Cresteri de sutimi de procente

Cresteri de sutimi de procente“Cred ca incepand cu semestrul al doilea din 2010 vom vedea din nou cresteri in economie, se iau masuri in acest sens”, spune pentru Wall-Street Constantin Tampiza (foto), seful benzinariilor LukOil, adaugand ca spera ca anul viitor sa fie mai bun decat cel curent, desi nu-l va intrece pe 2008.

Directorul general de la LukOil a mai spus ca este ingrijorat de evolutia cursului valutar care pana acum a fost nefavorabila, generand companiei pierderi de patru milioane de euro, aproape 20% din totalul de 22 de milioane de dolari inregistrate in perioada ianuarie-septembrie 2009.

Afacerile distribuitorului de carburanti au fost puternic impactate de criza, LukOil injumatatindu-si afacerile in primele noua luni ale anului, pana la 932 de milioane de dolari (fata de cele 1,7 miliarde de dolari din 2008). Rezultatele dupa primele noua luni confirma tendinta descendenta de la inceputul anului, compania raportand in perioada ianuarie-iunie 2009 o cifra de afaceri la jumatatea nivelului din aceeasi perioada a lui 2008.

Ieftinirea barilului de petrol, precum si vulnerabilitatea pietei au fost factorii care au impins in jos vanzarile LukOil in Romania, pana la 529 milioane de dolari. “In Romania, este periculos sa faci estimari, pentru ca nu stim cat de adanca va fi criza. Situatia economica ne-a mancat”, declara atunci Tampiza, citat de NewsIn.

In plus, criza a afectat si EBITDA (profitul inainte de plata dobanzilor, taxelor, deprecierii cursului si amortizarii), care a scazut in primele noua luni pana la 47,4 milioane de dolari. In aceste conditii, planurile companiei pentru anul viitor se bazeaza pe un buget “conservator”, care prevede o crestere economica, dar doar in termeni de sutimi de procente.

Astfel, investitiile in benzinarii bugetate pentru anul viitor nu vor depasi 8,7 milioane de dolari. “Este vorba despre investitii nesemnificative, directionate catre pastrarea pozitiei benzinariilor si implementarea unor masuri de protectie”, a detaliat Constantin Tampiza. Masurile de suplimentare a sigurantei sunt luate pe fondul cresterii infractionalitatii din benzinarii. “Nivelul infractionalitatii a crescut anul acesta de 2,5 ori, iar in unele judete de cinci ori”, spune Tampiza, care declara ca sistemul de protectie din benzinariile LukOil sunt mai avansate decat cele din banci.

Investitii de 36 de milioane de euro in rafinarie

Investitii de 36 de milioane de euro in rafinarieAnul viitor, rusii vor investi in total 45 de milioane de dolari, restul banilor fiind directionati catre rafinaria Petrotel-LukOil. “Investitiile de 36 de milioane de euro in rafinarie vor fi facute pentru siguranta tehnica, ecologie si calitatea produselor”, a declarat Andrei Bycenco (foto), directorul AOA LukOil din Moscova.

Anul acesta, compania petroliera rusa a investit 100 de milioane de dolari in programe de modernizare, care au presupus trecerea la productia de carburanti Euro 5. In perioada decembrie 2008 – februarie 2009, activitatea rafinariei a fost intrerupta pentru revizii tehnice si modernizarea instalatiilor. Efectele intreruperii activitatii s-au resimtit la nivelul vanzarilor pe segmentul corporate, apreciaza Tampiza. Managerul nu a oferit detalii despre scaderea incasarilor pe acest segment, ci doar a precizat ca au fost clienti care au migrat de la corporate la retail. Pe segmentul de retail, scaderea inregistrata a fost de 5%, echivalentul a 570.000 de tone de carburanti vandute in benzinarii.

Seful LukOil Romania a mai spus ca desi criza a impactat veniturile companiei, nu s-au luat masuri de disponibilizare de personal sau de micsorare a salariilor. "Nu vom apela la aceste masuri nici in viitorul apropiat", a subliniat Tampiza. Masurile de reducere a costurilor s-au axat pe micsorarea cheltuielilor administrative, a celor cu mentenanta, cu deplasarile si protocoalele, dar si bugetul de publicitate a fost afectat.

Cheltuielile suplimentare (bugetul de publicitate este stabilit de compania-mama) de publicitate ale LukOil Romania au fost de 2,5 milioane de euro, a mai spus Tampiza. Banii sunt destinati implementarii noilor carburanti Ecto, disponibili in varianta Ecto 98 si Super Diesel. In prezent, noii carburanti se gasesc in cadrul a 70 de benzinarii, urmand ca distributia lor sa se extinda la un numar de 167 de statii din cele 310 detinute de grupul petrolier in Romania.

Pariul pe baril

Pariul pe baril“Majoritatea analizelor concluzioneaza ca actualul nivel al barilului se bazeaza pe speculatie, si nu pe o crestere normala. Majoritatea companiilor si-au facut planurile pentru 2010-2011 avand o abordare conservatoare legata de pretul barilului”, spune Andrei Bycenco, directorul AOA LukOil din Moscova.

LukOil si-a facut calculele pentru anul viitor la un pret de 60-70 de dolari pe barilul de petrol, bazandu-se totodata pe un scenariu optimist, dar conservator, in linia unei strategii de reducere a costurilor. “Poate ca va exista o a doua etapa a crizei economice,dar premisele pentru o explozie a preturilor ca in 2007 si 2008 nu sunt multe”, este de parere Bycenco.

In primele noua luni ale anului trecut, LukOil Romania raporta venituri de 1,7 miliarde de dolari, o crestere alimentata si de avansul fulminant al pretului barilului de petrol, care in luna iulie era cotat la 150 de dolari, ca mai apoi sa se prabuseasca la 30 de dolari; astazi sa situeaza la nivelul de 80 de dolari.

Pentru LukOil, ultimele trei luni au fost conform planurilor, proiectii care insa nu tineau cont de impactul crizei. Daca primul trimestru a fost cea mai proasta perioada pentru vanzarile de carburanti, LukOil comercializand 53.000 de tone, in perioada iulie-septembrie compania a inregistrat o revenire in incasari, pana la 73.000 de tone.

“Nu este vorba despre o crestere a cererii, pentru ca numai vanzarile de autoturisme au scazut cu peste 50%, ci despre o dezvoltare extensiva. Am inceput sa inchiriem benzinarii independente, pe care le branduim cu marca LukOil”, spune Constatin Tampiza, directorul general al LukOil Romania. In prezent, numarul statiilor independente inchiriate se ridica la 18.

“Suntem axati pe dezvoltarea intensiva, dar asta nu inseamna ca nu vom fi atenti la oportunitati”, a mai declarat Tampiza, care subliniaza totodata ca investitiile in 2010 se vor mentine la un nivel scazut.

LukOil este o companie petroliera integrata, cu activitati in explorarea, extractia si rafinarea titeiului, precum si in comercializarea cu ridicata si amanuntul a produselor petroliere. Investitiile LukOil in Romania se ridica, in ultimii 11 ani, la peste jumatate de miliard de dolari. In prezent, compania comercializeaza carburanti printr-o retea de 310 de statii de distributie si 10 depozite de produse petroliere. Cifra de afaceri inregistrata in 2008 a fost de 2,1 miliarde de dolari.