulelor stem se ridica la sute de euro si pot atinge, lejer, miile. Astfel, pentru recoltarea si procesarea recoltei de celule, firmele specializate cer in jur de 1.000 de euro la care se adauga alte costuri, in functie de contractul incheiat. Taxa anuala de depozitare merge pana la 50 de euro, dar se pot acorda discounturi de 10%-20% pentru cel de-al doilea copil. In general, se achita o suma de 100 de euro la semnarea contractului, restul fiind achitat astfel: jumatate cu cateva zile inainte de nastere si cealalta jumatate dupa nastere, cand rezultatele probelor sunt disponibile.

Lupta pentru 12 milioane de euro
  • Cord Blood Center este prima companie autorizata in Romania sa ofere servicii de “family banking” (banca de depozitare sange placentar in regim privat). Compania s-a infiintat in anul 2004 si a primit autorizarea de functionare un an mai tarziu. In luna martie 2006 a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania. Incepand cu anul 2007, aria de acoperire a recoltarilor s-a extins in intreaga tara, in prezent efectuandu-se recoltari pentru toti cetatenii romani stabiliti in tarile Uniunii Europene. Cord Blood Center si Cord Blood Center Romania sunt reprezentanti ai “Registrului Slovac al Celulelor Hematopoetice – EUROCORD”. Anul trecut, compania a inregistrat afaceri de 2,4 milioane de euro la un profit de 74.000 de euro.
  • Biogenis este o companie mixta cu capital romanesc si strain, prezenta in Romania incepand cu 2007. Compania este partenera a bancii aflate la Spitalul Memorial al Copilului din Varsovia, Polonia, unde se pastreaza probele de sange de cordon ombilical in momentul de fata. In 2008, Biogenis a inregistrat o cifra de afaceri de 0,8 milioane de euro si un profit de aproape 58.000 de euro.
  • Banca Stem-Health Unirea este complet functionala de la inceputul lunii mai, avand deja 100 de pre-contracte pentru prelevarea celulelor stem si cateva zeci de unitati stocate in acest moment. SHU este rezultatul parteneriatului dintre Centrul Medical Unirea (CMU) si Hygeia Grecia. CMU a fost fondat in anul 1995 de medicul cardiolog Wargha Enayati si a atras, la inceputul anului 2007, ca actionar minoritar fondul 3i Plc din Marea Britanie. CMU isi desfasoara activitatea in zece policlinici multidisciplinare in Bucuresti, in decembrie 2008 a deschis primul spital privat de obstetrica-ginecologie, Spitalul Regina Maria si colaboreaza cu peste 110 de clinici partenere in tara. Hygeia Group este o companie cu sediul central in Atena, Grecia si detine spitale si maternitati in patru tari.
Citeste ce spune seful CMU intr-un interviu acordat recent Wall-Street.